Zdravý sezónní jídelníček aneb co v červnu nesmí chybět na talíři

Zdravý sezónní jídelníček aneb co v červnu nesmí chybět na talíři

2 min. čtení Vendula Jelínková
Zdravá strava? Přece ta sezónní! Už naše babičky jedly podle toho, co se právě urodilo. Co můžete zařadit do jídelníčku v červnu vy? Přinášíme čerstvou inspiraci!

Zelenina pokračuje, čas letních polévek je tu

První teplý měsíc přináší čerstvé ovoce a zeleninu a opravdu pestrý výběr! Teplejší dny přejí prvním sklizním. Zatímco květen se nesl ve znamení chřestu, smutnit nemusíte. Chřest vystřídá brokolice, první cukety a fazolové lusky. Těšit se můžete také na hrách, květák, kapustu a mrkev. První sklizně se dočkají i rajčata nebo řepa.

Nejen chutná, ale také podpoří vaše zdraví

Třeba taková červená řepa obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Kromě toho je bohatá na karotenoidy, vlákninu a kyselinu listovou. Abyste i vitaminy rozpustné v tucích správně vstřebali, podávejte řepu s oblíbeným olivovým olejem. Brokolice je dalším skvělým zdrojem vitaminů a vlákniny. Navíc je plná draslíku, vápníku, fosforu a síry. Možná vás překvapí vysoký obsah vitaminu C. Nebojte se ji zařadit pravidelně, tělo vám poděkuje. Jak je na tom oblíbená cuketa? Přestože je ceněná pro nutriční obsah – skrývá v sobě vitaminy i minerály, je nízkokalorická. Hubnete-li do plavek, podávejte cuketu jako chutnou přílohu. Fazolové lusky jsou dobrým zdrojem vápníku a vitaminů A, B, C a K. Kromě minerálních látek ale obsahují i slušné množství bílkovin.

Chutě na sladké? Dejte si ovoce

Na sklonku května se objevují první zralé jahody, v červnu se však můžete těšit také z úrody angreštu, prvních třešní, višní a některých druhů rybízu. Proč si je s radostí dopřát? Takové jahody mají překvapivě větší množství céčka než oblíbené citrusy. Navíc u vás zabodují s vysokým obsahem kyseliny listové, minerálů a polyfenolů, které působí jako antioxidanty. Věděli jste, že podle některých studií jahody napomáhají udržet bílé zuby? Také příjemně kyselý a chutný angrešt je bohatou zásobárnou vitaminů a minerálů. Díky složení napomáhá jako prevence zácpy, ale dokáže i efektivně čistit cévy a snižovat krevní tlak. Navíc ne každý plod je kyselý – vsaďte na tu správnou odrůdu. Třešně i višně jsou plné vitaminů a minerálů, třešně jsou ale v pomyslném žebříčku o stupínek výš. Jsou plné antioxidantů – zejména flavonoidů a fenolových kyselin. Pozor, poškozené se rychleji kazí – rychle omýt a sníst, mňam!

Jak čerstvé ovoce a zeleninu skladovat?

Čerstvou sklizeň... raději s chutí spořádejte. Ačkoli nepoškozené ovoce i zeleninu po nějakou dobu skladovat můžete, dopřejte si je ještě v sezóně za čerstva. Saláty, polévky, ovocné dezerty a populární smoothies. A proč jíst vlastně sezónně? Kromě benefitů pro zdraví si pochutnáte, nastavíte si přirozený jídelníček a podpoříte místní pěstitele – nebo zahrádkáře z rodiny. Navíc ušetříte – a to se počítá. A které červnové suroviny nebudou chybět ani u vás doma?

 

Autor: Vendula Jelínková

Zdroje: www.novinky.czwww.ferpotravina.cz

Foto: Shutterstock.com, Pixabay.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1