Poznejte tři základní příznaky mozkové mrtvice včas!

Poznejte tři základní příznaky mozkové mrtvice včas!

2 min. čtení Zdena Lacková
Cévní mozková příhoda, laicky označovaná jako mrtvice, je u nás druhým nejčastějším zabijákem hned po příhodách srdečních. Obětí by rozhodně nemuselo být tolik, kdyby lidé včas poznali její příznaky. Naučte se je, ať můžete pomoci sobě i ostatním!

Nepoznáme varování

Ještě před pár lety dokázalo pouhých 30 % Čechů určit alespoň jeden příznak cévní mozkové příhody neboli mrtvice. Díky neznalosti tak mnozí neodhadnou, že jde o život a odborné pomoci se jim dostane příliš pozdě. „Aby se nám dařilo co nejúspěšněji léčit co nejvíc pacientů, potřebujeme je včas dostat do nemocnice, přesněji do specializovaných, takzvaných iktových center,“ říká docent Aleš Tomek, předseda Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti. Tato sekce se zabývá právě mozkovými cévami, jejichž ucpání nebo prasknutí má za následek leckdy smrtelnou mozkovou příhodu.

Pomoc máme po ruce

Je to už sedm let, co se rozběhla vzdělávací kampaň Čas je mozek, která veřejnost učila tři základní příznaky a také nabádala, ať v jejich případě lidé nečekají a okamžitě volají záchranku, tedy číslo 155. „Doufáme, že po naší kampani jsou znalosti veřejnosti mnohem lepší, a tedy i šance pacientů na včasnou léčbu,“ říká docent Tomek a zdůrazňuje, že Česká republika má od roku 2011 hustou síť 45 takových center a leckteré jiné státy nám ji mohou závidět. Pomoc je tedy dobře dostupná a Černého Petra ve hře o život si může vytáhnout především pacient, kdy buď sám, či jeho okolí váhá vzdor příznakům mrtvice se zavoláním lékaře.

Zdroj: Unsplash.com

Zapamatujte si tři základní příznaky mozkové mrtvice!

Pokles koutku

Pokud máte pocit, že s člověkem není něco v pořádku, vyzvěte ho, aby se usmál nebo vycenil zuby. Mozková příhoda způsobí, že se jedna strana nehýbe a obličej se zdá být asymetrický.

Ochrnutí končetin

Vyzvěte osobu s podezřelými příznaky, aby zvedla obě ruce rovně natažené před sebe dlaněmi dolů. Pokud leží, ať natáhne ruce před sebe v úhlu 45 stupňů. Jestliže jedna z končetin poklesne, a to třeba jen o několik centimetrů, ukazuje to na možnost mozkové příhody.

Porucha řeči

Pokládejte osobě s podezřelými příznaky otázky a nechte ji pojmenovávat předměty v okolí. Sledujte, zda je řeč zřetelná, srozumitelná, plynulá, jestli vám dotyčný rozumí a používá správná slova. Pokud ne, není něco v pořádku.

Další možné příznaky

Mozková mrtvice může mít i jiné příznaky. Jsou to náhlá porucha vědomí, porucha citlivosti v jedné části těla – například brnění nebo necitlivost jedné ruky, problémy se zrakem nebo jinými smysly, ztuhlost šíje – pacient si nedokáže položit bradu na hruď a zároveň je pro něj tento pohyb silně bolestivý, závratě a zvracení, malátnost či slabost, nebo také náhlá bolest hlavy bez zjevné příčiny.

Co okamžitě dělat?

I kdybyste u sebe nebo u jiného člověka objevili pouze jeden z těchto příznaků, natož pak všechny tři, vždy platí základní pravidlo: okamžitě volejte číslo 155. Záchranáři diagnózu potvrdí a rovnou nemocného vezou do nejbližšího specializovaného iktového centra. Nemá tedy cenu, abyste sami vyrazili do jakékoliv nemocnice, mohl by se tím jen prodloužit čas, než se postiženému mozku dostane správné pomoci.

Zdroj: https://zdravi.euro.cz/leky/mozkova-mrtvice-priznaky-lecba/

Zdroj foto: Shutterstock.com, Unsplash.com 

Autor: Zdena Lacková

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1