Jste o Vánocích na vše sama? Nepodlehněte stresu a zapojte rodinu

Jste o Vánocích na vše sama? Nepodlehněte stresu a zapojte rodinu

9 min. čtení Šárka Brunclíková
Vánoce jsou pro mnohé ženy vším, jen ne svátky klidu a míru. Sehnat dárky, uvařit, postarat se o vánoční výzdobu. Tohle vše je práce, která je pro další členy domácnosti často neviditelná. Klid a mír o Vánocích by ale měly zažít i ženy. Jak to udělat a jak si ulevit od povinností?

Kromě běžných domácích prací, takzvané „druhé směny“, kterou mají na svých bedrech ženy, se přidá na Vánoce ještě další balík povinností a starostí. Vánoční přípravy jsou pro zbytek rodiny z velké části neviditelné. Těm, kteří se na přípravách nepodílejí vůbec nebo v menší míře, tak může připadat, že se opravdu děje nějaké vánoční kouzlo. Najednou se na stole objeví cukroví a pod stromečkem jsou už zabalené dárky.

Kromě starostí okolo vlastní rodiny a domácnosti přibývá ženám i starost o dárky pro spolužáky a učitelky svých dětí. Stává se, že obstarávají dárky i pro partnerovu rodinu. Dále často plánují program na Silvestra a starají se o občerstvení.

Jak ukázala studie z roku 2022 z Británie, pro 51 % žen jsou svátky stresující, zatímco vánoční stres pociťuje jen 35 % mužů. Není se čemu divit, protože společenské očekávání vyvíjí tlak na ženy, které mají zajistit klidné svátky hlavně zbytku rodiny.

Tento společenský stereotyp se propisuje i do vánočních filmů, kde vidíme, jak se žena zběsile žene za nákupem dárků, plánuje celý průběh svátků, uklízí a dekoruje domácnost, vaří večeři, zatímco její manžel sežene stromeček, přinese kapra a dojede pro rachejtle na Silvestra. I tyto „mužské“ povinnosti se ale musí plánovat, aby se vše před svátky stihlo.

Některé říkají, že se cítí donuceny k tomu vytvářet rodinné rituály a dodržovat tradice, zejména o Vánocích, kvůli prohlubování vztahů a šťastnému rodinnému životu. Na to ale v žádném případě nemusí být samy a každý člen domácnosti může přispět k vytvoření klidných vánočních svátků.

Jak změnit přístup

Abyste se od stresu osvobodily, je potřeba změnit pohled a přístup k vánočním domácím pracem a celé organizaci svátků.

1. Zapojení partnera a dětí

Pomůže zapojení dětí, kluků i holek, do příprav. Dejte jim možnost uvědomit si, jaká práce stojí za tou domácí vánoční pohodou. 

S partnerem zase včas o tématu Vánoc komunikujte. Rozdělte si povinnosti a najděte balanc, abyste si svátky užili oba stejně. Použijte pomůcku Audit domácnosti od projektu Férová domácnost. Jedná se o vánoční verzi, kde najdete podrobný seznam prací v domácnosti, který mezi všechny spravedlivě rozdělíte.

2. Uvědomte si své možnosti

Když toho děláte méně, můžete skutečně zpomalit a užít si svátky a poslední dny v roce. Nemusíte mít nutně deset druhů cukroví, obrovský silvestrovský raut a dokonale uklizený byt. Zkuste si letošní Vánoce upéct jen ty nejoblíbenější druhy cukroví a připravit univerzální občerstvení, které chutná všem. Zase si o něco málo ulevíte.

3. Nastavte si hranice

Nastavení hranic je nutné po celý rok, ale během svátků je to nejdůležitější krok. Nezapomínejte na péči o sebe. Odhoďte starosti o to, co chybí ostatním a zaměřte se na sebe. Může to vypadat třeba tak, že se půjdete projít, přečtete si pár kapitol z knihy nebo se naložíte do vany a dáte si masku.

Čas pro sebe je důležitý i proto, že častěji jezdíte na různá společenská setkání. Ke svým rodičům, rodičům partnera a jiné akce s přáteli. To může být i velmi náročné a nevyžádaným radám a komentářům se pravděpodobně nevyhnete. Zaměřte se na sebe a své obavy komunikujte s partnerem.

4. Naučte se říkat si o pomoc

Říct si o pomoc není znakem slabosti nebo neschopnosti. Máte kamarádku, která ráda vyrábí? Požádejte ji o adventní věnec nebo pomoc se silvestrovským dekorováním. Je vaše sousedka cukrářka? Určitě má ještě cukroví, které ráda prodá.

Často si můžeme myslet, že jsme v tom, jak se cítíme, sami, ale když se o své pocity podělíme s blízkými, rychle zjistíme, kolik z nich se cítí úplně stejně. Možná vás překvapí, jak si budete vzájemně nápomocní.

5. Nebojte se výsledku

Nechali jste na dětech vánoční nebo silvestrovskou výzdobu, balení dárků pro babičky nebo přípravu občerstvení? Nestresujte se tím, že to nebude perfektní a připomeňte si výhody toho, že se zapojí.

Změnou přístupu se z Vánoc může stát klidně prožitý čas s rodinou. Každý bude mít na vytvořené vánoční atmosféře podíl a bude si uvědomovat, že to není jen tak. Upevněním vlastních hranic uvolníte prostor pro osobní pohodu a minimum stresu. Zapojte rodinu, komunikujte očekávání a najděte společně rovnováhu. Nebojte se narušit tradiční postupy, abyste mohli vytvořit nové rodinné tradice a rovnováhu.

 

Zdroje: Guardian, Aktuálně.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1