Proč mít doma aloe?

Proč mít doma aloe?

Aloe Vera je mnohým dobře známá rostlina, užívaná již po tisíce let v přírodním léčitelství. Oblibě se těší zejména jako první pomoc při popáleninách, potížích při zažívání, ale známá je i jako pomocník na podporu imunity. Pár rad, jak tuto nenáročnou léčivku pěstovat a na co všechno ji lze využít, vám teď přinášíme.

Aloe Vera, zázrak z Egypta

Aloe Vera je od nepaměti využívanou léčivkou v tradiční přírodní medicíně. První zmínky o jejím léčebném využití pocházejí z Egypta. Aloe pravá je sukulentní vytrvalá bylina, která dosahuje 60 až 90 cm. Má dlouhé dužnaté listy, uspořádané v růžicích, na okrajích ostnitě zubaté. Dnes je aloe oblíbenou nejen léčivou, ale také dekorativní rostlinou, kterou bychom našli v mnoha domácnostech. Volně ji lze nalézt v subtropech v Mexiku, Venezuele a Dominikánské republice. Díky svým léčivým schopnostem je aloe součástí potravinových, lékařských a kosmetických výrobků.

Gel z aloe, pomocník na spáleniny

Z aloe jsou získávány dva produkty, které ale však mají rozdílné účinky, jde o gel a latex. Gel z aloe je používán na spáleniny, odřeniny a drobná poranění. Pro domácí použití je nejlepší čerstvý gel z listů, bezbarvá, rosolovitá hmota bez zápachu, nahořklé chuti. Gel je obsažen ve  vnitřní tkáni listu. Hlavními účinnými látkami gelu z aloe jsou polysacharidy, které snadno a rychle podléhají degradaci působením enzymů a mikrobiálního rozkladu. Proto je kvalita produktů závislá zejména na rychlostí zpracování suroviny. Účinné látky jsou tak ztráceny při běžné teplotě již po 6 hodinách od sklizně. Při domácím použití odřízneme z rostliny list, vykrájíme z něj čistou dužninu s obsahem gelu.

Pozor na latex!

Latex je žlutá tekutina, která z listu vytéká při jeho příčném překrojení a je zpracováván sušením za studena, nebo za zvýšené teploty. Sušený latex je neprůhledná, tmavě hnědá hmota s nepříjemným pachem a nepříjemnou, nakyslou a silně hořkou chutí.  Latex při vnitřním užití však působí jako velmi silné projímadlo, což je třeba mít na paměti!

Proč mít doma aloe

Účinky aloe vera jsou opravdu širokospektré. Aloe Vera přispívá k hojení řezných ran, spálenin i drobných oděrek. Pokud se v létě spálíte, stačí uříznout list a potírat postižená místa tekutinou, která z řezu vytéká. Zchladí kůži a urychlí proces hojení.  Používá se také ke zmírnění bolestí ve svalech a kloubech. Má protizánětlivé účinky. Pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi, snižuje pocity únavy a vyčerpání, pročišťuje organismus a příznivě ovlivňuje stav pokožky. Aloe vera je vhodná také jako prostředek proti lupům a svědění pokožky hlavy. Aloe je oblíbenou součástí mnoha kosmetických přípravků a zdravotních a potravinových doplňků. Aloe je známá součást přípravku vlasové, tělové i pleťové kosmetiky, a to zejména díky svým omlazujícím a zvlhčujícím účinkům.

Pěstování aloe zvládne každý

Aloe vera je nenáročnou rostlinou, a proto se jejího pěstování nemusíte bát. Rostlině je třeba zajistit dostatek světla, tedy ji umístěte na jižní stranu pokoje. Pokud na plném slunci přestane prospívat a listy se začnou barvit dohněda, zvolte méně slunné místo. V létě zalívejte rostlinu častěji, ale vždy až poté, co vyschne. V zimě zálivku omezte, stačí zalévat jednou za dva týdny.

Džus z aloe vera při únavě a nachlazení

Z aloe si můžete připravit osvěžující nápoj, kterým nejenže rychle doplníte chybějící vitamíny a minerály, ale oceníte ho i při únavě a nachlazení.

Potřebovat budete:

  • 100 g dužiny aloe vera
  • 300 ml pomerančového či jiného džusu
  • 200 ml převařené vody či minerálky bez bublinek
  • 2-3 polévkové lžíce medu

A jak na to? Aloe vera smícháme s ostatními přísadami a můžeme přidat půlku citrónu. Rozmixujeme a necháme vychladit.

Zdroj receptu: Pharmapoint.cz

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1