Bossing, bullying, body-shaming a další formy šikany

Bossing, bullying, body-shaming a další formy šikany

Šikana má různé podoby. Existuje i mnoho názorů, kde je hranice toho, co již jako šikanu označit a co naopak šikana ještě být nemusí. A co vy? Stalo se vám někdy, že jste se vy osobně cítili kvůli někomu nepříjemně, například v práci, a přitom k tomu neexistoval objektivní důvod?

Tam, kde končí svoboda slova jednoho, začínají pocity druhého

Žijeme v době, kdy si každý myslí, že může beztrestně říkat cokoli. Máme přeci svobodu slova! Jenže co když právě tato slova dokážou ubližovat druhým lidem? Co když pouhá věta poškodí jiného člověka víc, než třeba zlomená ruka ve rvačce? Za tu rvačku přijde trest mnohem pravděpodobněji – existuje totiž viditelný důkaz toho, co se odehrálo. Ale ponese někdo vinu za to, že nám „pouze“ řekl něco nevhodného?

To je hned několik otázek k zamyšlení. Zažili jste situaci, kdy jste se cítili slovně šikanováni? Anebo jinak  - máte čisté svědomí, že jste nikdy neřekli nic, co by mohlo toho druhého hluboce ranit? Situace totiž není černobílá, a čím větší prostor má téma šikany na internetu, tím víc se ukazuje, že má mnoho podob.

Co všechno může být šikana?

Bossing je šikana od nadřízeného směrem k podřízenému, a je typická pro pracoviště. Pracovník může být cíleně ponižován, zesměšňován, nebo dostává nesplnitelné úkoly, za které je trestán. Časté je zastrašování výpovědí či absolutní ignorace a dávání najevo, že daná osoba je na pracovišti zbytečná.

Také bullying se týká pracovního prostředí, jeho synonymem může být trvající psychoteror. Ten vytvářejí obvykle kolegové, a dokonce byla stanovena ona zmíněná hranice: o bullying se jedná, pokud se projevuje nejméně jednou týdně po dobu půl roku.

Body shaming nebo mother shaming – šikana, která nemusí mít pachatele

Obvykle stojí za příkořím konkrétní osoba nebo skupina. Existují ale i takové formy šikany, které jsou tak nenápadné, až časem získáme pocit, že je to vlastně normální. Zejména na sociálních sítích vidíme příspěvky, které zdůrazňují dokonalost. Vypracovaná štíhlá těla, extrémně zdravý jídelníček, perfektní pleť bez jizvičky, precizně uklizený domov nebo šťastné maminky, které se tváří, že mateřství není náročné.

Tyhle příspěvky v nás vzbuzují pocit, že jsme slabí, oškliví a neschopní. Pokud je vídáme denně, začne nám připadat, že je to realita a že ten náš život za moc nestojí. Právě proto je to tolik nebezpečné!

Existuje prevence šikany?

Celá problematika je nesmírně komplikovaná. Je dobré uvědomit si pár věcí, které se týkají vlastní sebehodnoty, a akceptovat reálná fakta: nelze se srovnávat v modelkou v časopise. Je to jiný člověk, který zná triky, jak se správně postavit před objektiv, aby vypadal štíhlejší. Pak následuje úprava fotky v počítači. Nelze se porovnávat s maminkou z Instagramu, která říká, že na mateřství není nic těžkého – jak víte, že mluví pravdu? Realita bývá často úplně jiná. 

Vaši hodnotu neurčuje nikdo jiný než vy. To, jaký jste člověk, nemá na svědomí ani naštvaný šéf, ani pomstychtivý kolega, ani náladová tchyně. Je prokázáno, že osoba, která šikanuje, svými činy pouze ventiluje vlastní problémy.

A z toho důvodu to skutečně není černobílé. Iniciátor šikany mohl sám zažít týrání v dětství, nebo třeba není spokojený s vlastním životem. Jeho chování to neomlouvá. Je tu ale možnost snažit se o pochopení. Naše porozumění totiž dává šanci na následné vyřešení problému.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1