Jóga pro muže: 5 pozic pro zdraví

Jóga pro muže: 5 pozic pro zdraví

Na lekcích jógy většinou potkáte ženy. Muži jsou v ohledu tohoto jemného cvičení často nedotčení, anebo jej nepovažují za dostatečně chlapskou záležitost. Což je ovšem velká škoda a my se vám nyní pokusíme vysvětlit proč.

Pravdou totiž je, že jóga byla určená výhradně pro muže a zájem ze strany žen přišel až v průběhu minulého století. Jedná se o cvičení, které pracuje s fyzickou kondicí a jde ruku v ruce s psychickou pohodou. Nejde tedy o ryze „babskou“ záležitost. Jóga je skvělou cestou, jak se cítit dobře, protáhnout celé tělo a mít kompenzaci ke kardio sportům jako je běh, cyklistika nebo třeba kruhové tréninky. A v neposlední řadě, není žádná ostuda, když chlap řekne: „Chodím na jógu!“ Naopak, na rozdíl od svých parťáků z tělocvičny, se pak díky lepší flexibilitě překloní klidně až k chodidlům, a ne pouze ke kolenům.

Jóga pro opravdové chlapy

Mužů, kteří začali jógu zařazovat mezi své sportovní aktivity, naštěstí přibývá. Jóga v dnešní době, kdy většina lidí tráví osm a více hodin v práci u počítače, funguje totiž také jako „ventil“ a cesta, jak odpočinout mysli. A to je nesmírně důležité - mít zdravou mysl i tělo.

5 cviků pro zdravé a protažené tělo

Tyto jednotlivé ásany jsou ideálním způsobem, jak se každé ráno protáhnout a během pár minut nastartovat na nový pracovní den.

Pozice Střechy

Výchozí pozicí je Kočka neboli klek na kolenou, chodidla na nártech a ruce pod rameny. Nejprve s nádechem protáhněte záda, s výdechem páteř vyhrbte. Opakujte alespoň třikrát. Pak překlopte chodidla z nártů na špičky a vytáhněte se do Střechy. Ramena jsou od uší, hlava v prodloužení, záda rovná a sedací kosti táhnete směrem ke stropu.

Kolena mohou být propnutá, ale není to nutností. Stejně tak mohou začátečníci mít nohy na špičkách a časem pomalu odkládat na podložku i paty. V pozici vydržte alespoň pět nádechů a výdechů, klidně se propněte a pokrčte kolena, prošlápněte chodidla. Následně s výdechem přejděte zpět do pozice Kočky.

Pozice Pyramidy

Výchozí pozicí je Hora nebo vzpřímený postoj. S nádechem odkročte pravou nohou dozadu, zhruba 50 cm. Spojte si dlaně za zády a s výdechem pomalu s rovnými zády přecházejte do předklonu. Jakmile se dostanete do svého maxima, záda zakulaťte a zkuste tělem kopírovat propnutou nohu. S nádechem se pak přes kulatá záda vracejte do výchozí pozice. S výdechem přinožte do pozice Hory. Pak proveďte cvik na levou stranu.

Pozice Sfingy

Výchozí polohou je leh na břiše, v němž je hlava položená na čele, nohy jsou natažené a uvolněné. Uvolněné jsou i hýždě, špičky chodidel se dotýkají, stydká kost se opírá o podložku, spodní břicho je aktivní. Z výchozí polohy se dostaňte opřením se o celé dlaně a předloktí. Lokty mějte pod rameny, ramena a lopatky uvolněné směrem od hlavy dolů a rozprostřená do stran. Odtlačte se od dlaní a předloktí, zvedněte hrudník vzhůru, hlavu držte v prodloužení páteře s pohledem upřeným šikmo dolů. Pak s výdechem uvolněte a vracejte se do polohy vleže na břiše.

Pozice Orla

Postavte se do Hory. S nádechem švihněte rukama proti sobě a propleťte je do sebe tak, aby se dlaně dotýkaly. Pak propleťte pravou nohu přes nohu levou. Zkuste se chodidlem zaklesnout za lýtko stojné nohy. Ramena stáhněte od uší dolů. Pravidelně dýchejte, aby se mohl prostor mezi rameny rozšířit. Pak se vraťte do Hory a proveďte cvik na nohu druhou.

Pozice Krávy

Posaďte se do zkříženého sedu. Pak zvedněte levou paži nad hlavu a pokrčte pravou paži za zády, dlaň směřuje ven. Poté pokrčte levou paži tak, aby dlaň směřovala na lopatky. Spojte paže. Záda jsou rovná a hlava stále v prodloužení páteře. Pozici prodýchejte a následně uvolněte paže, vytřepejte je a cvik proveďte na druhou stranu.

V případě, že nedosáhnete dlaněmi k sobě, použijte ručník.

A které cviky se hodí speciálně pro ženy? Inspirovat se můžete v předchozím díle Jóga pro ženy: 5 pozic pro zdraví.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1