Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Pekáč o rozměrech ca 26x38 cm vysteleme pečicím papírem.
Dýni důkladně omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Pokud použijeme hokaido, nemusíme ji loupat, pokud dýni máslovou, oloupeme ji. Uvedené množství 400 g je hmotnost již očištěné (případně oloupané) dýně. Dýni nastrouháme na struhadle najemno a odložíme stranou.
V míse si smícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Záleží jen na vás, jaké koření použijete. Můžete zkombinovat skořici s perníkovým kořením, nebo použít přímo dýňové koření (pumpkin spice), které obvykle obsahuje skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a nové koření.
Ve druhé míse si pomocí ručního šlehače (nebo v robotu) vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání přilíváme rozpuštěné zchladlé máslo. Do těsta přidáme nastrouhanou dýni, nasekané ořechy (pekanové můžete nahradit vlašskými) a vsypeme mouku. Šlehačem promícháme, aby se nám všechny suroviny spojily, ale nešleháme zbytečně dlouho.
Těsto nalijeme na pečicí papír a pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25-30 minut, záleží na troubě a také na tom, jak velký pekáč jste zvolili. Proto raději vyzkoušejte špejlí, zda je těsto uprostřed propečené. Koláč necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.
Je dobré, aby měly všechny suroviny na krém stejnou teplotu, proto je lepší, když si na začátku pečení vyndáte máslo a sýr z lednice. Při pokojové teplotě změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Množství cukru je na vás, pro začátek dejte 3 polévkové lžíce. Po lžících postupně zašleháme všechen sýr (žervé). Pokud by se vám krém zdál málo sladký, můžete ho případně dosladit. Krém rozetřeme na vychladlý koláč a můžeme podávat.
Zdroj fotografie: Shutterstock.com