Jak se starat o sluneční brýle, aby vám dlouho vydržely?

Jak se starat o sluneční brýle, aby vám dlouho vydržely?

Nosíte brýle na hlavě jako čelenku a čistíte je lemem trička? Určitě nejste sami, jedná se zřejmě o nejčastější chyby, kvůli kterým zbytečně zkracujeme životnost brýlí. Přitom trocha pozornosti navíc věnovaná výběru i péči o váš oblíbený módní doplněk se vyplatí nejen z finančního hlediska.

Nakupujte s rozmyslem

„Vsaďte na osvědčené značky a nakupujte pouze u ověřených prodejců - tedy v optikách nebo na specializovaných e-shopech. Možná zaplatíte při nákupu o pár stokorun víc než v módním řetězci, z hlediska ochrany před škodlivým zářením se ale můžete spolehnout na filtr UV400 a také na jeho stálost. U kvalitních brýlí je totiž filtr přímo v materiálu brýlové čočky a ne pouze na něm v podobě folie neboli naprášení,“ vysvětluje Jakub Odcházel, vedoucí sítě optik Lentiamo. Navíc se můžete spolehnout na vysokou kvalitu materiálů i zpracování a následnou zákaznickou péči. Takže pokud se budete o své brýle hezky starat, vydrží vám klidně i několik sezón a ve výsledku se vám o něco vyšší počáteční investice vrátí.

Zásady používání brýlí

  • Při nasazování a odkládání brýlí používejte obě ruce.
  • Používáte-li brýle jako čelenku do vlasů, riskujete ohnutí nebo poškrábání rámu a také poškození skel, pokud například procházíte pod sníženým stropem či stromy a neuvědomíte si, že máte brýle na hlavě.
  • Antireflexní vrstvu vašich brýlí může poškodit dlouhodobý kontakt s vodou obsahující minerály. Proto na povrchu skel brýlí nenechávejte zaschnout kapky vody.
  • Nejlepším místem na odkládání brýlí je vždy pevné pouzdro, které dodává výrobce s daným modelem.
  • Nevystavujte svoje brýle teplotě vyšší než 55 °C, pokud je tedy zrovna nepoužíváte, měly by být pokud možno ve stínu.
  • Nenechávejte své brýle v autě za předním sklem, vystavujete je tak potenciálně vysokým teplotám.

Co když se jdu koupat do moře?

„Obecně by se brýle do moře brát neměly, ale zrovna v moři (na moři) je potřeba si zrak chránit co nejvíce kvůli odrazu paprsků od vodní hladiny, přímému slunci, písku, větru, atd. Já osobně si stojím za tím, že kvalitní brýle by měly vydržet „běžný“ kontakt s mořskou vodou. Brýle, které mají minerální čočky, tzn. klasické sklo moře zvládnou bez problému. U brýlí, které mají plastové čočky, bych byl rozhodně opatrnější, a to hlavně u plastových čoček s polarizací - zde hrozí snadné poškrábání od zaschlé soli a také to, že se sůl dostane pod polarizační filtr a brýlovou čočku,” vysvětluje Jakub Odcházel.

Na čištění brýlí používejte hadřík z mikrovlákna, který kvalitní výrobci dodávají spolu s brýlemi a pouzdrem. Nepoužívejte drsné a znečištěné tkaniny, které mohou poškodit povrch brýlových čoček. Košile, kravaty, papírové ubrousky ani látkové kapesníčky nejsou na čištění brýlí vhodné. „Používejte výhradně spreje určené na čištění brýlí. Poté brýlové čočky utřete do sucha hadříkem z mikrovlákna. Líh nebo agresivní rozpouštědla, která obsahují aceton, metanol nebo amoniak, brýlové čočky nevratně poškozují,” varuje optometrista.

Co když se brýle rozbily?

Ani nejlepší péče čas od času nezabrání tomu, že se ulomí nožička, vypadne šroubek nebo poškrábe čočka. To ještě neznamená, že brýle musí do koše. Do domácích oprav se ale raději nepouštějte. Využijte toho, že jste si brýle koupili u kvalitního výrobce a nechte je jednoduše opravit. Většina dobrých optik tuto službu nabízí a běžné opravy jako srovnání brýlí, výměna šroubku nebo výměna silonu bývají zdarma. Zachránit nebo vyměnit se dá i ulomená stranice nebo poškrábaná brýlová čočka. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1