Tříbarevný dýňový cheesecake

Tříbarevný dýňový cheesecake

Obtížnost
Běžná
Počet porcí
12
Doba přípravy
120 minut

Co budete potřebovat

  • TĚSTO:
  • hladké mouky  90 g
  • mandlové mouky  90 g
  • třtinového cukru  60 g
  • másla  90 g
  • skořice  1 lžička
  • soli  špetka
  • NÁPLŇ:
  • Lučiny (Philadephie)  500 g
  • měkkého tvarohu  250 g
  • třtinového cukru  100 g
  • vejce  3
  • dýňového pyré  180 g
  • skořice  1 lžička
  • perníkového koření  ¼ lžičky

Postup přípravy

Začneme přípravou dýňového pyré. Budeme potřebovat 1 dýni (ideálně hokaido, ale chuťově se hodí i máslová), kterou rozkrojíme napůl a vydlabeme semínka. Půlky dýně položíme řeznou stranou na plech vyložený pečicím papírem a při 180 stupních upečeme doměkka, což může trvat 45-50 minut. Nebo dýni nakrájíme na menší měsíčky, pak je budeme péct kratší dobu. Upečenou dýni dáme do mixéru a taktéž rozmixujeme dohladka. Pokud použijeme máslovou dýni, pečeme ji také se slupkou a po upečení vydlabeme dužinu, kterou umixujeme. Pyré si můžeme připravit také vařením dýně, což je záležitost časově méně náročná (vaříme nakrájené na malé kousky zhruba 20 min.), nicméně pečením si dýně zachová koncentrovanější chuť. Do receptu budeme potřebovat 180 g pyré, zbytek si můžete uchovat v lednici, kde vydrží asi týden, nebo zamrazit.

A jdeme na pečení. Troubu si necháme zapnutou na 160 stupňů. Dno dortové formy (průměr 26 cm) vyložíme pečicím papírem. Všechny suroviny si vyndáme z lednice, aby měly stejnou teplotu.

Na těsto si mandlovou mouku, hladkou mouku, skořici, třtinový cukr a špetku soli krátce pomixujeme v mixéru. Přidáme změklé máslo a vytvoříme těsto, kterým rovnoměrně vyložíme dno formy. Dáme předpéct do vyhřáté trouby na 15 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.

Zatím si připravíme náplň, a to tak, že si krátce, nejlépe jen ruční metličkou, prošleháme Lučinu (nebo jiný čerstvý sýr) s tvarohem (ve vaničce) a cukrem. Poté jedno po druhém zašleháme vejce.

Odebereme asi 350 g směsi a dáme stranou. Zbytek nalijeme na předpečený korpus. Odloženou směs prošleháme dohladka se 180 g dýňového pyré, skořicí a perníkovým kořením. Opatrně rozprostřeme na světlou vrstvu, ideálně lžící, aby se vrstvy nepromíchaly, a povrch urovnáme. Vrátíme do trouby a pečeme při 150 stupních 40-50 minut, až bude cheesecake pevný. Před podáváním necháme v lednici alespoň 2 hodiny vychladit.

Zdroj ilustrační fotografie: Shutterstock.com

Ochutnali jste?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1