Čchi-kung: životní energie v rovnováze

Čchi-kung: životní energie v rovnováze

Každý z nás má v sobě jedno úžasné místo, odkud lze čerpat sílu, zdraví, štěstí a vitalitu, a tím se zbavit stresu, únavy, různých tělesných i duševních neduhů a navrátit se do stavu přirozené harmonie. Většina lidí však vůbec netuší, že takové místo vůbec existuje. Objevit ho, spojit se s ním a využít naplno jeho léčivý potenciál můžeme pomocí starého čínského umění čchi-kung, které učí, jak používat a ovládat životní energii.

Čínský výraz pro energii zní „čchi". Tato univerzální síla je hnacím motorem života: pohání veškerý růst, ovlivňuje pohyb, změny, činy i myšlenky. Prostupuje celým naším organismem, každou buňkou, a sahá ještě mnohem dál – tvoří součást aury (elektromagnetický obal kolem našeho těla).

Energie musí proudit bez překážek

Čchi je pro život zcela nepostradatelná, naše tělo neustále využívá zásoby této energie. Je proto velmi důležité pravidelně ji doplňovat, například dýcháním, vydatným spánkem, přijímáním potravy, pobytem na čerstvém vzduchu někde v přírodě apod. Jedině tak si lze udržet tolik nezbytnou rovnováhu. To se však v dnešní době většině z nás příliš nedaří, což poznáme velmi snadno – cítíme se unavení, vyčerpaní, podráždění nebo nás trápí různé tělesné neduhy. Hlavním cílem čchi je proudit volně všemi meridiány (energetické dráhy spojené s jednotlivými orgány) – díky tomu se naše tělo nachází ve stavu rovnováhy. A platí to i naopak. Stagnující čchi, jakýkoli sebemenší zádrhel či blokáda se záhy projeví v podobě tělesných či duševních problémů.

Napojte se na vlastní zdroj léčivé síly

Jemným a zároveň nesmírně účinným řešením může být právě čchi-kung. Toto cvičení slouží jako ideální doplněk při léčbě chronických bolestí, astmatu, cukrovky, vysokého krevního tlak nebo migrén, posiluje imunitní systém, vyrovnává hladinu hormonů, zlepšuje srdeční činnost, ale také pružnost kloubů a působí jako prevence proti různým degenerativním onemocněním. Pravidelné procvičování technik zaměřených na soustředění a uvolnění přispívá ke zmírnění depresí, úzkostí a dalších citových potíží a podporuje emoční rovnováhu. Jednotlivé cvičební sestavy v sobě odrážejí přirozené pohyby přírody, vytvářejí spojení s vnitřním proudem čchi, odstraňují energetické blokády a zpřístupňují člověku zdroj univerzální léčivé síly.

Vydechujte úzkost ­– nadechujte klid

Vyzkoušejte si jednoduché cvičení, které pracuje s představivostí. Pohodlně se usaďte a uvolněte se. Ruce si položte do klína, dlaně směřují vzhůru, pravá ruka spočívá v dlani levé ruky. Několikrát se zhluboka nadechněte a s výdechem si představujte, že z vašeho těla odcházejí nepříjemné fyzické i mentální pocity (bolest, napětí, ztuhlost, vnitřní neklid, úzkost, strach, negativní myšlenky). Všem těmto nežádoucím jevům dejte ve své mysli nějakou konkrétní podobu: například temné mraky, nebo černý kouř, které se rozptýlí na jasném, blankytně modrém nebi. Soustředěně přitom naslouchejte svému dechu a vnímejte narůstající pocit klidu. Můžete si také představovat, jak do každé vaší buňky proudí při nádechu bílé zářivé světlo, které do celého těla přináší zdraví a vitalitu. Případně si zvolte vlastní představu, která vám bude nejlépe vyhovovat.

Dopřejte si zklidnění a relaxaci

Postavte se a nohy rozkročte na šířku ramen. Uvolněte se a trochu se pokrčte v kolenou. Pánev lehce podsaďte. Ruce položte dlaněmi na tan-tchien (důležitý energetický bod, nacházející se asi 4 cm pod pupíkem, který je považován za původní zdroj energie). Muži dají levou ruku pod pravou, ženy pravou pod levou. Zavřete oči. Nyní začněte dýchat tak, aby se vám břicho při nádechu zvedalo a s výdechem klesalo. Nádech i výdech by měly být dlouhé a plynulé. Svou mysl nasměrujte do tan-tchienu (představujte si, jak se ve vašem podbřišku zvětšuje množství čchi). Po nějaké době byste měli cítit, jak se břicho pod dlaněmi ohřívá, což je důkaz, že energie proudí správným způsobem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1