Zpět do formy po covidu: Hlavně nespěchejte!

Zpět do formy po covidu: Hlavně nespěchejte!

Ať už proděláte jakoukoliv těžkou nemoc, návrat do běžného, zdravého života bývá pomalý. Nejinak je tomu po těžším průběhu covidové infekce. Tou už si prošla spousta lidí a o následných mnohatýdenních nebo i trvalejších potížích by mohli hodně vyprávět. Jak se s nimi vypořádat? Začněte návštěvou u praktického lékaře. Jak vysvětluje Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka z Prahy 6, důležité je především nespěchat a dát tělu i duši čas, aby se s pomocí lékaře daly zase dohromady. Které potíže po infekci Covid-19 bývají nejčastější?

Bez čichu a bez chuti

Ztráta chuti a čichu i únava mohou přetrvávat třeba ještě měsíc po nakažení a není nutné s nimi zůstávat v pracovní neschopnosti. Dejte nosu čas a nedrážděte ho nadbytečným užíváním nosních kapek, které se užívají na rýmu. Stimulovat čich můžete inhalacemi s bylinkami a vystavením vůním, třeba kávy, či koření. Chuť testují chuťově výrazné pokrmy.

Dlouhý covid

Zvýšená únavnost, bolest hlavy, bolest a slabost svalů, námahová dušnost, či kašel mohou někdy trvat docela dlouho po prodělání covidu. V zahraničí se používá termín „long covid“. Onemocnění se někdy chová nevyzpytatelně – i někteří dříve zdraví a relativně mladí pacienti mohou mít delší dobu přetrvávající příznaky, a když je třeba, tak se s nimi léčí.

Poškozené plíce

Tento problém lékaři znají i po jiných virových infekcích dýchacích cest. Následky může mít i umělá plicní ventilace. Hospitalizovaní s Covid-19, kteří prodělali covidový zápal plic, by měli být po propuštění z nemocnice sledování pneumologem, první vyšetření se doporučuje tři měsíce od prodělaného onemocnění, v případě obtíží samozřejmě dříve.

Teplota, která neklesá

Déle, než je obvyklé u jiných viróz, trápívá některé pacienty mírně zvýšená teplota do 37,5 °C a prostě po čase klesne. Ovšem přetrvávající teploty nad 38 °C mohou značit závažnější průběh infekce či nasedající bakteriální infekci, nebo být způsobené infekcí jinde v těle. Je tedy na místě konzultovat to s praktickým lékařem.

Probdělé noci

Nespavost nejen po koronavirové infekci je velký problém dnešní doby a hlavní příčinou je jistě stres. Onemocnění Covid-19 stres jednoznačně představuje, lidé mají obavy nejen o své zdraví, ale i o ztrátu příjmu, zaměstnání. „Doporučuji hned po ukončení izolace zahájit pravidelné procházky venku, večer před usnutím nepít kávu, hodinu před ulehnutím nekoukat na televizi, do mobilu, ani počítače. Pokud obtíže budou trvat déle než 14 dní, je na místě porada s lékařem,“ radí doktorka Bezdíčková.

Pád do deprese

Epidemie Covid -19 znamená pro všechny velký stres. Nemocné tělo provází často i nemocná duše. Dobré je obklopit se milými a podporujícími lidmi – když to kvůli izolaci nejde fyzicky, tak na dálku přes telefon, či Skype. „Nesledujte moc televizi, a když, tak spíše nějaký příjemný seriál či film, než zpravodajství. Hodně větrejte, po ukončení izolace choďte na procházky, pravidelně sportujte a věnujte se tomu, co vás baví. Hlavně odpočívejte a nechtějte toho po sobě moc,“ dodává doktorka Bezdíčková.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1