Mějte kontrolu nad svým tělem. Pilates není out

Mějte kontrolu nad svým tělem. Pilates není out

Přemýšlíte nad cvičením, které bude smysluplné, budete mít po něm pocit, že jste pro sebe a své tělo něco udělali, bude komplexní, přesto vám po něm nevyskočí srdce z hrudníku, a navíc bude šetrné k vašim zádům, které to na home office ocení? Odpovědí je pilates. Zamilujete si ho po první lekci!

Cvičební metoda pilates vznikla na počátku minulého století a jejím autorem je Joseph Hubertus Pilates. Cílem tohoto cvičení bylo obnovení zdravého a správného držení těla a vytvoření vhodných pohybových návyků bez zbytečné zátěže a napětí svalů. Pilates však není cvičení, které vzniklo primárně pro tanečníky, jak si mnoho lidí myslí, ale pro tréninkovou průpravu boxerů, vojáků a policistů.

Pilates zlepšuje funkci svalové hmoty, a také podporuje správné dýchání. Během hodinové lekce posílíte hluboký stabilizační systém, zádové svalstvo a svaly pánevního dna. Důraz na core vede k lepší opoře páteře, což je skvělá cesta, jak se zbavit i sebemenší bolesti zad.

Pilates – řízený pohyb

Základní myšlenkou metody pilates je docílení řízeného pohybu ze silného středu těla. A přestože existuje nespočet lekcí, při nichž lidé cvičí pouze s vlastním tělem, hlavním principem pilates je cvičení na speciálních strojích. Těch autor vymyslel celkem 550. Jednotlivé cviky komplexně posilují svaly celého těla, podporují flexibilitu a nezatěžují pohybový aparát. K cvičení pilates na zemi, jen s pomůckami, nyní existuje sada po sobě jdoucích 34 cviků.

Proč cvičit pilates?

Mezi výhody a přínos tohoto cvičení patří zejména:

  • Stabilita
  • Posílení středu těla a zad
  • Ploché a pevné břicho
  • Držení těla
  • Řízený pohyb a koncentrace
  • Cvičení vhodné pro každého

Matwork neboli cvičení na podložce

Přestože jsou stroje číslem jedna mezi milovníky pilates, nejčastější metodou je tzv. matwork neboli cvičení na podložce. Jednotlivé cviky se provádí na zádech, v sedě, na břiše, na boku nebo v kleku. Sestava cviků má přesný a předem daný sled i počet opakování. Cílem je dosažení maximálního protažení a posílení všech svalových partií. To vše v pomalém tempu.

Jóga nebo pilates?

Přestože si mnoho lidí myslí, že mezi jógou a pilates není zase tak zásadní rozdíl, opak je pravdou. Obě cvičení mají společné prvky, ale věřte, že se na podložce v sále sejde rozdílná skupina cvičenců s odlišnými očekáváními.

Účelem jógy, hovoříme-li o té klasické a jemné, je sjednotit mysl, tělo a ducha. Učitelé jógy vidí mysl a tělo jako jednu celou strukturu, a pokud jsou techniky používány ve správném prostředí, může být jóga způsob, jak uzdravit tělo a zároveň, jak najít duševní harmonii. Proto je jóga považována za terapeutickou aktivitu. Dodá tělu větší flexibilitu a podporuje relaxaci i v těch nejnáročnějších obdobích. To je důvod, proč většina lidí začíná chodit na kurzy jógy – snaží se odbourat stres a napětí.

Jógová sestava nemusí být stejná, lze ji obměňovat, zlehčovat i přidávat na intenzitě. Principem je práce s tělem, stabilitou, výdrží, a to vše ruku v ruce se správným dýcháním.

Hlavní rozdíl mezi pilates a jógou spočívá v tom, že kromě práce na podložce mohou být zapojeny i různé cvičební stroje. Cvičení pilates funguje kromě mysli také na celé tělo. Důraz je kladen na střed těla, a díky tomu je tělo silnější zevnitř i zvenčí. Podle autora Pilates by měla existovat rovnováha mezi pružností a silou, což má za následek silnější a štíhlejší svaly.

A pro co se rozhodnout? Klidné duše najdou harmonii v józe, lidé, kteří mají sedavé zaměstnání a nevadí jim monotónnost ve cvičení, si pilates zamilují. Podstatné však je, že se po cvičení jógy i pilates budete cítit jako znovuzrození.

Inspirace na cvičení pilates i v době „homeofficové“

Ucelené sestavy pro začátečníky i mírně pokročilé najdete například na odkazech níže. Tak s chutí do toho!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1