Black Hawk Down! Černý jestřáb sestřelen

Black Hawk Down! Černý jestřáb sestřelen

Je to asi naposledy, kdy mohu napsat beztrestně název filmu, aniž by mě někdo osočil z rasové nenávisti za použití slova „černý“. Co je ještě správné a kde začíná šílenství zvané korektnost, která nás žene do záhuby? Jaká je vaše zkušenost a hlavně, co si o tom myslíte vy sami?

„Cikáni jdou do nebe…“

Ani tento název filmu není korektní a divím se, že se ještě v archivech nepřejmenoval. No, jednoduše asi proto, že se nejedná o americký film.

Ano, i my v ČR máme již dekády své téma. Vyrůstal jsem v prostředí, kde mluvit o cikánech nebylo hanlivé a bylo to stejné pojmenování pro menšinu, jakým jsou dnes Romové. Jen řekněme, poněkud zhanlivěl. Luboš Červeňák byl můj kamarád, rovnej kluk, s nímž jsem i nějakou třídu proseděl v lavici. Měl spoustu sester a bratrů a všichni byli slušní tak, jak většina lidí v mém okolí nikdy ani nebude. Jestli byl Luboš můj cikánský nebo romský kamarád, nemění nic na tom, jaký byl. A v tom to je. Můžeme si slova zakazovat, nebo i měnit, ale to nám charaktery nezmění.

Sluha dvou pánů

Tak si tak říkám, jestli je přejmenovávání amerických fotbalových klubů nutné kvůli tomu, že  v názvu nesou slovo „black“, tedy černý. Stejně tak začala mizet desítky let zajetá slovní označení „master&slave“, tedy pán a sluha, která známe nejvíce v technickém kontextu. Jedná se o proces, kdy jedna věc řídí druhou.

Nejlépe si to představíme asi ve foto-průmyslu. U každého externího blesku u fotoaparátu, je tzv. tlačítko „slave“ tedy sluha. Jedná se o režim, do kterého zařízení přepnete. Principem je, že blesková jednotka je řízena jinou jednotkou, která se nazývá „master“, tedy pán. Když prostě cvaknete na fotoaparátu spoušť, vyšle signál, nebo světlo z blesku, které odpálí jiné světlo. Tak konec bude prosím pěkně i tomuto označení ve fotoprůmyslu.

Ještě štěstí, že pan Donutil dohrál derniéru skvělé divadelní klasiky Sluha dvou pánů. Jeden sluha a dva pánové, to už by na současnost bylo asi příliš! Nebo bílý sluha, žádný sluha …?

Žena, muž, teď nevím už…

Stejně tak jsem nedávno zjistil, že neexistují jen dvě pohlaví, nebo řekněme tři, když se příroda nemohla rozmyslet a zrodila hermafrodita, ale že je oněch pohlaví tuším 71!? Bože, jak se to stalo? Chceme být tak korektní a přitom si neuvědomujeme, že právě tím vytváříme ony rozdíly, než abychom se snažili být jedno, prostě jen lidé bez ohledu na rasu, či barvu pleti? 

Sortování a kastování

„My všichni jsme si rovni, ale někteří jsme si přece jen rovnější“, znělo za komunistů a bylo to krásnou ukázkou toho, že tohle není cesta ven.

Chci tím jen říct, že povyšování se nad někoho je špatné v jakékoliv barvě pleti a že označování toho kterého celku je nesmysl, protože není jen géniů a blbců, stejně jako není jen zlých, nebo jen hodných. Vše je totiž obsaženo ve všem. Zlo je bezbarvé, a tak by se s ním mělo také pracovat. Ale mazat černou z povrchu světa? Co nás touto cestou čeká dál? Dopravní značky s bílými panáčky na černém podkladu? Už někdo přemýšlel nad tím, co uděláme se samotnou nocí? Bude od příštího roku v USA nařízen polární den?

Co je skutečně zlé?

Samozřejmě to, co se stalo a co rozpoutalo nepokoje v USA. Je to opravdu zrůdné a upřímně mě to trápí. Ale to jakékoliv bezpráví bez ohledu na barvě pleti. V USA jsem nějaký čas žil a zažil jsem několik konfliktních situací. A skoro se bojím napsat, že nic není černobílé.

Problém se ale nevyřeší mazáním slova „černý“ ze všech názvů apod. A to je to, s čím nesouhlasím a v čem vidím naši demonstrativní slepotu. My lidé potřebujeme věci pojmenovávat. Pokud zmizí jedno slovo, nahradí ho logicky slovo druhé.

Slova

Důležité však je, co za tím kterým slovem stojí. A tak si říkám, aby třeba za pár set let nechtěli Romové být znovu cikány, protože slovo Rom bude tou dobou hanlivé. I když ano, vím, že má dávnou historii atd. Jen demonstrativně ukazuji onu absurditu, se kterou si společnost hraje mazáním slova „black“. A zakáže se jen slovo samotné, nebo už si děti nebudou moct malovat ani černou fixou na bílý papír?

V Německu už třeba Knorr chystá přejmenovat cikánskou omáčku, kvůli rasismu. Být vámi, dal bych si ještě někde v hospodě cikánskou hovězí. Až to dorazí k nám, asi nebude. Zapomeňte také na černé pivo a černou kávu. Ale zase skvělá zpráva je, že už nikdo nebude mít černé zuby nebo černé myšlenky.

Řešení vidím v hledání zla, v tom jací jsme uvnitř a co z nás „leze“ na světlo světa. Peklo není dole pod námi, ale na zemi, a děláme si ho my sami.

Mimochodem, věděli jste, že původem jsme černí úplně všichni a naopak bílá barva kůže je pouhou mutací? Největší nebezpečí lidstva tkví v lidské nevědomosti = hlouposti. Vyvarujme se jí…

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1