Proč se stalo chození na boso trendem?

Proč se stalo chození na boso trendem?

5 min. čtení Šárka Brunclíková
V dnešní době klade stále více lidí důraz na návrat k přirozenosti, zdraví a celkovou kondici. Jedním z nových přístupů k péči o tělo a především o nohy je nošení tzv. barefoot obuvi. Jaké má tato obuv výhody pro dospělé a děti a na co upozorňují odborníci?

Barefoot je obuv navržena tak, aby co nejvíce simulovala chůzi na boso. Boty plně respektují tvar nohou a nedeformují je. Místo tradičních tlustých podrážek a výrazného zvednutí paty nabízí tato obuv tenkou a flexibilní podrážku, se kterou se noha přirozeně ohýbá a přizpůsobuje terénu.

Znaky správně navržené barefoot obuvi

  • tenká a flexibilní podrážka
  • žádný rozdíl mezi tloušťkou podrážky v oblasti paty a přední části chodidla
  • dostatečná šířka a prostor pro prsty
  • minimální vycpávky a podpora
  • lehká konstrukce

Obuv s nepřirozeným tvarem může vést k deformacím nohou, omezení pohybu kloubů a potenciálně i ke vzniku bolestí zad. Nerespektování přirozeného tvaru nohy ovlivňuje chůzi a postoj.

Chůze v barefoot typu obuvi naopak povzbuzuje méně používané svaly a šlachy, což přispívá k celkovému posílení nohou. Tenčí podrážka umožňuje noze lépe vnímat terén a zlepšuje rovnovážný reflex. Široké boty také předchází vzniku deformací, jako jsou hallux valgus (kost na palci) nebo plochá noha.

Co říkají na barefoot boty odborníci?

Správně navržená barefoot obuv jistě může mít pozitivní dopad na zdraví nohou a těla, nicméně odborníci upozorňují na komplikace při přechodu na tento typ obuvi, pokud již máte problémy s nohama. Je důležité vybrat si kvalitní botu, která poskytuje dostatečnou ochranu a podporu pro vaši specifickou situaci, proto byste měli změnu vždy zkonzultovat.

Kvalitní barefoot boty vás vyjdou na víc než levné tenisky, ale investujete do bot, ve kterých chodíte zdravě a máte jistotu, že se neprošlápnou a vydrží. Díky tomu si boty můžete pořídit i z druhé ruky, pokud si ještě nejste jistí, zda je to pro vás to pravé.

Jsou barefoot vhodné i pro děti?

Pokud děti nemají vrozené onemocnění nebo vadu, rodí se se zdravými chodidly. Správně navržená barefoot obuv může podpořit zdravý vývoj nohou u dětí a přispět k prevenci problémů s nohama v budoucnosti.

Bosá chůze přirozeně posiluje chodidla, která jsou tvořena chrupavkou a první léta jsou pro vývoj zvláště důležitá. Konvenční obuv s tuhou podrážkou odvádí veškerou práci za děti, ty nohy dostatečně neposílí a jejich chodidla zleniví. Navíc dětské prsty nemohou kvůli konvenčnímu tvaru a šířce bot utvořit vějířek a deformují se.

Díky tomu, že v barefoot botě není pata výše než špička, není chodidlo ve sklonu a nezpůsobuje naklonění celého těla dopředu. S tradiční obuví hrozí, že dítě neudrží vzpřímený postoj a to později způsobí bolesti zad.

Barefoot obuv nabízí alternativní přístup k nošení obuvi, který může mít pozitivní vliv na zdraví a kondici. Jsou pouze prostředkem k bosé chůzi a samy o sobě problémy neléčí. Pravidelná péče o chodidla a nesrovnalosti by se měly řešit včas s odborníkem.

Foto: Shutterstock

Zdroje:

Bosonozka.cz

Ahinsashoes.cz

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1