Vliv času na naše orgány

Vliv času na naše orgány

Proč se nám chce po obědě spát, proč je nejvíce infarktů okolo poledne a žlučníkových záchvatů okolo půlnoci? Může to být náhoda a nebo třeba naše tělo, respektive naše orgány mají své časy vrcholného fungování. Pojďme se na to podívat.

Den má 24 hodin

Podle východní medicíny máme 12 orgánů, resp. oblastí, které nás ovlivňují a právě tyto si náš 24hodinový den rozdělily po 2 hodinách. Vždy po vrcholné fázi přichází fáze poklesu. Zatímco ve vrcholné fázi bychom měli daný orgán podpořit (bylinami, doplňky stravy, sportem, odpočinkem...), ve fázi poklesu bychom ho měli nechat odpočívat a nepřidělávat mu práci tím, že po něm chceme výkon. Třeba nevhodnou stravou.

Kdy jaký orgán pracuje během dne

Jak posílit jednotlivé orgány?

Játra: Hlavní detoxikační orgán těla. Ukazují náš vztah ke světu. Pakliže je trvale přetěžujeme, dopady pocítíme doslova na vlastní kůži, neboť vyrážky jsou jedním z projevů přetížených jater. Mezi nejznámější byliny čistící játra patří: ostropestřec mariánský, kurkuma, smetanka lékařská či řepík lékařský.

Plíce:  Při potížích s kašlem pomůže například jitrocel, divizna, květ slézu, lékořice nebo lípa. Pozitivní vliv na plíce mají i jablka, ananas nebo koriandr. Velkou pomocí jsou pravidelná dechová cvičení, která „provětrají“ i nejzazší kouty plicních sklípků a navíc zvýší kapacitu plic.

Tlusté střevo: Mnoho směrů jej označuje za sídlo imunity nebo též břišní mozek. Mezi podpůrné byliny patří fenykl, kmín, anýz nebo mateřídouška. Činnost „přátelských“ bakterií můžete podpořit též probiotiky.

Žaludek: Rychlá kontrolka našeho psychického stavu. Jakmile něco „nemůžeme strávit,“ často se to netýká jídla, ale naší situace. Zároveň s hektikou doby některá jídla vynecháváme a jindy se bezuzdně přejíme. Žaludek tak buď trpí hlady a jeho stěny se dřou o sebe naprázdno nebo je napjatý doslova k prasknutí. V obou případech dochází k jeho poškozování. Pokuste si tedy na jídlo nechat dostatek času a dodržujte: „Jezte do polosyta.“

Slezina a slinivka: Slezina podporuje naši obranyschopnost. Pomáhá petržel, mateřídouška nebo sléz. Nejznámější funkcí slinivky je tvorba inzulinu, dále produkuje látky potřebné pro správné trávení. Podporující je lékořice, heřmánek, majoránka nebo kořen čekanky (karo).

Tenké střevo: Je překvapivě spojeno se srdcem. V tenkém střevě se totiž vstřebávají živiny z jídla a při nesprávném fungování se zanášejí cévy a poté nemůže fungovat ani srdce na 100%. Správné fungování střeva podpoříte příjmem dostatku vlákniny. Vhodná je i majoránka, libeček či tymián.

Srdce: Je naším vnitřním radarem, který bychom se měli naučit poslouchat. Často však radí jiný postup než zdánlivě vyšší velení uvnitř lebky. Činnost srdce podpoříte užíváním Omega 3 mastných kyselin (ať už ve formě mořských ryb nebo některých z doplňků stravy), pravidelným sportem a dechovým cvičením.

Ledviny a močový měchýř: Nejeden z přístupů jim přisuzuje funkci detektoru na problémy ve vztazích a emoční vypětí. Jejich činnost můžete podpořit brusinkami, lichořeřišnicí, břízou bělokorou nebo jalovcem.

Krevní oběh: Velkou pomocí s krevním oběhem je užívání vitaminu K2 spolu s vitaminem D3, které kromě ochrany cév regulují cholesterol a chrání i ledviny.

Žlučník: Ukazuje naši spokojenost se životem. Správnou činnost podporuje řepík lékařský, jablečník nebo kurkuma.

Poznámka pod čarou

Výčet bylin a přístupů není rozhodně vyčerpávající. Má posloužit k inspiraci, má nabídnout jiný pohled na běžně známé skutečnosti a možná pomůže k budoucím změnám v životním stylu. Navíc nic není úplně přímočaré,  neboť každý orgán má také kromě své denní hodiny svůj měsíc v roce, ve kterém tzv. přebírá vedení v těle a čas na jeho očistu a podporu je tak větší.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1