Chcete nezapomenutelné Vánoce? Tak hlavně ať nejsou perfektní

Chcete nezapomenutelné Vánoce? Tak hlavně ať nejsou perfektní

Po vánočních svátcích se ordinace psychiatrů plní těmi, kteří Vánoce tak trochu nezvládli. Vánoce nesplnily přehnaná očekávání a namísto toho přišlo rozčarování a zklamání. Perfektní Vánoce neproběhly, i když jsme se na ně od listopadu pečlivě připravovali a dělali vše pro to, aby dokonalé a nezapomenutelné byly. Kdo za to může? Často bohužel my sami. Recept na ideální Vánoce? Hlavně nemít žádná přehnaná očekávání.

Honička za kouzlem Vánoc

My sami si komplikujeme život tím, že chceme, aby bylo všechno perfektní. A to včetně Vánoc. Chceme, aby o bylo perfektně uklizeno, navařeno, napečeno, a aby každý pod stromečkem našel to, co si přeje nebo to, co od nás očekává. Letíme z práce domů, abychom stihli napéct cukroví. Po večerech brouzdáme po e-shopech a po víkendech po nákupních centrech, abychom ty, co máme rádi potěšili nebo ještě lépe ohromili. Do toho je třeba trávit čas na vánočních trzích a předstírat, že nás se ta honička přece vůbec netýká. A tak popíjíme punč a v mysli se nám honí, co všechno jsme doma mohli stihnout.

Ideální Vánoce

Na naše podprahové vnímání navíc působí masivní vánoční marketing. Vše je krásné a dokonalé. Televize a jiná média nám vtloukají do hlavy obraz toho, jaké by Vánoce měly být. Vánoční stromek by měl být vyladěn do posledního detailu, stejně tak jako štědrovečerní tabule a rodina v parádním tematickém outfitu. Žena by měla být ideálně obdarována Pandorou, děti legem, muž dostane parfém Boss, na stole nebude chybět Pilsner Urquell a ostatní obdarujeme vánočními losy od Sazky. Prostě ty pravé svátky…

Největší nepřítel pohodových Vánoc je v naší hlavě

Možná budete souhlasit, že vánočnímu tlaku je velmi těžké odolat, zvlášť pokud máte malé děti. I když se budete snažit dětem vysvětlit, že Vánoce jsou především o tom, být s těmi, které máme nejraději, dárek je prostě dárek. Zkusme si ale alespoň my dospělí, srovnat v hlavě to, o čem Vánoce jsou a přestaňme s tím vánočním masochismem. Největším naším nepřítelem pohodových Vánoc jsme totiž my sami. A zcela zbytečně. Když nebudeme mít perfektně naklizeno, navařeno a napečeno, tak se vůbec, ale vůbec nic nestane.

Ideální Vánoce

Do Vánoc investujeme energii, čas, peníze a jsme na pokraji zhroucení. Snažíme se, aby ty byly fantastické a nezapomenutelné. Bohužel realita je jiná a ty nezapomenutelné Vánoce bývají ty, které vůbec perfektní nebyly. Tedy ty, kdy nám začal hořet vánoční stromek, ty, kdy se nám připálil kapr a ty, kdy nám během štědrovečerní večeře přestala fungovat elektřina. A hlavně ty, kdy jsme byli všichni spolu. Barvu dekorací a počet druhů cukroví si zpravidla vůbec nepamatujeme.

A jaké bych chtěla já Vánoce? Ty, na kterých by mohla u štědrovečerního stolu sedět moje máma, která bude letos poprvé chybět. A bylo by mi úplně jedno, když bychom jedli z plastových talířků a měli jen jeden druh cukroví, protože Vánoce jsou o něčem jiném. O tom, být spolu.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1