Krása pod lupou: Kosmetické oleje pro vaše tělo i pleť

Krása pod lupou: Kosmetické oleje pro vaše tělo i pleť

Věděli jste, že rostlinné oleje jsou dokonalými prostředky péče o pleť? Plné esenciálních mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů zkrášlují všechny typy pleti a mohou nahradit denní nebo noční krém. Jsou vhodné pro péči o suchou, citlivou, smíšenou i mastnou pleť.

Rostlinné oleje vyživí a rozzáří obličej

Rostlinné oleje jsou perfektní pro péči o jakýkoli typ pleti, jsou velmi efektivní jako náhrada denního i nočního krému. Kvalitní rostlinné oleje dokáží opravdu hodně. Můžete je používat jako jednodruhové kosmetické prostředky nebo z nich míchat aktivní směsi podle typu pokožky. Jsou velmi vhodné také v péči o dětskou pokožku. Dodají jí potřebné minerály a vitamíny a zároveň se postarají o to, aby byla dobře hydratovaná.

Rostlinné oleje nebo rostlinná másla představují opravdovou výživovou bombu a poradí si s mnoha potížemi jakéhokoli typu pleti. A pokud si k nim zvolíte správné esenciální oleje, dostanou vaši pleť do úplně jiné dimenze. Velkou výhodou olejové péče o pleť je její poměrně dobrá dostupnost, efektivnost a v konečném důsledku také finanční nenáročnost. Respektive se vám s jejich investicí dost protříbí místo v koupelně.

Rostlinné oleje pro mastnou pokožku

Mezi nejlepší rostlinné oleje, vhodné pro smíšenou až mastnou pleť se řadí jojobový olej, konopný olej a olej z lískových oříšků. Jojobový olej je na rozdíl od druhých jmenovaných olejů více voskovitý, je prakticky nejvíce podobný našemu kožnímu mazu. Tyto oleje regulují přebytečný maz, pomáhají pokožce obnovit přirozenou rovnováhu, hydratují ji a vyživují. Jsou výborné také pro stažení pórů, eliminují výskyt černých teček. Jsou velmi lehké a dobře pronikají do pokožky, zanechávají ji pak hebkou, sametovou a matnou. Mohou se používat v kombinaci s esenciálními oleji tea tree, pačuli nebo například levandulí.

Rostlinné oleje pro suchou pokožku

Suchá pokožka má tendenci k tomu být napnutá, cítit nepohodlí, někdy červenání, často se loupe a velmi snadno podlého nepříznivým vlivům jako jsou například změny teplot. Rostlinné oleje, vhodné pro suchou pokožku jsou například arganový olej, olej ze sladkých mandlí, avokádový olej nebo olej z pšeničných klíčků. Všechny tyto oleje udrží vyrovnanou hydrataci pleti, sníží pocit nepohodlí a červenání či svědění. Velmi dobře je doplní esenciální oleje z růže damašské, kadidla či neroli.

Rostlinné oleje pro zralou pleť

Jste-li majitelkami zralé pleti nebo se už u vás objevily první vrásky, rostlinné oleje jsou malým zázrakem, který pomůže je zmírnit. Působí nejen jako prevence, ale také eliminují již vzniklé linky na tváři. Zároveň bojují proti ochablé pokožce a pleť hluboce vyživují.  Nejznámějšími rostlinnými oleji proti stárnutí jsou šípkový olej, brutnákový olej, arganový olej a opunciový olej. Rozumí si s esenciálními oleji růží damašskou, helichrysem italským nebo gerániem.

Jak poznat kvalitu?

Při koupi rostlinných olejů je nejlepší se řídit bio certifikáty nebo je kupovat přímo od lokálních výrobců, pokud cestujete a máte možnost si přivést lisované oleje z malých farem, je to prakticky sázka na jistotu. Určitě je potřeba vnímat barvu oleje, jeho vůni a dávat si pozor na to, zda není dezodorizovaný a jak je celkově získávaný. Vůbec nejlepší pro rostlinné oleje na pleť i tělo jsou ty, které jsou lisované za studena.

Žádný rostlinný olej není sám o sobě průhledný a čirý, každý má nějaké typické zabarvení, které se může odstínově lišit v závislosti na tom, kde byl pěstován rostlinný materiál. Když s rostlinnými oleji v péči o pleť teprve začínáte, je potřeba dát pozor na jejich možnou komedogenicitu. To znamená, že si musíte zjistit, zda neucpává póry. To je důležité hlavně pro majitele problematické a mastné pleti.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1