Potničky, opruzeniny a další neduhy, které trápí naše nejmenší

Potničky, opruzeniny a další neduhy, které trápí naše nejmenší

I když se o miminko staráte, jak nejlépe umíte, není snad žádné, které by se někdy nesetkalo s nějakým tím problémem na kůži. Nejrůznější vyrážky, pupínky či opruzený zadeček čas od času zkrátka potrápí každé děťátko.

Chrání tělo

Kůže je jedním z nejcitlivějších orgánů našeho těla a u miminek to platí hned dvojnásob. Dost často se proto mohou objevit různé potíže. Ať už se jedná o  vyrážky, pupínky či opruzeniny. Příčin může být celá řada. Některá miminka mají velmi jemnou pleť, která reaguje například i na prací prášek, vlhkost či naopak přílišné horko. Léčba však bývá jednoduchá a k lékaři je nutné jít jen v případě, kdy se situace nelepší, nebo snad spíše horší.

Kde se berou opruzeniny?

Projevují se zarudlou kůží, které se nejčastěji objevuje nejen na zadečku, kde dochází ke styku s mokrou plenou, ale i v místech, kde se kůže navzájem dotýká. Například v tříslech, pod krkem, či pod koleny a v podpaždí. Na vině je tak vlhko, teplo a nedostatek vzduchu. Začervenalá kůže je bolestivá na dotek a pálí.

A jak opruzeninám předcházet? Snažte se miminko přebalovat co nejčastěji a nechte ho vždy chvilku „vyvětrat“. Po koupání ho důkladně osušte a nezapomínejte na žádné záhyby. Na zadeček je vhodné vždy použít krém proti opruzeninám. Pokud se objeví problémy v jiných místech, v lékárně jsou k dostání různé pudry, zásypy či masti na opruzeniny. Pokud se vyrážka ani po týdnu nezlepší, je nejvyšší čas navštívit lékaře. Může se totiž jednat o nějaké kožní onemocnění (například plísně).

Potničky

Jedná se o malé červené puchýřky či pupínky, které vznikají zadržováním potu v potních žlázách. Objevují se tehdy, když se dítě především během spánku zpotí. Nejčastěji se vyskytují v tříslech, na zadečku, krku, trupu, ale mohou se objevit i na obličeji. Potničky mohou svědit a po čase prasknout. Jejich léčba ale není nic složitého. Stačí si v lékárně koupit speciální mastičku či zásyp.

Proto, abychom vzniku potniček předešli, je důležité dítě neoblékat více než je nutné, aby se nezpotilo. Ideální také je, pokud volíte prodyšné oblečení z přírodních materiálů, které dobře odvádí pot. Potničky vznikají nejen při spánku, ale například i při dlouhé cestě autem, kdy se dítě zpotí v autosedačce, nebo není dostatečně často přebalováno.

První pomoc z lékárny i přírody

Pamatujte, že na dětskou a zvlášť miminkovskou kůži nepatří žádná extra parfémovaná a syntetická kosmetika. Volte raději šetrnější a přírodní cestu. V prvních týdnech a měsících mnohdy postačí pro koupel obyčejná voda, než různé pěny. Velmi citlivým jedincům může vadit i chlorovaná voda.

Na léčbu pak lze použít i bylinky. Postižená místa pomáhá potírat heřmánkovým či černým čajem, nebo nálevem z řepíku či měsíčku lékařského. Tyto přírodní nálevy pokožku zklidní, zhojí a vysuší mokvající části.

Není vyrážka jako vyrážka

Malá miminka a děti mohou vyrážkou reagovat na bezpočet věcí – nevhodný materiál oblečení, dráždivý prací prášek či jiný čisticí prostředek v domácnosti anebo jídlo, které dostanou prostřednictvím mateřského mléka, nebo sní samy (například jahody, rajčata apod.) Tyto vyrážky však nebývají ničím vážným a během několika málo dní zmizí. Opatrnější bychom měli být ale tehdy, pokud se k vyrážce přidruží například teplota, či jiné potíže (únava, nevolnost, schvácenost). Vyrážky se totiž objevují například i u páté a šesté nemoci, neštovic či spály.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1