Nestyďte se za své slzy. Občas je dobré se vyplakat

Nestyďte se za své slzy. Občas je dobré se vyplakat

Mnoho dospělých vnímá pláč jako něco, za co by se měli stydět. Pláč a slzy jsou však důležité pro naše psychické a fyzické zdraví. Pláčeme bolestí, smutkem, ale také radostí a dojetím. Proč je tento neverbální komunikační prostředek pro nás tak důležitý?

Pláč jako součást narození i smrti

Pláč je nedílnou součástí života každého z nás. Naše narození začíná pláčem a pláčem ostatních náš život obvykle i končí. Dítě prostřednictvím pláče sděluje druhým své emocionální rozpoložení, ale s věkem se frekvence pláče snižuje. Za pláč se v dospělosti stydíme, protože pláč je často pokládán za projev slabosti. Plakat lze z mnoha důvodů. I když je pláč nejčastěji spojován s negativními emocemi, slzy mohou být také projevem radosti, štěstí a dojetí.

Pláč a osobnost

Někdo pláče i při sebemenším neúspěchu, někdo pláče párkrát za život. Sklon k pláči je ovlivňován mnoha faktory. Závisí na typu osobnosti, rodinném prostředí či výchově. Plačtivost je pak osobnostním rysem, častým např. u melancholiků. Pláč bez příčiny může být součástí také některých duševních onemocnění, např. u hysterie, kdy pláč může trvat i několik hodin. Obecně je pláč připisován zejména dětem a ženskému pohlaví. Muži jsou vnímáni jako ti, kteří pláčou méně častěji, a to jen při velmi tragických událostech.

Pláč pro zdraví

Slzy mohou mít podle odborníků zcela jiné složení v závislosti na typu pláče. Jiné složení prý mají slzy štěstí a jiné slzy radosti. Ze zdravotního hlediska jsou pro nás slzy nezbytné. Slouží k ochraně oka, pomáhají vyplavovat z oka nečistoty. Pláč je potřebný pro snížení psychického napětí, umožňuje nám lépe se vypořádat s náročnými životními událostmi. Pláč, to je psychické uvolnění, úleva a zklidnění. Proto se pláč využívá také v různých formách psychoterapií k uvolnění emocí.

S pláčem šťastnější?!

Pláč je také jedním ze způsobů, jak se přirozeně zbavit stresu. Pláčem člověk ze sebe setřese všechny negativní emoce, které do té doby „držel pod pokličkou“. Není proto od věci si občas zaplakat. Pláč navíc pomáhá snižovat krevní tlak, který je při stresu vyšší. Pláč vyplavuje z těla škodlivé látky a toxiny, které se při stresu v organismu hromadí. Podle psychologů jsou ti, kteří si občas zapláčou, dokonce šťastnější, protože pláč zlepšuje náladu. Jen si vzpomeňte, na úlevu, kterou po pláči cítíte. Při pláči se totiž v těle snižuje hladina manganu, který je zodpovědný za nahromaděný stres a úzkost. Slzy obsahují endorfin tišící bolest a stresové hormony, a proto po jejich vyplavení následuje zklidnění a úleva.

Nestyďte se za slzy

Pokud držíte emoce v sobě, pláč je dobrý způsob, jak je můžete dostat z těla ven. Ze strachu, bolesti, úzkosti či jiných trápení, se můžete jednoduše vyplakat. Pláč vám pomůže zpracovat vaše emoce a vy se budete hned cítit lépe. Umět se vyplakat je totiž léty ověřenou relaxační technikou. A teď už jen stačí najít klidné místo, kde nebudete nikým rušeni …

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1