
Báječné spojení křehkého listového těsta a nivy! Potřebujete:
Rozválejte listové těsto a nakrájejte jej na 1 cm široké pásy. Každý z nich namotejte do trubičky či kornoutku, potřete žloutkem a pečte na 180 stupňů dozlatova. Zatímco se kornouty pečou, připravte si náplň. Do vyšlehaného mascarpone s nivou, smetanou, citronovou kůrou a nastrouhaným vejcem přidejte nasekanou petrželku a majonézu. Krém dochuťte a naplňte jím kornoutky. Náš tip? Ozdobte je snítkou oblíbené bylinky.
Voňavý a lahodný, přesně takový je krém z brambor. Kromě brambor jej totiž báječně odlehčí kedlubny. Lehčí varianta bramborového krému skvěle chutná a s bylinkami na ozdobu také skvěle vypadá. Připravte si:
Kedlubny a brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle. K základu přidejte nakrájené brambory s kedlubny a vše zalijte vývarem. Vařte do změknutí, dochuťte a důkladně rozmixujte. Nakonec polévku zjemněte smetanou. Ozdobte bylinami a podávejte s křupavými krutony.
Voňavé kuřátko plněné velikonoční nádivkou provoní celý váš domov. Recept navíc není složitý a dokonale odpovídá tradicím. Víte, že nádivku můžete udělat i jako přílohu bez masa? My se však zaměříme na pečené jarní farmářské kuřátko, které skrývá nádivku uvnitř. Potřebujete:
Kuře ze všech stran dobře osolte a vložte jej do pekáče, než připravíte nádivku. Pečivo nakrájejte na kostky. V míse smíchejte mléko, tři žloutky a koření a důkladně vše promíchejte. Přidejte pečivo, petrželku a nasekanou slaninu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, následně jej opatrně vmíchejte k základu. Nádivkou naplňte kuřátko a pomocí špejlí jej opatrně uzavřete. Do pekáče přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky a trochu vody. Přidejte i kuličky ze zbylé nádivky a pečte na 180 stupňů asi 90 minut. Nezapomeňte pravidelně podlévat.
Voňavý mazanec je samozřejmou součástí Velikonoc, proto jako dezert nechybí ani v našem velikonočním menu. Potřebujete tyto ingredience:
Smíchejte nadrobené droždí se 4 lžícemi mléka, lžící cukru a lžící mouky. Na teplém místě směs nechte, aby vzešel kvásek. Mezitím v míse promíchejte zbylou mouku a cukr se špetkou soli, kůrou z citronu a kořením. Nakonec přidejte i připravený kvásek, vejce, žloutky a také zbylé mléko. Propracujte těsto, poté přidejte nasekané madle a rozinky, které jste si namočili v rumu a scedili. Vláčné těsto pak nechte odpočívat na teplém místě pod utěrkou, postačí dvě hodiny. Po uplynutí dvou hodin vypracujte dva souměrné mazance a na plechu je nechte ještě 30 minut kynout. Poté je pomazané vejcem a posypané lupínky nechte 5-10 minut zapéct. Teplotu pak snižte na 150 stupňů a pečte je dalších 30-40 minut. Upečené mazance potřete rozpuštěným máslem. Už cítíte to vůni Velikonoc?
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com
Zdroje: https://www.apetitonline.cz/recept/babiccin-mazanec
https://www.novinky.cz/zena/velikonoce/clanek/velikonocni-vareni-inspirace-na-svatecni-menu-40355563