Aromaterapie a menopauza, jde to dohromady?

Aromaterapie a menopauza, jde to dohromady?

Menopauza je období, které je strašákem mnoha žen. Bojí se změn nálad, zvýšeného pocení a dalších příznaků, které jsou s ní spojovány. Kromě klasické podpůrné léčby mohou k jejich lepšímu zvládnutí zvolit také přírodní cestu. Aromaterapie je jednou z možných variant, které opravdu fungují.

Menopauza, období, kterým projde každá žena

Menoupauza je, ať chceme nebo ne, obdobím, kterým si musí projít každá žena, protože je nedílnou součástí našeho aktivního života. Žena, která prochází tímto obdobím, se potýká s mnoha příznaky jako je noční pocení, návaly horka, časté změny nálad, špatný spánek, otoky těla, může být pro ni obtížnější zvládat stresové situace. Ani jeden z příznaků není ničím příjemným a dokáže opravdu výrazně omezit společenský i rodinný život.

Menopauza se běžně řeší předpisem hormonální terapie, která je mnohými brána jako nejúčinnější řešení nočního pocení a návalů horka. Tato léčba může probíhat nejen pomocí tablet, ale také různých estrogenových náplastí nebo gelů. Pokud žena nechce z nějakého důvodu nastoupit klasikou hormonální terapii, může po dohodě s odborníkem na aromaterapii zkusit alternativnější přístupy a třeba si nechat namíchat na míru masážní olej nebo olejový parfém přímo pro potřeby menopauzálního období nebo docházet na aromaterapeutické masáže.

Aromaterapie může pomoci zvládnout mnoho příznaků menopauzy

Vliv aromaterapie na menopauzu a celkové hormonální zdraví ženy je předmětem výzkumů nejen ve Francii, ale také v jiných státech. Existují studie, mapující přesné fungování esenciálních olejů v součinnosti s ženským endokrinním systémem. Esenciální oleje jsou vhodným doplňkem při menoupauze, protože dokáží pomoct s více potížemi, které ji provází. Poradí si s rozrušenou psychikou, chování některých esenciálních molekul v určitých druzích je podobné hormonu estrogenu. Proto mohou velmi dobře pomoci s hormonálními výkyvy.

Jaké esenciální oleje použije aromaterapeut s přihlédnutím k celkovému zdravotnímu stavu ženy pro řešení menopauzálních projevů nejčastěji? Podle toho, s čím žena nejvíc bojuje. Do směsí na menopauzu se míchají esenciální oleje svým působením podobné hormonu estrogenu jako cypřiš, máta peprná, šalvěj muškátová, geránium, růže damašská, cedr atlaský nebo himalájský, fenykl, pačuli, niaouli, helichrysum, nard. Dávkování nebo přímo namíchání vhodné směsi je dobré konzultovat se školným aromaterapeutem. 

Na co si dát pozor s esenciálními oleji?

Každá žena, která chce řešit příznaky menopauzy pomocí esenciálních olejů, by (pokud nezná jejich kontraindikace) měla vyhledat odborníka v oblasti aromaterapie. V České republice bohužel nemáme možnost se poradit o možných kontraindikacích jednotlivých esenciálních olejů s farmaceuty, jak je tomu například ve Francii. Studium aromaterapie tam totiž spadá pod přírodovědecké nebo farmaceutické fakulty. Obecně je tedy důležité brát v potaz, zda nemáte vysoký či nízký tlak, astma, epilepsii nebo poruchy srážlivosti krve, případně netrpíte onkologickým onemocněním.

Chcete-li používat esenciální oleje v aromalampě nebo difuzéru, maximální doba difúze je 1 hodina denně, nejlépe rozdělit do dvou třicetiminutových cyklů. U domácky vyráběných masážních olejů nepřekračujte 3% zastoupení esenciálních olejů v nosném oleji. Do 50 ml nosného oleje nakapejte maximálně 45 kapek esenciálního oleje. Pokud by se vám směs zdála silná, můžete ji namíchat na sílu 2%, to znamená 18 kapek na 30 ml nosného oleje, v závislosti na zvolených esenciálních olejích a jejich síle.

Zdroj: tisserand.com; pranarom.fr

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1