Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Dýňový koláč - vláčný a vonící kořením

Publikováno: 15.10.2021

60 min.
Nízká
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Podzim, to je období plné barev. A také čas dýní, které jsou všude kolem nás v nejrůznějších tvarech a odstínech. Vy si s námi dnes můžete upéct tento báječný dýňový koláč nebo chcete-li dýňové řezy. Nejen, že tento moučník neodolatelně voní kořením, ale jeho chuť skvěle doplňuje našlehaný smetanový krém.

Co budete potřebovat

  • 400 g
    dýně hokaido (nebo máslové)
  • 150 g
    třtinového cukru
  • 4
    vejce
  • 200 g
    rozpuštěného másla
  • 300 g
    hladké mouky
  • 2 lžičky
    prášku do pečiva
  • 1 lžička
    skořice
  • 1 lžička
    perníkového koření
  • ¼ lžičky
    soli
  • 100 g
    pekanových ořechů
  • KRÉM:
    .
  • 100 g
    másla
  • 250 g
    sýra typu Philadelphia, Lučina
  • 3 lžíce
    moučkového cukru

Návod na přípravu

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Pekáč o rozměrech ca 26x38 cm vysteleme pečicím papírem.

Dýni důkladně omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Pokud použijeme hokaido, nemusíme ji loupat, pokud dýni máslovou, oloupeme ji. Uvedené množství 400 g je hmotnost již očištěné (případně oloupané) dýně. Dýni nastrouháme na struhadle najemno a odložíme stranou.

V míse si smícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Záleží jen na vás, jaké koření použijete. Můžete zkombinovat skořici s perníkovým kořením, nebo použít přímo dýňové koření (pumpkin spice), které obvykle obsahuje skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a nové koření.

Ve druhé míse si pomocí ručního šlehače (nebo v robotu) vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání přilíváme rozpuštěné zchladlé máslo. Do těsta přidáme nastrouhanou dýni, nasekané ořechy (pekanové můžete nahradit vlašskými) a vsypeme mouku. Šlehačem promícháme, aby se nám všechny suroviny spojily, ale nešleháme zbytečně dlouho.

Těsto nalijeme na pečicí papír a pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25-30 minut, záleží na troubě a také na tom, jak velký pekáč jste zvolili. Proto raději vyzkoušejte špejlí, zda je těsto uprostřed propečené. Koláč necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.

Je dobré, aby měly všechny suroviny na krém stejnou teplotu, proto je lepší, když si na začátku pečení vyndáte máslo a sýr z lednice. Při pokojové teplotě změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Množství cukru je na vás, pro začátek dejte 3 polévkové lžíce. Po lžících postupně zašleháme všechen sýr (žervé). Pokud by se vám krém zdál málo sladký, můžete ho případně dosladit. Krém rozetřeme na vychladlý koláč a můžeme podávat.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)