Low carb aneb cukr na minimu

Low carb aneb cukr na minimu

Při „low carb“ neboli nízkosacharidové dietě je ve stravě striktně omezen příjem cukrů, nejen toho bílého, ale i cukrů složitých, tedy škrobů. Když vám někdo bude takovou dietu radit, konzumaci cukrů klidně omezte. Nezanedbejte při tom ale i druhé zásadní omezení a zkontrolujte si, jestli nejíte příliš mnoho tuků.

Typický jídelníček Čechů by se často dal popsat jako strava bohatá na tuky, jednoduché a složité sacharidy, a naopak chudá na vlákninu a bílkoviny. „V Česku je stále oblíbené bílé pečivo, uzeniny, konzervované potraviny a cukrem slazené nápoje. Mnoho lidí není zvyklých se pravidelně hýbat,“ vysvětluje výživová poradkyně Martina Dvořáková, co všechno způsobuje, že jsme nejobéznějšími Evropany.

Dobře utajený přidaný cukr

Sacharidy fungují jako rychlá energie pro tělo a především nervovou soustavu. Do zdravého jídelníčku patří především cukry složité, tedy škroby, obsažené v obilninách, bramborách a luštěninách. Ani s těmi ale není dobré to přehánět. Cukr coby sladidlo v naší stravě je opravdu velkým problémem a nejedná se zdaleka jen o slazení kávy nebo čaje. Spousta potravin cukr prostě už obsahuje: najdete ho v pečivu, konzervovaných jídlech, v některých mléčných produktech, v dresincích i omáčkách. Chutě na sladké jsou běžné, ale rozhodně nejsou přirozené. Člověk si závislost na cukru buduje už od první oslazené lžíce, obvykle už od batolecího věku. Naštěstí existuje cesta ven.

Šest lžiček a dost

Klasický sladký cukr v malém množství nikomu neškodí. Problém nastává, když je ho moc. Podle Světové zdravotnické organizace by měl člověk zkonzumovat maximálně 50 g cukru za den, ideálně 25 g, tedy 6 čajových lžiček. Evropané jí v průměru 100 g cukru, Američané až 125 g. Takto významně překročená doporučená denní porce negativně ovlivňuje naše zdraví. Doporučená dávka zahrnuje i veškerý cukr uměle přidaný do potravin, například limonád, sladkostí, polotovarů či do kávy nebo čaje.

Trpí cévy, srdce i pleť

Cukr přispívá k obezitě, jež bývá častým spouštěčem diabetu II. typu. „Sacharidy naše tělo potřebuje, ale ne tolik, kolik jich běžný Evropan sní. Stačí nám minimum pro správnou funkci nervové soustavy. Obezita a diabetes nejsou jedinými následky zbytečně vysoké konzumace cukru. Jsou to také srdečně cévní onemocnění, častější únava nebo mdlá či aknózní pleť,“ vypočítává výživová poradkyně.

Odvykněte chuti na sladké

Pokud se rozhodnete zatočit s cukrem, tak budete potřebovat silnou vůli a potraviny, které vám od něj pomůžou odvyknout. Nejlepším začátkem je vynechání sacharidů ve stravě, kdy nesladíte a nedopřáváte si ani ovoce a škrobovou zeleninu, jako jsou dýně, brambory, hrášek, kukuřice, mrkev. Zároveň nekonzumujete průmyslově zpracované potraviny - polotovary, omáčky, mléčné výrobky s příchutí. První 3-4 dny budou nejtěžší, ale později chutě na sladké ustanou. Vaše chuťové buňky budou daleko citlivější a začne vám stačit třeba jen fruktóza v ovoci. Přirozeně pak nebudete mít chuť na sladké, protože vám přijde jednoduše přeslazené. Posléze, přibližně týden po začátku cukrového půstu, můžete zařazovat i škrobovou zeleninu, později ještě ovoce. K bílému cukru se už nevracejte. Pokud vás vidina takového detoxu doslova děsí, zkuste cukr nahradit alespoň ovocem nebo alternativními sladidly. Martina Dvořáková nedá dopustit na čekankový sirup nebo březový cukr, zvaný xylitol.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1