Jak správně sedět v kanceláři?

Jak správně sedět v kanceláři?

Většina z nás tráví pracovní dobu u počítače. Jak ale všichni tušíme, pro naše tělo to není zrovna to nejlepší. Dlouhodobým sezením si navíc můžeme zadělat na nejeden zdravotní problém.

Bolestí zad to začíná...

Většina z nás se v životě potýká či potýkala s bolestí zad. O tom, že nejde o problém, který bychom měli podceňovat, svědčí fakt, že někteří lidí končí s bolestí zad na nemocenské. Tyto bolesti se totiž často mohou pojit i s migrénami, motáním hlavy, bolestí šíje, s problémy s páteří či celkovou únavou. Většina těchto potíží vychází z nesprávného držení těla. Podle některých výzkumů může sedavé zaměstnání dokonce zkrátit náš život o několik let. Správné sezení je prvním krokem, jak se problémům vyvarovat.

Jak na správné sezení?

Základem je správně zvolená a nastavená židle. Dnes najdete na trhu celou řadu ergonomických židlí s opěrkami hlavy i rukou. Ty bývají pro dlouhodobé sezení nejvhodnější. Záleží však i na jejich přizpůsobení právě vaší postavě.

Sedět byste měli na celé ploše sedáku, který by měl být v takové výšce, aby vás netlačil pod koleny. Chodidla se dotýkají země celou svou plochou. Nohy nikdy nepřekřižujte, protože tím si zaděláváte na křečové žíly. Nohy by měly být od sebe na šířku boků, ruce mějte podél těla. Pohled směřuje přímo, monitor by tedy neměl být příliš dole ani nahoře, abyste nemuseli zaklánět hlavu. Seďte vzpřímeně, ale páteř by měla být v oblasti bederní přirozeně prohnuta.

Pomohou různé vychytávky

Pro udržení správného sedu dnes na trhu existují všelijaké pomůcky. Jsou to například různé balanční míče, ale i menší míčky, které strčíte za záda nebo podložky pod nohy či klekačky.

Kdy k lékaři?

Pokud na bolesti zad nepomáhá ani rehabilitace a více pohybu, raději navštivte lékaře, který pomůže odhalit příčinu. Někdy totiž může bolest signalizovat jiné onemocnění.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1