Bojovými sporty k rozvoji síly, mrštnosti i harmonie těla

Bojovými sporty k rozvoji síly, mrštnosti i harmonie těla

Válcuje vás stres, máte nervy na pochodu a občas se vám zdá, že co nevidět explodujete jako papiňák? Neduste v sobě negativní pocity, spojte příjemné s užitečným a vyzkoušejte některý z bojových sportů. Kromě větší stability, koordinace a síly získáte i možnost uvolnit se, odreagovat, upustit páru. A to je něco, co v dnešní době, aspoň čas od času, potřebuje snad každý z nás…

Při cvičení se musíte soustředit na dýchání a koordinaci pohybů, aniž byste přemýšleli o hloupostech, nebo se nechali čímkoli rozptylovat, což velmi účinně přispívá ke zmírnění napětí. Nehledě na to, že když sázíte údery do pytle, skáčete přes švihadlo nebo posilujete s kettlebelem, nemáte už kapacitu na to řešit nepříjemnou pracovní poradu nebo si lámat hlavu s tím, co vykouzlíte rodině k večeři. Bojové sporty však nabízejí daleko víc, než jen účinný nástroj proti civilizační nemoci jménem stres.

Bojové sporty = stabilita, silné srdce, ladné křivky

Budete-li trénovat pravidelně, časem zjistíte, že jste mnohem hbitější a ohebnější, máte lepší koordinaci pohybů a větší stabilitu, zejména v dolní části těla (což je mimo jiné dobrý důvod, proč se do těchto disciplín mohou pustit i lidé, kteří jsou od přírody nemotorní). Mnoho bojových umění také vyžaduje důsledný kardio trénink, díky kterému se po určité době může snížit váš krevní tlak a srdeční frekvence. A to je pro zdraví jedno velké plus! Základem všech bojových sportů je rovněž svalový trénink, takže pokud toužíte získat štíhlé křivky a chcete budovat sílu, jsou pro vás tyhle aktivity jako stvořené.

Mnohem lepší odolnost vůči stresu

Bojové sporty přispívají kromě jiného i k větší vytrvalosti, lepší schopnosti soustředění a vyšší mentální výkonnosti, což prokázala například studie z roku 2016, zveřejněná v časopise Journal of Sport and Health Science, která zahrnovala 89 žen a mužů ve věku kolem 70 let. Účastníci byli náhodně zařazeni do jedné ze tří skupin. První skupina trénovala karate dvakrát týdně po dobu pěti měsíců. Druhá skupina se po stejnou dobu a při stejné frekvenci věnovala tradičním fitness aktivitám, včetně běhu, silového tréninku, gymnastiky a dalších činností, které se zaměřují na koordinaci, sílu a rovnováhu. Třetí skupina pokračovala v běžných aktivitách. A výsledek? Pouze karate skupina vykazovala zlepšení pozornosti, rychlosti reakcí a psychické odolnosti během stresových situací. Autoři studie to odůvodnili tím, že karate je specifickou směsí aerobiku, rovnováhy a koordinace, což může mít mimořádně příznivý účinek na mozek.

Prevence pádů i případných zranění

Další studie z téhož roku, která vyšla v časopise Journal of the American Geriatric Society, zkoumala míru stability seniorů ve vztahu k různým druhům cvičení. Její účastníci byli opět rozděleni do několika skupin, přičemž nejlepší výsledky vykázala skupina lidí, kteří se po dobu šesti měsíců věnovali  tchaj-t‘i. U těchto jedinců, ve srovnání s jejich vrstevníky, byla významně nižší pravděpodobnost pádu a výrazně menší riziko pravděpodobnosti, že by byli zraněni, pokud by spadli, což dokazuje pozitivní vliv tchaj-t‘i na koordinaci. Co z toho plyne? Hledáte-li způsob, jak co nejdéle zůstat fit a zdraví, bojové sporty pro vás mohou být to pravé ořechové. Pokud se rozhodnete, že do toho půjdete, zjistěte si o vybraném sportu více informací a případně se zajděte podívat na pár úvodních lekcí, až to bude opět možné. Ne každý bojový sport je vhodný pro každého. Najděte si takový, který vám bude vyhovovat a bude vás dlouhodobě bavit.

Harmonie, klid a vnitřní rovnováha

A rozhodně se nenechte odradit nesmyslnými argumenty typu „na to už jsi moc starý“, „bojové sporty jsou jen pro ty, kteří se rádi perou“ apod. Bojovým uměním se můžete věnovat bez ohledu na to, jestli je vám dvacet nebo sedmdesát. Existuje celá řada disciplín, které vás naučí bránit se v jakémkoli věku nebo fyzickém stavu a které lze přizpůsobit vašim aktuálním možnostem. A s tou agresivitou to také neberte vážně. O skutečných bojovnících je naopak známo, že k životu přistupují s velkou pokorou. Mnoho prastarých mistrů zastávalo názor, že když jsou tělo a srdce v klidu, pak může být v klidu i duch, čchi (životní energie) může volně proudit a člověk vyjde z boje jako vítěz. A právě tenhle pocit klidu a harmonie si můžete přenést i do běžného života, který pak bude mnohem zdravější a spokojenější.

Jaké bojové umění si zvolit?

  • Karate – důraz je zde kladen především na pohyb a rychlost. Můžete se naučit několik vynikajících chvatů, které vám v případě nebezpečí mohou zachránit život.
  • Aikido – princip tohoto bojového umění spočívá v dynamice, která je používaná jako základ ochrany před útoky agresorů.
  • Krav maga – způsob boje prakticky bez pravidel. Perfektně vás připraví na případný konflikt. Při tréninku se zaměříte na citlivé vitální body (např. oči, třísla, krk apod).
  • Jiu-jitsu – bojové umění, jehož hlavní myšlenkou je sebeobrana. Princip spočívá ve zneškodnění protivníka nikoli přímo silou, ale pomocí speciálních chvatů.
  • Tchaj-t‘i – čínské bojové umění, které v současnosti pěstuje mnoho lidí na světě jako cvičení pro zdraví a zlepšení kvality života.
  • Wing Tsun – prvotně sebeobranný systém, přímočarý, funkční, oproštěný od jakýchkoliv nadbytečných pohybů. Vhodný pro kohokoli, bez ohledu na tělesnou kondici a bojové zkušenosti.
  • Fitbox – dynamický cvičební program, při kterém se střídají rychlé údery a kopy, dochází k velkému energetickému výdeji a efektivnímu posilování celého těla.

 Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1