Pokud se bavíme o termoskách, máme na mysli speciálně vyrobenou nádobu (většinou lahev), která má termoizolační funkci. To znamená, že udrží teplotu obsahu po určitou dobu neměnnou. Dříve se tyto nádoby používaly především v laboratořích, brzy si ale našli místo i v běžném životě. Základním principem fungování termosky je dvojitý plášť, kdy jsou od sebe jednotlivé vrstvy odděleny izolantem (obvykle se jedná o nerezové nebo skleněné pláty). Termosky nám slouží již od roku 1892, kdy byly poprvé využity na Oxfordské univerzitě při laboratorních pokusech.
Obvykle používáme termosku na čaj, kávu či jiné nápoje. To však není jejich jediné využití. Existují totiž i termosky na jídlo. Tedy různé termohrnce a nádoby, které mají různé objemy (existují například i termo nosiče na obědy). Tyto termosky slouží k uchování nejen teplých pokrmů, ale můžete sem dát třeba i zmrzlinu a v létě se vám hned tak nerozehřeje. Pokud plánujete nějakou větší akci, například konferenci, a přemýšlíte, jak to udělat s kávou, posloužit vám může termoska s pumpičkou. Ty dostanete i ve větších objemech (například 5 l) a každý má šanci obsloužit se sám.
Ať už hledáte termosku na jídlo, termosku na čaj, nebo termosku s pumpičkou, existuje několik bodů, které by měla vždy splňovat.
A jestli stále trochu tápete, je nejlepší vycházet z recenzí a zkušeností ostatních, které se většinou dozvíte na internetu či od známých.
Zdroj fotografií: Shutterstock.com