Voda v létě: Nezapomínejte na tvory ve vaší zahradě!

Voda v létě: Nezapomínejte na tvory ve vaší zahradě!

Bohužel se stalo pravidlem, že léta u nás bývají horká a suchá. Žízní netrpíme jenom my, ale také spousta živočichů, kteří s námi žijí.

Víte o svých čtyřnohých sousedech?

Řada zvířecích obyvatel zahrad se během parného dne skrývá a ven vylézají až v noci, proto možná ani nevíte, že u vás žijí. Typickým příkladem jsou ježci. Zabydlet se mohou klidně i ve městě, a to s celými rodinkami. Pro jejich maličkou velikost jste si možná ještě nevšimli ani ještěrek a slepýšů. Všichni tihle tvorové mají v létě obrovský problém s tím, kde najít vodu, a protože jsou přírodě prospěšní, musíme se o ně postarat, a vlastně jim tak zachránit život. Běžně pijí z kaluží, ale ty jsou v období sucha dlouhé týdny prázdné.

Všechno lítá, nejen to, co peří má

Včely jsou snad nejdůležitějšími tvory zahrady – bez jejich opylování bychom těžko měli úrodu ovoce a zeleniny, a také med. Kromě nich se na květech pasou motýli, čmeláci a spousta dalšího užitečného hmyzu. I oni nutně potřebují k životu vodu a budou ohromně vděčni za jednoduchá pítka, která rozmístíte do všech oblastí zahrady či balkonu. Stačí mělká miska s vodou, kterou můžete i lehce přisladit. Motýly zaručeně přilákají pestré barvy, takže položte misku blízko květin nebo ji vyzdobte barevnými kamínky a sklíčky. Na velikosti nešetřete, protože svlažení uvítají i ptáci. Voda v malých nádobách rychle vysychá, proto myslete i na její doplňování.

Vodu potřebují také rostliny

Ale je jí málo, stojí dost peněz a někde je navíc vyhlášen zákaz zalévání zahrad pitnou vodou. Mějte doma u dřezu i všech umyvadel připravený kbelík nebo velkou mísu. Vždy, když oplachujete nádobí, nebo si myjete ruce, a nepoužíváte při tom množství saponátů, můžete tuhle skoro čistou vodu zachytit místo toho, aby odtekla do odpadu. Překvapí vás, kolik vody během dne nashromáždíte. Jakákoli voda, ve které je obsaženo minimum čistících a kosmetických přípravků, se pro zalévání skvěle hodí.

Pro někoho přehnané, pro někoho krok směrem k úsporám

Stejně dobře, jako vodu z oplachování, můžeme ještě zužitkovat tu, kterou sléváme třeba po uvaření brambor nebo těstovin. I když se to může zdát přehnané škudlení, voda slitá z jednoho hrnce nám zavlaží až tři menší květináče s květinami, které tak zaléváme zadarmo. A protože sezóna trvá několik měsíců, úspora vody z kohoutku je ve finále slušná. Tenhle způsob hospodaření nám také dává výbornou příležitost uvědomit si, kolik vody denně spotřebujeme a možná i zbytečně vyplácáme. Podobně můžeme podruhé zužitkovat také vodu, ve které jsme namáčeli prádlo bez pracího prášku, nebo vodu po dětské koupeli.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1