Severská chůze nordic walking podpoří zdraví i postavu

Severská chůze nordic walking podpoří zdraví i postavu

2 min. čtení Aneta Zýková
Nordic walking, sport oblíbený napříč generacemi. Sport, díky kterému budete opět v kondici, protože během něj zapojíte všechny svaly. Nordic walking vás zbaví přebytečných kil, a navíc přispívá k fyzické i duševní pohodě. Nevěříte? Tak stačí vyrazit pro hůlky a vyzkoušet si tenhle sport na vlastní kůži, tedy svaly!

Ideální sport pro každého? Nordic walking!  

Nordic walking neboli severská chůze má své kořeny ve Finsku, kde v 80. letech minulého století Finové podstoupili první túry, tehdy ještě s holemi, které se používaly při lyžování. Severská chůze je sportem, který můžeme provozovat kdykoliv a kdekoliv, a právě proto je tolik oblíben. Tempo si zvolíme podle svých možností a díky tomu, že k chůzi používáme speciální hole, procvičujeme i horní polovinu těla. Při dodržování správné techniky chůze hole tlumí nárazy terénu a po tréninku nedochází k bolesti kloubů a zad.

Správné vybavení je základ

Nejdůležitější je si zvolit správné vybavení. Základem jsou vhodné hole, které jsou přímo určené k severské chůzi, které si můžete zakoupit a v některých turistických lokalitách i vypůjčit. Není možné používat hole turistické, neboť ty nedodávají při odpíchnutí potřebný odraz. Materiál a výšku volíme tělesné konstituce. V případě, že potřebujeme hole pevnější, vybereme ty, jejichž materiál obsahuje vyšší množství karbonu. Rozdílnou funkci plní i poutko. Poutko holí určených na nordic walking pevně drží v dlani a umožňuje řízený odpich holí za nohou. Pozor je potřeba si dát v případě příliš tvrdých povrchů, které zamezují správnému odpíchnutí špičky hole. Například na asfaltových stezkách proto špičky chráníme gumovými patkami.

Základní principy severské chůze

Technika chůze je velmi jednoduchá. Postoj máme vzpřímený a záda rovná. Trup je v mírném předklonu. Ruce držíme u těla a jejich pohyb přizpůsobujeme tempu chůze. Odraz a chůze vpřed je koordinovaným pohybem, čili pokud vykročíme pravou nohou, budeme se nejprve odrážet holí v pravé ruce. Odraz probíhá za chodidlem z poutka a otevřené dlaně v momentu, kdy se dlaň nachází přibližně v oblasti beder. Po odrazu hůl uchopíme opět do dlaně. Nordic walking ale není jediným sportem, který můžeme s holemi provádět a je možné se setkat i se severským během (Nordic running) nebo posilováním (Nordic cross).

Autor: Aneta Zýková


Zdroj:

https://www.nordicsports.cz/nordic-walking/

https://www.nordicwalkingpoint.cz/

Foto: Shutterstock.com, Pixabay.com

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1