Rychlá pomoc při nachlazení

Rychlá pomoc při nachlazení

Probudili jste se s bolestí hlavy a ucpaným nosem? Neházejte flintu do žita a dejte na některé z osvědčených rad a receptů. I když si to často neuvědomujeme, ve spíži najdeme celou řadu potravin, které působí jako účinná přírodní antibiotika a dají se užívat i preventivně k posílení imunity, jako ochrana před obdobím virových onemocnění.

Začněte třeba tím, že si dáte hodně teplou sprchu (co snesete), horká voda výborně uvolňuje hlen. Potom si hoďte na pánev pár vajíček, která dodají tělu bílkoviny potřebné pro boj s infekcí. Jestli ovšem nemáte hlad, nenuťte se do jídla. Ovocný fresh bohatě postačí. Některým druhům se ale v této době vyhněte, abyste tělo zbytečně neochlazovali (tropické ovoce, jahody, meloun). Zkuste mix jablek a hrušek, do kterého případně můžete přihodit i kousek červené řepy.

Štiplavý poklad k nezaplacení

Silnější nátury mohou také rozkousat stroužek česneku. Chce to odvahu, ale účinek je zaručený. Jestli je chroupání syrových stroužků nad vaše síly, rozmačkejte je a rozetřete na topinku, nebo je přihoďte do hotové polévky. Pokud vám syrový česnek nedělá dobře na žaludek, pokrájejte nadrobno stroužek, vložte do hrnečku s horkým mlékem, promíchejte a nechte 15 minut louhovat. Sceďte a popíjejte 3krát denně. Při nachlazení, je tenhle „malý štiplavý poklad“ k nezaplacení. Obsahuje totiž přes 200 účinných látek, které likvidují škodlivé mikroorganismy, posilují imunitu a působí protizánětlivě.

Když med, tak přímo od včelaře

Bolí vás v krku tak, že skoro nemůžete polknout? Vezměte 2 kousky hřebíčku a několik minut je cumlejte. Můžete je také pomalu rozkousat. Podrážděná sliznice se během chvilky znecitliví. Nebo nařeďte 2 polévkové lžíce medu čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, promíchejte a zvolna polykejte. Ale pozor! Med by měl být kvalitní, přímo od včelaře.

Máte doma tea tree olej? Do sklenice s vlažnou vodou přidejte 5 kapek a kloktejte 3–5krát denně. Postačí ale i obyčejná kuchyňská sůl. Ve sklenici teplé vody rozmíchejte 1 lžičku a kloktejte aspoň 5krát denně. Pokud je vám kloktání solí nepříjemné, můžete si solnou směsí proplachovat ústa.

Černý čaj a staré dobré sádlo

Na akutní bolest v krku zabírá i černý čaj s medem. Vypijte ho horký, mělo by se vám ulevit. Med můžete použít i do dalšího receptu. Do hrnečku s vodou nasypte půl lžičky mleté skořice a pár kuliček pepře. Krátce povařte, oslaďte medem a pijte 3krát denně. Pomáhá při nachlazení, chřipce, ale i rozhozeném zažívání. Proti škrabání v krku je dobré také sádlo. Kousek plátna pomažte tenkou vrstvou vepřového sádla, navrch nastrouhejte trochu muškátového oříšku a přikryjte dalším proužkem plátna. Přiložte na krk a ovažte šátkem. Do rána nebude po bolesti ani památky. Nebo si namažte krajíc chleba se sádlem a posypte pokrájenou cibulí. Takhle to dělaly naše babičky.

Cibulové mléko a na krk tvaroh

Dalším vynikajícím pomocníkem je cibulové mléko, které na podrážděnou sliznici působí jako hotový balzám. Oloupejte a nadrobno pokrájejte 3 velké cibule. Vložte je do hrnce, přidejte 1 hřebíček, 1 lžičku hnědého cukru, snítku čerstvého tymiánu (nebo lžičku sušeného) a pár lžic vody. Nechte mírně vařit asi 2 hodiny a občas dle potřeby přilijte vodu. Potom směs protlačte přes cedník a ohřejte malý šálek mléka. Cibulovou šťávu smíchejte se stejným dílem mléka a popíjejte 3krát denně. Při bolesti v krku uleví i tvarohový zábal – půl vaničky měkkého tvarohu naneste v tenké vrstvě na vlhký ručník, přiložte na krk a upevněte vlněným šátkem (suchým ručníkem). Nebo si připravte Priessnitzův obklad – ve studené vodě namočte větší látkový kapesník a lehce vyždímejte. Přiložte na krk, přes něj položte igelitový sáček (není nutné), upevněte suchým šátkem a na 2–3 hodinky si zalezte do postele. Potom obklad sundejte, nechte krk 3 hodiny odpočinout a zopakujte.

Lázeň s rozmarýnem nebo hořčicí

Máte pocit, že jsou vaše končetiny jako z ledu? Dopřejte si horkou koupel, do které přidáte trochu skořicového nebo rozmarýnového oleje. A nezapomeňte na teplé ponožky! Nebo vyzkoušejte lázeň s hořčicí. Zní to asi nezvykle, ale účinky jsou zaručené. Do kbelíku nalijte hodně teplou vodu a rozmíchejte v ní středně velký kelímek plnotučné hořčice. Do lázně na 10 minut ponořte nohy. Pak je osušte, navlékněte si teplé ponožky a zalezte si pod peřinu.

Kdykoli máte pocit, že na vás něco leze, prolijte se zázvorovým čajem. Nastrouhejte najemno asi 2 cm kořene, zalijte 3 dcl horké vody a po chvíli přeceďte. Do většího hrnku dejte kolečko limetky, 2 lžičky medu, trochu citronové šťávy a přidejte výluh. Partnerovi můžete připravit trochu silnější medicínu – 2 dcl rumu zalijte 3 dcl horké vody, přidejte šťávu z limetky, med a kousek nastrouhaného zázvorového oddenku.

Domácí inhalace a terapie vzduchem

Při nachlazení se doporučuje také provádět domácí inhalaci – vdechujte páru z misky s horkou vodou, do které jste přidali 2 kapky eukalyptového a 2 kapky mátového oleje. Opakujte 2krát denně po dobu 5–10 minut. Bolí vás hlava a trápí ucpané dutiny? I na to existuje účinný recept. Uvařte jednu větší bramboru, oloupejte ji, rozmačkejte, zabalte do ubrousku a přiložte na čelo. Převažte teplým šátkem a nechte působit až do vychladnutí. Uvolní to zastydlou rýmu.

Nemůžete mluvit? Převařte ¼ l mléka a do hrnku nalijte 2 dcl vincentky, kterou jste předtím mírně zahřáli. V ní rozpusťte lžičku medu a všechno dolijte mírně ochlazeným mlékem. Okamžitě vypijte. A jestli to zvládnete a venku zrovna nezuří severák a nepadají trakaře, jděte se na chvilku provětrat. Půlhodinový pobyt na čerstvém vzduchu pomůže tělu bojovat s nákazou.

Tip pro největší lenochy

Vezměte větší cibuli a rozkrájejte ji na tenké plátky. Rozložte je na větší mělký talíř a ten položte na noční stolek vedle postele. Celou noc tak budete inhalovat účinné látky, které působí jako silné přírodní antibiotikum.

Pořiďte si nosní konvičku

Speciální konvičku určenou k výplachu nosu solným roztokem seženete v lékárnách. Tato metoda čištění nosu se mezi širokou veřejnost dostala díky józe, proto se jí někdy říká jogínská konvička. Néti (metoda proplachování nosu vodou se v józe nazývá džala néti). Pomáhá při potížích s ucpaným nosem následkem rýmy, nachlazení nebo alergií.

A vyzkoušet můžete i některý z dalších receptů, o nichž jsme psali v článku Domácí šťávy, sirupy a čaje proti nachlazení, protože dobrých rad pro zdraví není nikdy dost.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1