Snižte riziko rakoviny děložního čípku

Snižte riziko rakoviny děložního čípku

Rakovina je nemocí, která vyvolá v mnoha lidech strach. A to takový, že často raději přivřou oči nad drobnými příznaky, jež naznačují, že v těle není „něco“ v pořádku. Jenže právě vhodná prevence výrazně snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění. To si uvědomuje i Nadace pro výzkum rakoviny ČR (NPVR ČR), která se prostřednictvím projektu KOPRETINA rozhodla rozšířit možnosti prevence rakoviny děložního čípku o samovyšetření.

Rakovina není jen prsu!

Mnoho žen si onkologické onemocnění spojuje s rakovinou prsu. Ano, je to nejčastější nádorové onemocnění u žen, avšak není jediným druhem! Velkou pozornost je třeba věnovat i rakovině děložního čípku, na které v České republice ročně umírá 400 žen a mnoha dalším je nemoc diagnostikována. Navíc je třeba si uvědomit, že rakovina není nemocí jediného faktoru, vždy zde hraje roli mnoho spojených příčin. Zároveň tuto nemoc nezískáte přes noc, vyvíjí se. V případě rakoviny děložního čípku zhruba 10-15 let.

Buďte k sobě pozorné

O své zdraví je tedy třeba pečovat. Nikoli jednorázovými akcemi, ale trvale. Zejména u žen z rizikových skupin by měla být snaha minimalizovat rizika přirozenou součástí jejich života. Vedle genetických předpokladů a životního stylu jsou u rakoviny děložního čípku nejvyšším rizikovým faktorem lidské papilomaviry (HPV). Jedním z hlavních preventivních kroků tedy je i pravidelná gynekologická kontrola. A právě v této oblasti je v Česku velký prostor na zlepšení. Z různých důvodů na pravidelná vyšetření nedochází až 50 % žen. K diagnostice nemoci tak dochází pozdě, čímž se snižuje i úspěšnost léčby. Projekt KOPRETINA testuje nové možnosti prevence.

Samovyšetření jako cesta?

„V rámci našeho projektu si žena může sama provést stěr z děložního hrdla a poševní sliznice podobně jako gynekolog, a jednoduše jej zaslat do laboratoře v návratové obálce zcela zdarma. NPVR ČR a ÚMTM se tak snaží zbourat bariéru odmítání prevence. Kombinujeme zvyšování informačního povědomí o této problematice s konkrétním řešením, které odpovídá nejmodernějším trendům v medicíně," říká k zapojení žen do projektu Mgr. Peter Vanek, ředitel NPVR ČR.

„Naším cílem je zjistit přijatelnost samoodběrového vyšetření v různorodých skupinách žen. Samozřejmě, že pokud by tento projekt navíc dokázal včas diagnostikovat a zachránit třeba jen jedinou pacientku, bude mít o to větší smysl. Věříme, že výsledky projektu poskytnou unikátní data pro státní správu, zdravotní pojišťovny a odborné společnosti, na základě kterých bude možné optimalizovat stávající screeningový program rakoviny děložního hrdla. Především nám jde o vyšší zapojení žen, které screening z různých důvodů nenavštěvují, a které tak mají nejvyšší riziko rakoviny,“ říká doc. MUDr. Marián Hajdúch, PhD., ředitel ÚMTM.

Prevence má smysl

Nad projektem KOPRETINA převzaly záštitu i osobnosti veřejného života jako paní Monika Babišová, která sama tvrdí: „Vyšetření u gynekologa není pro ženu nikterak příjemné, ale prevence je základ zdravé společnosti a měla by být učená odmalička.“ Druhou ambasadorkou je paní Hana Heřmánková, které na toto onemocnění zemřela její sestra herečka Dana Vávrová. „Každému z nás záleží na zdraví rodiny a přátel. Nestyďte se proto zeptat žen ve svém okolí, zda pravidelně dochází ke gynekologovi,“ říká paní Hana Heřmánková.

Výzkum pod záštitou odborníků i mecenášů

Výzkum probíhá ve spolupráci s Českou gynekologickou a porodnickou společností ČLS JEP a společností NaturaMed Pharmaceuticals, s.r.o., kteří spolupracují na vytváření databáze oslovených žen, na jejich oslovení a následné péči. 

Poznámka: KOPRETINA je zkratkou pro plný název projektu: RaKOvina děložního hrdla: PREvence prosTřednIctvím samoodběru a vyšetření přítomNosti lidského pApilomaviru.

Nadace pro výzkum rakoviny Česká republika (NPVR ČR, www.vyzkumrakoviny.cz) již 22 let systematicky podporuje výzkum v oblasti nádorových onemocnění. Specificky se zaměřuje na oblast vývoje nových léčiv, diagnostiky a prevence nádorových chorob a na vzdělávání odborné i laické veřejnosti. Proč výzkum nádorů podporujeme? S onkologickým onemocněním se v životě setká každý z nás, ať už přímo u sebe nebo svých blízkých. S prodlužující se délkou života se navíc tato pravděpodobnost ještě více zvyšuje. V České republice je nádorové onemocnění diagnostikováno přibližně u 94 000 spoluobčanů každý rok a každých deset let se toto číslo zvyšuje přibližně o 20-25%. Podpora výzkumu je nejefektivnější a v podstatě jedinou cestou, jak zajistit lepší prevenci, diagnostiku i léčbu nádorů a jak jednoho dne tuto skupinu nemocí porazit.

Ústav molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (ÚMTM, www.imtm.cz) je mezinárodně uznávané výzkumné pracoviště zaměřené především na studium léčby, prevence a diagnostiky nádorových onemocnění. Provádí základní a aplikovaný výzkum, podílí se na vývoji řady produktů pro klinické využití. Vědci z ÚMTM pravidelně publikují v předních světových časopisech a dlouhodobě se zabývají problematikou rakoviny děložního hrdla a HPV infekce v České republice. Ve spolupráci s NPVR ČR v roce 2012 zavedli systém samoodběrového vyšetření HPV a dále rozvíjí problematiku včasné detekce gynekologických nádorů. Proč se společně s NPVR ČR zaměřujeme právě na prevenci rakoviny děložního hrdla? Je to jedna z mála forem nádorových nemocí, kde přesně známe příčinu. Již dnes máme díky výzkumu nástroje k prevenci v podobě očkování proti HPV a screeningového programu. Je to nemoc, na kterou se nemusí umírat a kterou lze prakticky zcela vymýtit.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1