Pes. Nejlepší parťák při běhání

Pes. Nejlepší parťák při běhání

Přemýšlíte, čím vylepšit vaše běžecké výkony? Novými botami? Čelenkou? Anebo třeba novými legínami? Ne! Tím nejlepším doplňkem a parťákem bude váš čtyřnohý miláček.

Kdyby to bylo možné, váš pes by s vámi chtěl strávit každou minutu dne. A protože někdo pracuje ve firmě, která není „dog-friendly“, je hledání času s mazlíčkem o to těžší. Jak tedy psovi vynahradit čas čekání? Vyrazte společně běhat! Díky tomu zůstanete fit vy a váš parťák bude nejšťastnější na světě.

Ideální běžecké plemeno

Myslíte si, že váš pudlík, buldoček, anebo třeba King Charles Kavalír není na běhání stavěný? Omyl. Neexistuje ideální rasa, existují jen vlastnosti a vytrvalost jednotlivých plemen. Obecně lze říct, že těmi nejlepšími běžeckými parťáky jsou psi středních a velkých plemen. Mají vytrvalost a rychlost v krvi, tudíž se vám mohou stát silnými konkurenty. Ale pozor, i malé rasy zvládnou pořádný výkon a mnoho z nich jistě ocení, že se vymaní ze škatulky „gaučáků“.

Kilometr za kilometrem

Není hned nutné zdolávat rekordy a vyrazit na maraton. Kilometry přidávejte postupně. Vyrazte nejprve třeba na 30 minut, pak přidejte dalších 15 minut. Časem si zvyknete vy i váš pes.

A kde ideálně běhat? Přeci v lese! Skvělou variantou, jak svého čtyřnohého miláčka neuhnat a sobě zapracovat na fyzičce, jsou kopečky. Vyběhněte si na nějaký kopec v okolí domu. Vaše tempo nebude tak vysoké a váš pes se při vaší společné aktivitě stihne i vyvenčit. A navíc ho v přírodě budete moci bez stresu nechat na volno (pokud není váš parťák lovecký typ).

Nezapomínejte na vodu

Pokud se chystáte na výběh delší než 30 minut a víte, že cestou nepotkáte žádnou vodu, vezměte si ji s sebou a pravidelně dávejte svému psovi napít.

Na co ještě myslet, když chcete běhat se psem?

  • Pokud bydlíte ve městě a běhat chodíte do parku, v první řadě se zaměřte na poslušnost. Pes by měl vždy běhat po jedné vaší straně, neměl by vás tahat, pokud bude na vodítku, a naopak jestli může být na volno, je potřeba, aby vždy na přivolání přišel.
  • Psa berte běhat jen v případě, že není venku příliš velké teplo.
  • Běhat se štěňaty není vhodné. Do 1 – 1,5 roku se psům vyvíjí kostra a taková zátěž by jim mohla jen uškodit.
  • Ideálním doplňkem pro běhání je speciální vodítko s amortizérem, tedy takové, co je odpružené a sedák, díky němuž budete mít volné ruce. 
  • Odměňujte psa za poslušnost a noste v kapse vždy nějaké pamlsky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1