Proč se otužovat a koupat v ledu? Zajistíte si nový nádech

Proč se otužovat a koupat v ledu? Zajistíte si nový nádech

Už naše prababičky o otužování mluvily kladně. Nebylo tehdy třeba ani žádných studií. Každému bylo hned jasné, že to dělá dobře fyzické kondici a prospívá to zdraví i imunitě. Nikdo také nepochyboval, že fyzická kondice je spojená s psychikou. Víte, co vše otužování, nebo dokonce koupání v ledu přináší?

Co se v nás děje při zimním koupání?

Koupání v zimě vyvolá v těle stresovou reakci, která se podobá například reakci na přepadení či důležitou zkoušku. Tím se spustí řada fyziologických a hormonálních procesů. Právě ony obvykle slouží k aktivaci těla, aby překonalo potenciální hrozby. V tomto případě však mají i další pozitivní účinky. Stresová reakce nám dává šanci naučit se zvládat toto nepohodlí a stát se odolnějšími a rozběhnuté fyziologické procesy nastartují rychlejší regeneraci organismu a umožňují léčbu chronických obtíží spojených se stresem.

Psychické přínosy koupání v ledu

Stres je zde ve své podstatě učitel. V jakém smyslu? Abychom ve vodě vydrželi, je třeba zachovat klid a kontrolu nad sebou, což znamená přijmout stres nikoliv jako nepřítele, ale jako přítele. Z tohoto přehodnocení plyne psychické uvolnění, které si lze odnést i do běžného života. Na fyzické rovině se vstup do ledové vody projeví jako sevření, a to vmnoha oblastech (dech se zkrátí, snaha utéct nebo se stavem bojovat, tělo má tendenci se zabalit „do sebe“). Velkým úkolem tedy je se znovu nadechnout (= dodat tělu potřebnou energii). A o to jde i v životě, ne?

Koupání v ledové vodě má tedy na psychiku tyto účinky

  • klidní mysl,
  • uvolňuje nás z představy, že něco nezvládneme,
  • snižuje úzkost a podráždění (není čas se zabývat nepodstatným),
  • a zlepšuje rozhodování, koordinaci i emocionální kontrolu/uvědomění si (teprve, když si něco uvědomím, mohu s tím začít i něco dělat).

Koupání v ledu – účinky na naše tělo

  • pomáhá hubnout,
  • zlepšuje stav kůže i vlasů,
  • zrychluje vyplavování škodlivých látek z organismu,
  • pomáhá hojit zranění a záněty,
  • vyplavuje hormon endorfin, který zlepšuje náladu,
  • podporuje uvolňování svalů,
  • a redukuje bolest i únavu.

Koupání v ledové vodě má však svá pravidla

Nejznámější popularizátorem koupání v ledové vodě či ledu je holandský ledový muž Wim Hof, který se proslavil nejen mnoha rekordy spojenými s chladem, ale také metodou, kterou se každý z nás může na tento extrémní zážitek připravit. Je to soubor dýchacích, psychologických a strečinkových praktik. Jaké jsou?

  1. V případě, že se opravdu hned na ledovou koupel necítíte, nic vám nebrání v tréninku. Začněte nejprve od rukou a nohou. Vytvořte si doma v kýblu ledovou lázeň s pomocí ledu a namáčejte do ní celý týden ruce a nohy. Až budete zvládat toto, zkuste ledovou sprchu. Nejprve jen 30 vteřin a postupně zvyšujte. Po několika týdnech jistě zvládnete i několik minut. Až poté se vrhněte na vanu plnou roztátého ledu.
  2. Před vstupem do samotné ledové koupele nejprve proveďte dechové cvičení. Třicetkrát se zhluboka nadechněte, ale vydechujte jen část vzduchu. Při třicátém výdechu pak vydechněte všechen vzduch a zadržte dech. Jakmile už to nevydržíte, znovu se plně nadechněte a dech zadržte na 15 vteřin. Proveďte minimálně 3 takové cykly, ideálně i víc.
  3. Poté si cvičením zahřejte tělo. Začněte nejdříve kliky či dřepy a zahřátí se poté protáhněte.
  4. Nyní jste jen krok od vstupu do ledové vody. Nezapomeňte na představivost. Ostatně už náhled na stres ukazuje, jak je mysl důležitá. Právě mysl vymýšlející katastrofální scénáře může celou akci zhatit. Zkuste si třeba představovat, jak se vám teplo rozlévá po celém těle, popř. si představte cokoliv, co vás uklidní - milovanou osobu, mazlíčka apod.
  5. Při ponoření do vody nezapomeňte vnímat své tělo. Každý vnímá chlad jinak. Pokud ucítíte, že je to opravdu moc, vylezte. Nic se neděje, příště to zkusíte znovu. Nebudete první ani poslední. 
  6. Když se ponoříte pod ledovou hladinu, budete nejdříve v šoku a možná si budete myslet, že umřete, pokuste se to překonat, např. již zmíněnými představami. Až se tak stane, ucítíte vnitřní klid, který jste nejspíš již dlouho nepocítili. Teprve poté, když si tělo řekne, vylezte. První koupání v ledu je za vámi.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1