Recept na „dlouhý covid“: Jeďte do lázní!

Recept na „dlouhý covid“: Jeďte do lázní!

Po covidu se mnozí lidé zotavují hodně dlouho. Co s takzvaným „dlouhým covidem“ dělat? Nabízí se pro ně osvědčené řešení, které má v Čechách prastarou tradici: lázeňská léčba.

Seznam indikací, kdy lázeňskou léčbu hradí zdravotní pojišťovny, je poměrně rozsáhlý. Patří sem i léčba po komplikovaných zánětech plic. A právě do této kategorie spadají nemocní, jejichž plíce covidovou nákazu těžce odnesly. „Mezi hlavní příznaky postcovidového syndromu patří únava, přetrvávající kašel, námahová dušnost, u některých pacientů přetrvávají bolesti kloubů a svalů, až u třetiny pacientů se objevují i neurologické a psychické problémy,“ říká Ivana Uiberlayová, primářka léčebny dospělých v Janských Lázních.

Po covidu: Léčba na křížek i pro samoplátce

Znáte pojem „lázně na křížek“? Takto se hovorově označuje komplexní lázeňská péče, která je zcela hrazená ze zdravotního pojištění. Pro pacienta na ni podá návrh praktický lékař na doporučení pneumologa, který pacienta s vleklými plicními potížemi ošetřuje.

Do lázní mohou ale dostat doporučení i lidé po těžkém průběhu covidu, kteří leželi dlouhodobě na oddělení ARO nebo JIP a nyní mají neurologické příznaky, trpí neuromyopatií, tedy poruchou neurosvalového aparátu, či imobilizační syndrom, což je soubor příznaků, které vznikly po dlouhém ležení bez pohybu. „Návrat těchto pacientů do života probíhá z rehabilitačních lůžek zdejšího odborného léčebného ústavu,“ říká primářka.

A nakonec třetí typ léčby je určen samoplátcům, kteří po prodělaném covidu mohou využít státní příspěvek  4 000 korun a přijet se do lázní zotavit za vlastní peníze.

Lázeňská péče: Pohlazení pro plíce

Plicím u postcovidových pacientů pomáhají inhalace přírodní minerální vodou, které mají „mukolytický efekt“. To znamená, že rozpouštějí hlen v dýchacích cestách. Umožňují dýchací cesty pročistit a odkašlat, čímž se zvětšuje funkční kapacita plic. „U nás využíváme Janovu vodu a Vincentku, které mají vysoký obsah oxidu uhličitého,“ říká primář Lázní Luhačovice Petr Pšenica a pokračuje: „V doléčování pomůže i  škála fyzioterapeutických metod, při nichž s klienty cvičíme či trénujeme dechovou gymnastiku. U ní fyzioterapeut instruuje pacienta ke správnému dýchání a plnému bráničnímu dechu. Ten umožňuje prodýchat všechny plicní laloky, zkvalitní okysličení krve a umožní tak zbavit se zbytku zánětu v plicních tkáních.“ Během pobytu se pacienti naučí jak dechovou gymnastiku, tak i léčebný tělocvik, díky kterým pak mohou v regeneraci plic pokračovat doma.

Uzdravující technologie

Kromě tradičních léčebných procedur mívají v lázních k dispozici moderní technologie. V Janských Lázních se při respirační fyzioterapii využívá unikátní přístroj – Super Inductive System. „Ten vytváří elektromagnetické pole o vysoké intenzitě, působí na lidskou tkáň a způsobuje jemné kontrakce svalů. Přístroj pomáhá lidem po covidu ke znovuobnovení činnosti oslabených dýchacích svalů,“ vysvětluje fyzioterapeut Tomáš Roubal a dodává: „Aplikační rameno se přikládá na tři místa – na hrudní páteř, bránici a mezižeberní svaly na bocích. Ozdravná procedura je rozložena na třikrát osm minut.“

Přesně cílená na pacienty s postcovidovým syndromem je v Jánských Lázních také oxygenoterapie neboli kyslíková terapie. Jde o inhalaci koncentrovaného až 93% kyslíku, což vede ke zlepšení okysličení tkání. Díky tomu se snižuje únava a celkově regeneruje organismus.

Přečtěte si i další články na téma postcovidové léčby:

A příště se podíváme na to, jak mohou s posílením imunity po prodělání onemocnění Covid-19 pomoci bylinky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1