Spánkové poruchy souvisí hlavně se stresem. Jaké jsou ty nejčastější?

Spánkové poruchy souvisí hlavně se stresem. Jaké jsou ty nejčastější?

Kvalitní a dostatečný spánek, zdravá strava, dostatek pohybu a psychická pohoda tvoří základ pevného zdraví každého z nás. V dnešní době se však celková délka spánku zkracuje a onemocnění spojená se spánkovými poruchami jsou častější než kdysi. Víte, jak poruchy spánku rozeznat a kdy vyhledat lékaře?

Jak spánkovou poruchu rozeznat?

Spánkových poruch medicína rozlišuje velké množství a jednotlivá onemocnění se značně liší jak projevy, tak příčinou. U každého z nás se může objevit tzv. přechodná spánková porucha, která je způsobena zvýšenou psychickou zátěží jedince a sama většinou v rozmezí jednoho týdne vymizí. V případě, že je jedná o problémy se spánkem, které přetrvávají více než měsíc je vhodné vyhledat pomoc lékaře. Ve spánku je naše mozková aktivita odlišná od bdělého stavu, ale přesto neustálé náš organismus ovlivňuje. Proto bychom s případnou léčbou neměli otálet a zároveň dodržovat pravidla spánkové hygieny, která mohou pomoci poruchám spánku předejít.

 

Co takhle přespat v laboratoři?

Symptomy spánkového onemocnění mohou být způsobeny nejen spánkovou poruchou jako takovou, ale mohou být i sekundárními projevy jiného onemocnění. Základním doporučením tak je, obrátit se v případě dlouhodobé nespavosti na lékaře, který vyloučí případné onemocnění. Problémy se spánkem pozorujeme často také jako přidružený aspekt psychických onemocnění, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Lékař může u přetrvávajících problémů doporučit fyzikální a neurologické vyšetření. Vyšetření může probíhat i v jedné ze spánkových laboratoří. Jedná se o specializovaná pracoviště, kde je monitorován pacientův spánek. Na hlavu a trup jsou rozloženy senzory, které zaznamenávají průběh spánkových stádií a spánku.

Nejčastější spánkové poruchy

Insomnie, nespavost, se projevuje nekvalitním spánkem, problémy s usínáním, častým nočním buzením a brzkým probouzením. Lidé, kteří insomnií trpí, se potýkají s častými změny nálad, nesoustředěností, celodenní únavou a mnoha zdravotními obtížemi jako např. oslabenou imunitou, přibýváním na váze, depresemi atp.

Syndrom spánkové apnoe patří mezi poruchy dýchání vázané na spánek. Dotyčný ve spánku chrápe a chrápání je doprovázeno pauzami dechu, ke kterým dochází alespoň desetkrát za hodinu. Příčinou může být obezita nebo genetická dispozice.

Hypersomnie způsobuje nadměrnou spavost v průběhu dne a osoby nejsou schopné se udržet v bdělosti. Mezi hypersomnie řadíme též nakrolepsii, tedy náhlé usínání, při kterém osoba usne nezávisle na aktivitě a místě, kde se nachází. Jedná se o krátké epizody, které jsou však velmi vzácné. Hypersomnii může způsobit i práce na směnný provoz.

Za parasomnie označujeme skupinu onemocnění, při kterých je spánek doprovázen nepřirozenými projevy. Může se jednat o náměsíčnost, noční děsy nebo záškuby končetin.

Závažným projevem parasomnie je spánková paralýza neboli obrna. Osoba se v tuto chvíli nachází mezi bděním a spánkem, není však schopna pohybu. Často je doprovázena halucinacemi, které způsobují obrovský strach a úzkost. Spouštěčem spánkové paralýzy mohou být drogy, alkohol a psychická nevyrovnanost. Velmi častou spánkovou poruchou může být rovněž bruxismus neboli skřípání zubů, které se projevuje při vysoké psychické zátěži.

Syndrom neklidných nohou trápí především těhotné ženy a starší osoby. Končetiny při spánku brní až pálí a úleva nastane až při jejich pohybu. Díky tomu jsou osoby nevyspalé a mají nižší kvalitu spánku.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

 

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1