Jak správně vybrat termosku?

Jak správně vybrat termosku?

V zimě si do ní dáte horkou kávu či čaj a v létě zase udrží nejen vaše nápoje osvěžující a studené. Řeč je o termosce. Jak ale vybrat tu pravou a co by měla splňovat?

Prostě termoska

Pokud se bavíme o termoskách, máme na mysli speciálně vyrobenou nádobu (většinou lahev), která má termoizolační funkci. To znamená, že udrží teplotu obsahu po určitou dobu neměnnou. Dříve se tyto nádoby používaly především v laboratořích, brzy si ale našli místo i v běžném životě. Základním principem fungování termosky je dvojitý plášť, kdy jsou od sebe jednotlivé vrstvy odděleny izolantem (obvykle se jedná o nerezové nebo skleněné pláty). Termosky nám slouží již od roku 1892, kdy byly poprvé využity na Oxfordské univerzitě při laboratorních pokusech.

Nemusí být jen na čaj

Obvykle používáme termosku na čaj, kávu či jiné nápoje. To však není jejich jediné využití. Existují totiž i termosky na jídlo. Tedy různé termohrnce a nádoby, které mají různé objemy (existují například i termo nosiče na obědy). Tyto termosky slouží k uchování nejen teplých pokrmů, ale můžete sem dát třeba i zmrzlinu a v létě se vám hned tak nerozehřeje. Pokud plánujete nějakou větší akci, například konferenci, a přemýšlíte, jak to udělat s kávou, posloužit vám může termoska s pumpičkou. Ty dostanete i ve větších objemech (například 5 l) a každý má šanci obsloužit se sám.

Co by měla termoska splňovat?

Ať už hledáte termosku na jídlo, termosku na čaj, nebo termosku s pumpičkou, existuje několik bodů, které by měla vždy splňovat.

  1. Dlouhá výdrž – Výrobci většinou uvádějí, že nádoba udrží obsah teplý kolem 12 hodin a studený ještě o nějakou dobu déle. Záleží však také na tom, jak často termosku otevíráte, jaká je okolní teplota atd.
  2. Ani kapka nazmar – Především ve chvíli, kdy používáte termosku při cestování je důležité, aby za žádných okolností neprotékala. Věnujte proto pozornost kvalitě uzávěru. Zpravidla déle vydrží ten šroubovací než s jakýmkoli mačkacím mechanismem (i když jsou pohodlnější).
  3. Neměla by vážit kila – Ideální je pokud termoska sama o sobě neváží více jak půl kila (o objemu zhruba litr). Těžší se vám pak pořádně pronese v batohu či kabelce.
  4. Dobrá manipulace i čištění – Pamatujte na to, že termosku byste měli dobře otevřít třeba i v rukavicích. Z tohoto pohledu jsou nejlepší takové, které otevřete jen zmáčknutím uzávěru a jejich víčko slouží jako hrnek, případně u termosek na jídlo jako talířek. Po rozšroubování uzávěru by měla jít termoska vymýt i za pomoci houbičky či hadříku. Poté ji nechte vždy důkladně vyschnout.

 A jestli stále trochu tápete, je nejlepší vycházet z recenzí a zkušeností ostatních, které se většinou dozvíte na internetu či od známých.

Zdroj fotografií: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1