Suché ruce kvůli dezinfekci?

Suché ruce kvůli dezinfekci?

Častá dezinfekce a mytí rukou jsou spolehlivým krokem v prevenci řady onemocnění. Zvlášť v této době je to nutnost. Naše ruce ale dostávají zabrat, když je v boji proti koronaviru musíme dezinfikovat i několikrát denně. Co můžeme udělat, aby kůže tolik netrpěla a nevysušovala se?

V hlavní roli alkohol

Dezinfekci seženeme ve formě gelu, spreje, nově i krému. Ať už je jakákoli, nejčastěji se ve složení objevuje alkohol. Je to nejdostupnější a nejlevnější forma dezinfekční látky. Proto se dá říct, že v případě nutnosti poslouží jako dezinfekce rukou, ale i předmětů třeba pálenka. Platí jedno pravidlo -  abychom se mohli na dezinfekční účinky spolehnout, měl by produkt obsahovat nejméně 60 % alkoholu. Jenže alkohol má nepříjemnou vlastnost – vysušuje jakýkoli povrch, tedy i kůži.

Proč dezinfekci nevynechávat?

Ačkoli vysušuje kůži a nepěkně voní, je to spolehlivý krok, jak zničit viry a bakterie. Nejprve si umyjte ruce mýdlem. To by se mělo dostat do všech záhybů. Mydlete si ruce nejméně 20 vteřin – to je doba, kterou mýdlo potřebuje, aby začalo působit. Po umytí a osušení rukou použijte dezinfekci v dostatečném množství. Opět by měla pokrýt celé ruce vč. záhybů za nehty, mezi prsty, hřbety i zápěstí. Dezinfekce je pro lidi čím dál víc otravnější, ale zkuste se zamyslet do hloubky. Čeho všeho se musíte dotknout, než si v práci uděláte kávu? Kolik je to klik, skříněk a úchytek? Je to také krabice s mlékem, příborník, vodovodní baterie. Toho všeho se dotkli i vaši kolegové, kterých je možná pár desítek. Jste si jisti, že si všichni dobře umyli ruce po toaletě, nebo po cestě MHD do práce? Všechna místa, kterých se dotýkáme, jsou místem, kde se viry a bakterie množí a předávají dalším lidem…

Fungují alternativy?

Například přírodní éterický olej z tea tree, eukalyptu nebo grepových jadérek působí antisepticky a snad i antibakteriálně. Protože však nejsou dostupné spolehlivé výsledky z testování v laboratořích, je na každém, do jaké míry bude přírodní dezinfekci důvěřovat. Ačkoli je přírodní dezinfekce k pleti šetrnější, pamatujte na její možnou sníženou schopnost ochrany proti bacilům!

Rukavice používejte hned třikrát

Jakmile zaklepou na dveře studené dny, nezapomínejte na rukavice. Chrání ruce před vlivy počasí, které pokožku vysušují. V tomto období, kdy rukám dáváme zabrat častým dezinfikováním, neriskujte ještě větší poškození mrazem a chladem. Rukavice ale používejte i při úklidu. Snažte se maximálně zamezit styku kůže s chemickými čisticími prostředky. Třetí cesta, kdy použít rukavice, je při hojivém zábalu. Vhodné jsou tenké bavlněné rukavice, které nechte navlečené alespoň hodinu na ošetřených rukou. Použít můžete silnou vrstvu krému, anebo si vyrobit domácí masku na ruce z medu, olivového oleje a tučného bílého jogurtu.

Důležitá hydratace

Zevnitř i zvenčí. Dbejte na pitný režim, aby bylo celé tělo, tedy i pokožka dostatečně hydratované. Co se výživy zevnitř týče, jezte dostatek kvalitních zdravých tuků – třeba avokádo a ořechy. Obsahují vitamín E, který je pro kvalitu kůže naprosto zásadní. Při mytí rukou a koupání se snažte vyhnout příliš horké vodě a agresivnějším, parfémovaným mýdlům. Krém na ruce pak vybírejte také s ohledem na jeho hydratační složky.

Ceramidy, urea a kyselina mléčná

Při výběru kosmetiky se na ně zaměřte. Jsou to to látky, které pomáhají obnovovat zdravou kožní bariéru, a zabraňují tak suché kůži. Dokážou v kůži vázat a udržet vodu, a navíc napomáhají i hojení. Krémy s těmito surovinami bývají dražší, ale investice se vyplatí. Ačkoli bychom neměli soudit kvalitu podle ceny, u krémů na ruce platí, že ty nejlevnější bohužel kůži ošetří jen na velmi krátkou dobu.

Na oleje pozor

Přírodní oleje zažívají renesanci, dají se nanášet na pleť i vlasy. S jejich použitím to však není tak jednoduché – ve finále si jimi můžeme spíš uškodit. Některé oleje kůži dlouhodobě vysuší, ačkoli se při jejich použití zdá, že jsme si pokožku hezky promazali. Jako složka krému jsou super, ale na jejich čistou formu pozor.

Doplňky stravy pro krásnou pokožku

Výhodou je, že působí nejen na ruce, ale na pokožku celého těla. Hitem jsou produkty s kolagenem a biotinem, které vyživují kůži zevnitř a působí i proti vráskám. Navíc dodají potřebné spektrum vitamínů a minerálů, které vezmou s povděkem i vlasy a nehty.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1