Fenomén sociálních sítí a jejich vliv na naše vztahy

Fenomén sociálních sítí a jejich vliv na naše vztahy

Sociální sítě jsou obrovský fenomén současné doby. Mají své klady i zápory. Sociální sítě ovlivňují naše chování a naše vztahy. Umožňují nám snadno udržovat a navazovat kontakt, na druhou stranu nás umí i našim blízkým vzdalovat. Jaká jsou tedy úskalí sociálních sítí?

Na otázku, jestli jsou sociální sítě příčinou problémů v dnešních vztazích, nenajdeme jednoduchou odpověď. Výzkumy jsou různé. V každém případě jim ale nejde upřít vliv na mezilidské vztahy.

Jedno z největších úskalí sociálních sítí, pokud jde o partnerské vztahy, je, že na nich často vidíme obrázek „dokonalého“ vztahu. Touto optikou pak poměřujeme naše vlastní vztahy. Pamatujte ale, že to, co vám sociální sítě ukazují, není realita, ale pouhá iluze.

Dalším neduhem spojeným se sociálními sítěmi je potřeba být neustále online, být u všeho a kontrolovat, co se děje. Známe to asi všichni. Jste s přítelem, kamarádkou, sestrou, kolegyní a váš společník kouká do telefonu. Může to v některých z nás vyvolávat nepříjemné pocity. Obzvláště pokud náš partner ještě večer v posteli věnuje pozornost dění na sociálních sítích. Nehledě na to, že zírání do telefonu těsně před tím, než se chystáte spát, významně ovlivňuje i kvalitu vašeho spánku.

Třetí úskalí sociálních sítí se dotýká důvěry a žárlivosti ve vztazích. Bohužel existuje řada párů, kterým vztah nabouralo to, že se jeden z partnerů cítil nejistý a snažil se dopátrat „pravdy“ na sociálních sítích.

Nejistota může vzniknout poměrně snadno. Otázka ale zní, jestli jsou na vině sociální sítě nebo zda ve skutečnosti ona nejistota není zapříčiněna něčím jiným. Jak praví jedno pravidlo z knihy Čtyři dohody – nevytvářejte si domněnky. A proto mluvte s vaším partnerem o tom, co cítíte a co vás trápí. To je jediná smysluplná cesta, jak současné problémy řešit a těm novým předcházet.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1