Prostata netrápí jen seniory: Poznejte příznaky zvětšené prostaty včas!

Prostata netrápí jen seniory: Poznejte příznaky zvětšené prostaty včas!

4 min. čtení Redakce
Je obecně známo, že muži na péči o své zdraví tak trochu zapomínají, což platí dvojnásob o podpoře intimního zdraví. Ano, řeč je o prostatě. Zvětšená prostata je totiž téma, které muži považují za velmi choulostivé, a proto o něm příliš nemluví, a to dokonce ani v případě, že prostata hlásí problém. Jak poznat zvětšenou prostatu a kdy vyhledat lékaře?

Seznamte se s prostatou

Pojem „prostata“ zná každý, ovšem ne každý už ví, kde se prostata nachází a jaká je vlastně její funkce. Prostata je předstojná žláza a za normálních okolností, tedy u zdravých mužů, má velikost vlašského ořechu. U mužů kolem dvaceti let má prostata hmotnost kolem 20 gramů, v pokročilém věku může prostata vážit dokonce až kolem 200 gramů, což je velikost pomeranče. Lze si tedy snadno představit, jak vážné problémy v takovém případě mužům hrozí. Prostata se nachází na spodní straně močového měchýře obklopující močovou trubici a produkuje tekutinu, která vyživuje spermie. Dojde-li k nezhoubnému zvětšení prostaty, močová trubice je utlačována a odtok moči je vážně omezen. O prostatu se proto vyplatí pečovat ještě dříve, než se objeví první zdravotní problémy. Potíže s prostatou totiž vždy výrazně zhoršují kvalitu života jinak zcela zdravých mužů.

Zvětšená prostata

Nezhoubné zvětšení prostaty neboli benigní hyperplazie prostaty lze rozpoznat podle několika znaků. Prvním příznakem, který muži mohou zaznamenat, že zejména časté a naléhavé nucení na močení, které může vyústit až v nechtěný únik moči. Často se muži setkávají s nočním močením, obtížným zahájením močení, kdy na začátek močení musí dlouho čekat, případně si sednout. Typicky se vyskytuje také slabý a pomalý proud moči a bolestivé a přerušované močení. Muže trápí také pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře, a proto jsou časté, ale mnohdy zcela zbytečné, návštěvy toalet. V některých případech se vyskytuje také odkapávání moči z přeplněného měchýře, což je jeden z důvodů, který ze zvětšené prostaty tvoří nejen zdravotní, ale také sociální problém.

Kdy vyhledat lékaře?

Uvedené příznaky není radno podceňovat a vždy je nutné situaci konzultovat s lékařem. Na druhou stranu ne vždy musí jít o zvětšenou prostatu, což je schopen stanovit jen lékař. Muži by se neměli zdráhat navštívit lékaře zejména pokud se u nich v rodině objevila rakovina prostaty. U mužů starších 50 let a u mužů starších 40 let je preventivní návštěva lékaře doporučena každý rok. Mezi faktory, které ke vzniku a rozvoji zvětšené prostaty mohou přispět paří věk, testosteron, obezita, vysoký krevní tlak, diabetes mellitus a nevhodný životní styl.

Pánové, pečujte o svou prostatu!

Prostatické obtíže si vyžadují změnu životního stylu, díky které se mohou některé problémy výrazně zmírnit. Základním doporučením proto je vyhnout se konzumaci kořeněných a těžkých jídel, omezit či zcela vyloučit konzumaci alkoholu a tabáku, mít dostatek aktivního pohybu a spánku. Vhodné je také vyloučit z jídelníčku mléčné produkt, maso a cukr. Muži by měli podpořit zdraví prostaty také doplňky stravy s extrakty z bylin, které kondici prostaty příznivě ovlivňují. Jde zejména o extrakt z palmy Saw palmetto, což je jeden z nejoblíbenějších přírodních prostředků na podporu nejen zdraví prostaty, ale také reprodukční a močové soustavy, vitality a energie.

Foto: Shutterstock

Zdroj: medicalnewstoday.com, National Library Of Medicine

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1