Pozor na roztoče! Způsobují alergie, virová onemocnění a dokonce i záněty

Pozor na roztoče! Způsobují alergie, virová onemocnění a dokonce i záněty

5 min. čtení Lucie Jankovská
Roztoče najdeme v každé domácnosti, ať už se nám to líbí nebo ne. Tyto potvůrky jsou lidskému oku zcela neviditelné, a tak se o jejich přítomnosti v domě většinou dozvídáme až v souvislosti s různými zdravotními problémy, které způsobují.

Roztoče řadíme do třídy pavoukovců a to znamená, že je najdeme ve stejné skupině jako například štíry, pavouky nebo sekáče. Roztoči nejsou narozdíl od většiny svých kolegů neškodní. Právě naopak, člověku dokážou pěkně zavařit.  Zásadním problémem nejsou ani tak roztoči jako takoví, zdravotní potíže nám způsobují jejich výkaly, které představují silný alergen.

Alergie na roztoče

Trápí Vás rýma, slzení očí, bolest hlavy, astma nebo ekzémy? Pokud jste odpověděli alespoň na jeden příznak ano a problém se dlouhodobě nelepší, možná trpíte alergií na roztoče. 

Alergie na roztoče, někdy chybně označovaná jako alergie na prach, patří mezi nejčastější alergie. Je specifická tím, že je celoroční, protože roztočů se nelze nikdy dlouhodobě úplně zbavit. V zimě ale většinou alergici pociťují příznaky ve větší míře, protože v tomto období více topíme a méně větráme, což je pro roztoče ideální. Při podezření, že trpíte alergií na roztoče, je dobré vyhledat lékaře a diagnózu společně s následnou léčbou s ním konzultovat. 

Kromě alergie stojí roztoči i za dalšími nepříjemnostmi, mezi které patří například zánět spojivek, chronická rýma, suchý kašel, dušnost nebo kopřivka.

Kde roztoče nejčastěji najdeme?

Roztočům se líbí v prostředí, kde je teplo, tma a také dostatečná vlhkost. Musí se také něčím živit a největším zdrojem potravy jsou pro ně šupinky nehtů, pokožky a dokonce i vlasů. Roztoče najdeme tedy na místech, která všechny zmíněná kritéria splňují. 

Ideální prostředí pro ně představuje například postel, libují si v povlečení, v dekách a polštářích nebo v matracích. Nepohrdnou ale ani pobytem v kobercích, plyšových hračkách nebo čalouněném nábytku. 

Jak se zbavit roztočů v domácnosti?

Boj s roztoči nemusí být vůbec jednoduchý, nenechte se zmást jejich velikostí. Nevítané hosty totiž neporazíme jen obyčejným vysáváním a úklidem. Většinou se nachází v dostatečné hloubce, tak aby na ně vysavač ani jiné přístroje nemohly. 

Pokud chcete Vašim nechtěným nájemníkům pobyt u Vás doma znepříjemnit a nejlépe se jich na delší dobu zbavit, vytvořte takové prostředí, kde se jim nebude líbit. A jak takové prostředí vypadá? Roztočům se nedaří na suchých místech s nízkými teplotami. Následující tipy Vám pomohou právě takové prostředí vytvořit a mimo to se s Vámi podělíme i o další užitečné rady.

  • Pravidelně, nejlépe každý týden, perte povlečení a veškeré lůžkoviny. Vysoké teploty s roztoči snadno zatočí, proto čas od času perte až na 90 °C. 
  • Nezapomeňte každý den větrat, roztočům se daří v prostředí, kde je vysoká vlhkost a té se snadno zbavíte, když do místnosti pustíte trochu čerstvého vzduchu. Důležité je větrat zejména v koupelně, kde se vlhkost drží nejvíce. A pokud to jen trochu jde, občas se vyhněte sušení prádla přímo v bytě, protože i tím podporujete zvýšení vlhkosti. 
  • Zbavte se zbytečností, na které se jen chytá prach, protože právě na takových místech jsou roztoči nejvíce spokojení. Nejlépe uděláte, když tyto lapače prachu umístěte do krabic a skříní. Doporučuje se také omezit počet koberců s dlouhým chlupem, ty totiž také představují roztočí oázu.
  • Důležité je i světlo, nechávejte každý den, alespoň na chvíli, vytažené žaluzie a umožněte tak slunečním paprskům proudit do místnosti.
  • Udržujte doma přiměřenou teplotu. V zimě byste neměli topit na více jak 22 °C, protože čím teplejší prostředí, tím se u Vás bude roztočům více líbit.
  • Užitečný je i eukalyptový olej, který roztoči nesnáší. Můžete ho využít při uklízení nebo dejte pár kapek do aroma lampy a nechte si provonět celý byt.

 

Zdroje: nzip.cz, zena.aktualne.cz, manifatturafalomo.com

Foto: Shutterstock

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1