Krása pod lupou: Dá se zbavit strií?

Krása pod lupou: Dá se zbavit strií?

Podobně jako jizvy jsou strie památkou, která se doslova vepsala do naší kůže. Přestože víc trápí ženy, ani muži nejsou ušetřeni. Hlavní příčinou je totiž zvětšení plochy kůže v určité tělesné oblasti.

Kůže jako z papíru

Strie vypadají trochu jako trhliny na kůži, a vlastně nejsme tak daleko od pravdy. Pokud se některá oblast těla rychle zvětší, pokožka se nestihne stejně rychle přizpůsobit a vlivem vytažení vzniknou jizvičky podobné prasklinám. Častou příčinou je těhotenství, nebo přibývání na váze u mužů i u žen. Strie se tedy objeví na místech, kde se tyhle změny projeví nejvíc – na břiše, stehnech, prsou nebo na hýždích. Pokud předpokládáte, že by se vás tenhle problém mohl týkat, včas o svou kůži začněte pečovat.

U žen mají vliv hormony

Mnoho žen mívá během svého měsíčního cyklu docela výrazné tělesné změny. Prsa se mohou dočasně zvětšit až o jednu velikost, a možná pozorujete i na sobě, že v určitých dnech je vám oblečení mnohem těsnější. Je to zcela normální – jednak tělo zadržuje vodu, a také vlivem hormonů nabydou prsa na objemu. I kvůli tomu se časem mohou strie v menší míře objevit. V období těhotenství je to teprve jízda. Často jsou pro ženy nemilým překvapením strie na prsou, ne každý ví, že se objevují i tady. Nicméně jejich řešení spočívá opět v prevenci a každodenním promazávání olejíčky, použít můžete i krém na strie.

Jak předcházet striím?

Důležitá informace je, že striím je jednodušší předcházet, než je řešit zpětně. Pomůže masáž kůže a poctivé promazávání speciálními, nebo přírodními oleji. Tím docílíme lepší pružnosti kůže, která bude ke vzniku strií odolnější. Podobnou službu nám udělá krém na strie, který mívá hutné a vyživující složení. Stejnou kosmetiku používejte i ve chvíli, kdy už strie máte. Efekt ale nejspíš nebude tak výrazný, jako když se snažíte striím předcházet. Když už strie zcela „dozraje“ a její vývoj je ukončen, těžko už ji ovlivní nějaký krém na strie.

Na hluboké strie pomůže i speciální ošetření

Tkáň, která samotné strie tvoří, je nefunkční, stejně jako jizva. Skutečně rozsáhlé strie by měl zkontrolovat odborník, který vám pomůže s další péčí. Nejen estetický vzhled může vyřešit laser, což je metoda dnes už dobře dostupná. Další možnou metodou je frakční radiofrekvence, nebo masáž pomocí kosmetických přístrojů. V praxi se obvykle využívá kombinace různých metod.

Proč jsou strie barevné?

Nejde o nic neobvyklého. Podobně jako u jizev má vývoj strie svůj průběh. Po jejím vzniku je barva docela tmavá, fialová nebo červená. Neznamená to nic nebezpečného, jen nějaký čas trvá, než strie vyblednou. Tím se stávají i méně viditelnými. Je to ale nejlepší doba na to, kdy ještě máme šanci jejich budoucí vzhled ovlivnit. Krém na strie je skutečně důležité používat poctivě každý den, nebo i dvakrát denně.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1