Co říkají o novoročním předsevzetí psychologové a jakou má šanci na úspěch?

Co říkají o novoročním předsevzetí psychologové a jakou má šanci na úspěch?

5 min. čtení Lucie Jankovská
Začít hubnout, přestat kouřit, najít si novou lásku a takhle by se dalo pokračovat dál. Vše zmíněné můžeme shrnout dvěma slovy a sice novoroční předsevzetí. Málokdo se však dokáže svého předsevzetí dlouhodobě držet natož ho splnit. Čím to je? A jak si stanovit předsevzetí, která opravdu dodržíte?

Pro řadu lidí symbolizuje Nový rok významný přelom. Jediný den v roce, kdy je možné hodit vše špatné za hlavu a začít odznovu. Na druhou stranu jsou i lidé, kteří nad oslavou nového roku takto možná až filozoficky nepřemýšlí a berou ho spíš jako příležitost k pobavení se s přáteli a rodinou. S předsevzetími a novoročními příními se ale pravděpodobně setkáváte všichni, ať už patříte do jakékoliv ze zmíněných skupin. 

Proč Vaše předsevzetí končí pokaždé neúspěchem? 

Co se zdá na Silvestra jako skvělý nápad končí ve většině případů pouze zklamáním a výčitkami, že se nám stanovený cíl nepodařilo splnit. Počáteční nadšení a motivace zkrátka rychle vyprchají a nám nezbyde nic jiného, než velké plány spojené s předsevzetími posunout do dalšího roku. Odhady říkají, že až 90 % lidí svá předsevzetí nedodrží a to je poměrně smutná statistika, nemyslíte? 

Názory psychologů se v oblasti novoročních předsevzetí poměrně rozchází. Jedni v nich nevidí smysl a druzí na ně pohlíží jako na nezbytnou součást života každého člověka. Zastánci předsevzetí argumentují tím, že předsevzetí, třebaže nenaplněná, dávají našim životům směr. Předsevzetí jsou v podstatě převlečené cíle a proplouvat životem bez sebemenší vize není asi to nejlepší, co můžete udělat. 

Předsevzetí se tedy určitě nevzdávejte, jen k nim zkuste přistupovat trochu jinak.  

V souvislosti s nimi děláme totiž všichni do jednoho tu stejnou chybu, očekáváme, že se výsledky předsevzetí dostaví hned a nebereme v potaz naše dosud zažité zvyky. Podle psychologů je důležité právě se zažitými zvyky pracovat, zhodnotit, co jsme dosud dělali správně a co by naopak chtělo změnu. Tímto způsobem si vytvoříme základ pro budování nových návyků a klíč k úspěchu je na světě. Celý proces dodržování a plnění předsevzetí bude následně mnohem efektivnější.  

Jak vybrat předsevzetí, která skutečně dodržíte? Vyzkoušejte osvědčené rady

Nic jako nesplnitelné předsevzetí neexistuje, existuje pouze špatná cesta k jeho plnění a té se s pomocí následujících rad snadno vyhnete. 

  • Nestanovujte si příliš mnoho předsevzetí - Příliš mnoho předsevzetí způsobuje velmi rychlou ztrátu vůle, která je při budování nových návyků naprosto zásadní. Zkuste se zaměřit pouze na jedno předsevzetí a věnujte se mu naplno, úspěch Vás s jistotou nemine.  
  • Buďte otevření různým možnostem a experimentujte - Je důležité uvědomit si, že k požadovanému cíli nevede pouze jedna cesta a co fungovalo sousedovi nemusí fungovat u Vás a naopak. Buďte trpěliví a zkoušejte, zkoušejte a zkoušejte.
  • Stanovte si plán k dosažení cíle - Vytvořte si stručný seznam zásad, opatření a hranic, které musíte k dosažení svého cíle následovat. Seznam Vás alespoň částečně připraví na situace a překážky, se kterými se budete na své cestě potýkat.
  • Opakování je matka moudrosti - Není na škodu si čas od času připomenout, proč jste si dané předsevzetí stanovili. Zaměřte se i na Vaše dosavadní úspěchy, pomůže Vám to s motivací. 
  • Nenechte se odradit hned po první chybě či neúspěchu - Mějte na paměti, že chybami se člověk učí a chybu nebo zaškobrtnutí ve Vašem plánu neberte hned jako celkové selhání. Po drobném zaváhání se svého předsevzetí rozhodně nevzdávejte, spíše se zkuste zamyslet nad tím, proč k chybě došlo a jak jí můžete příště předejít. 

Tipy na netradiční novoroční předsevzetí 

Lepší postava, nové auto nebo krásná dovolená, jistě, tohle všechno zní skvěle, ale co takhle pro jednou zkusit nějaké trochu abstraktnější předsevzetí? Čím obecnější předsevzetí si stanovíte, tím pravděpodobnější je, že budete v jeho plnění alespoň částečně úspěšní. A co víc? Ty konkrétní věci přijdou časem samy od sebe.

  • Nebuďte na sebe tak přísní.
  • Odpouštějte si.
  • Radujte se z maličkostí i malé úspěchy mohou časem přerůst v něco většího.
  • Nechtějte po sobě příliš razantní změny.
  • Buďte otevření novým věcem.

Od seriózní stránky věci trochu upustíme a představíme si pár tipů na předsevzetí, které jsou natolik netradiční, že by vás možná ani nenapadly. 

  1. Naučte se něco, co jste se v dětství nenaučili. 
  2. Pokořte rekord, nemusí se jednat hned o světový rekord ve sportu. Odvětví a disciplínu si určete sami, fantazii se meze nekladou.
  3. Vyberte si určitý druh jídla, který si vychutnáte ve všech restauracích ve městě.
  4. Vytvořte si novou tradici.

 

Zdroje: forbes.cz, daliborspok.cz, radekptacek.cz, klidvefinancich.cz, lifehacker.com

Foto: Shutterstock

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1