Domácí wellness: Dopřejte si relaxační koupel

Domácí wellness: Dopřejte si relaxační koupel

Aktuální situace nás doma drží možná více, než bychom si přáli. Není ale třeba klesat na mysli a po náročném dni v práci si třeba takové spa můžete naplno užít i ve vlastní koupelně. Ale pozor, i domácí wellness má svá pravidla.

Vodoléčba je druh terapie, který si dopřávali lidé již v době antické. Svou popularitu si nese doteď. Voda zmírňuje napětí i bolest, ulevuje ztuhlým svalům, působí relaxačně a pozitivně. Kromě toho ležení v teplé koupeli uklidňuje mysl a je vhodné pro dobrý spánek, navíc uvolňuje křeče nervového systému a křeče svalové. Přidáte-li si do vany pár kapek vonného oleje nebo koupelovou sůl, vaše koupelna se rázem promění v dokonalý ráj na zemi.

Relaxujte doma

Chcete-li si doma vytvořit dokonalé spa, naplánujte si na něj večer, kdy nebudete muset odbíhat vařit večeři nebo dělat s dětmi domácí úkoly. Najděte si čas, který bude jen váš.

  • Relaxační koupel by měla trvat zhruba 40–60 minut.
  • Teplota vody by neměla být příliš horká, což je nebezpečné zejména pro lidi se srdečními problémy nebo chronickými nemocemi. Přesto by vám voda neměla v průběhu relaxace vychladnout a neměla by vám být zima.
  • Ideální koupel by měla obsahovat výluh z bylin, esenciální olej, sůl nebo po vzoru Kleopatry mléko!
  • K dokonalému odpočinku si v koupelně zapalte svíčky a pusťte klidnou příjemnou hudbu, u níž se vám bude snadno opouštět mysl a vnímat jen svůj dech a tělo.

Domácí lázeň a kouzelné ingredience

Mnoho ingrediencí, které blahodárně působí na lidské tělo, najdete i ve vaší kuchyni. Tak například:

Jako od moře - Do teplé lázně můžete přidat několik lžic mořské nebo obyčejné soli.  Sůl obsahuje minerální látky a stopové prvky, které pomohou tělu zbavit se škodlivin, a navíc vám zpevní pokožku. Vdechovat slaný vzduch je také prospěšné pro dýchací cesty. Na závěr koupele můžete trochu soli smíchat s olivovým olejem a dopřát si důkladný peeling celého těla.

Koupel pro královny - Toužíte-li po jemné a hebké pokožce, naložte se do koupele plné mléka. Královna Kleopatra relaxovala v mléce velbloudím, vy jej můžete pochopitelně nahradit kravským. Do teplé vody přilijte zhruba litr této ingredience a přidejte několik lžic medu.

Skořicí proti zimě - Vracíte se domů celí prokřehlí zimou? Vsaďte na skořici! Toto koření má nejen sílu prohřát důkladně celé tělo, ale navíc má antivirové a antiseptické účinky, díky čemuž se z těla lépe vyplaví škodlivé látky.

Vonné opojení - Aromaterapie a esenciální oleje, které se při této metodě používají, pronikají do těla přes dýchací cesty i kůži, pozitivně ovlivňují lidské emoce a pomáhají s chronickými či akutními problémy. Kombinace vůní a koupele je nejen účinný, ale i příjemný způsob relaxace. Vonné oleje volte podle vlastního uvážení – levandule nebo meduňka na večerní zklidnění, bergamot při nervovém vypětí, šalvěj pro harmonizaci menstruace nebo například třezalka při nadměrné námaze.

Pokud dáváte před vanou přednost raději sprše, relaxovat může i tam. Pár rad, jak na to, si můžete přečíst v článku Sprcha jako meditace. Ráno vás nakopne, večer zklidní.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1