Podpořte krevní oběh vhodným cvičením

Podpořte krevní oběh vhodným cvičením

Pomalý krevní oběh má řadu příčin, projevů a faktorů, které celou situaci zhoršují. Nejvýraznějším projevem jsou studené nohy a ruce, lehké mravenčení i otoky nohou. Zejména v zimě a v době home office je obzvlášť těžké udržet si nohy v teple. Naštěstí existují některé cviky, kterými si můžete krevní oběh jednorázově zrychlit. Dlouhodobě je potřeba pátrat po příčině a hlavně změnit životní styl.

Při špatném krevním oběhu má krev snížený průchod tepnami a žilami. Cévy mohou být zanesené tukem, škodlivinami i vápníkem, který se místo do kostí uložil do měkkých tkání. Může tedy jít o následek nadváhy a obezity, nedostatku pohybu, pomalé lymfy, cukrovky i srdečního onemocnění nebo špatné funkce štítné žlázy. Pomalou cirkulaci zhoršuje i nadměrné pití, kouření a někdy i antikoncepce. Po konkrétní příčině pátrejte ve svém svědomí a samozřejmě také v ordinaci u lékaře. Právě tento problém totiž může vést k infarktu, mrtvici a v tom nejhorším případě může skončit fatálně.

Za odborníkem si zajděte zejména tehdy, pokud je vaše hmotnost v normě, nemáte žádné výše uvedené neřesti a pocit ledových nohou vás trápí bez ohledu na okolní teplotu. Při pobytu v chladném prostředí je to pochopitelně normální. Tělo se snaží zahřát důležité tělesné orgány a prokrvení rukou a nohou jde trochu stranou. Jak si tedy okamžitě prokrvit ruce a nohy, pokud máte dojem, že místo krve vám proudí tělem krystalky ledu?

Běžte se projít

Chůze je výbornou prevencí různých nemocí. Je vhodná pro všechny bez ohledu na věk, pohlaví a tělesnou hmotnost. Při chůzi si rozpohybujete krevní oběh a díky tomu si zahřejete celé tělo včetně nohou a rukou. Více o tom, proč se denně věnovat chůzi, najde i v našem dřívějším článku.  

Zapojte cviky na žilní onemocnění

Chronickým žilním onemocněním trpí každý druhý člověk nad 50 let a častěji ženy. Klasickými projevy této progresivní nemoci jsou pocit těžkých nohou, křeče, otoky, metličky a křečové žíly. Hlavním problémem je zde špatný návrat krve od nohou zpět do srdce. Krev se poté usazuje dole v nohách a způsobuje výše zmíněné potíže. Správným cvičení si pomůžete lepšímu návratu krve do srdce a také si zlepšíte špatný krevní oběh. Cviky spočívají v tom, že pravidelně budete například roztahovat a stahovat prsty na nohou. Měnit pozici „fajfka“ a propnutá špička nebo střídavě chodit po patách a po špičkách, a mnoho dalšího. Výhoda je, že cvičit takto můžete vsedě (klidně i na kancelářské židli), ve stoje či vleže. Další cviky najdete například na stránkách Žilní poradny.

Prokružte si klouby na nohou

Začněte od kroužení nohou v kotnících nejprve jedním směrem, a poté druhým. Není třeba cvičit extrémně rychle, spíše ve středním tempu, abyste si nečekaně neublížili. Poté přejděte na rozhýbání kolen pouhým pokrčením a natažením. Nakonec pořádně prokružte kyčle.

Nezapomínejte ani na ruce

Stejným způsobem postupujte u rukou. Začněte kroužit zápěstím, poté předloktím a nakonec celými pažemi v obou směrech. Můžete zkusit i rozpažit ruce, maximálně roztáhnout prsty a zase je sbalit do pěsti.

Zkuste dynamický strečink

Dynamickým strečinkem obvykle začínají některé skupinové hodiny cvičení. Oproti statickému strečinku nejste v jedné pozici několik minut, ale naopak neustále pozice střídáte právě proto, aby se vám rozproudila krev. Nejprve se s napnutými koleny ohněte. Pokud se dlaněmi  nedostanete až na zem, položte si je třeba na židli. Nyní střídavě zvedejte špičky a paty. Můžete se i postavit na schody tak, abyste měli hranu schodu uprostřed chodidla. Nyní prošlapávejte nohy, aby pata vždy skončila co nejvíce pod úrovní schodu. Protáhnete si hezky lýtka, achilovky, zatuhlé kotníky a zrychlíte špatný krevní oběh.

Věnujte se józe

Jóga je ideální cvičení na zklidnění mysli, protažení svalů a rozproudění krve. Jestli s jógou teprve začínáte nebo jste ji dokonce nikdy nezkoušeli, zajděte si na hodinu vedenou lektorem nebo se podívejte na videa, která vás provedou cviky krok za krokem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1