Podprsenka dokáže divy! A to nejen estetické, ale i zdravotní.

Podprsenka dokáže divy! A to nejen estetické, ale i zdravotní.

Možná si říkáte, že podprsenka je prostě jen kus dámského oblečení, na kterém zase až tak nesejde. Opak je ale pravdou. Správně zvolená podprsenka nejen že pozvedne naše sebevědomí, ale pomůže třeba i s bolestí zad.

Trocha historie

První podprsenky se objevily zhruba v 15. století a kupodivu již vypadaly skoro stejně, jako ty dnešní. Vyráběly se z krajky a jemného plátna. Patent na podprsenku si však podala až v 19. století Francouzka jménem Herminie Cadolle. Nejprve se tento nápad příliš neujal a ženy stále dávaly přednost šněrovačkám a korzetům, ač jim působily dokonce i různé zdravotní problémy a rozhodně nebyly pohodlné. Opravdový podprsenkový boom tak přišel až ve století dvacátém, kdy se kromě jiného zrodila i podprsenka s push-up efektem, která nejedné ženě pomáhá zvednou sebevědomí prostřednictvím dekoltu.

Krása, ale i zdraví

Nepadnoucí podprsenka toho může napáchat víc, než by vás napadlo. Pořídit si novou byste měla především v případě, kdy vás někde tlačí, řeže, nedovoluje vám se svobodně hýbat, nadechnout, nebo vás z ní dokonce bolí prsa. Špatná podprsenka může mít vliv nejen na naše pohodlí, ale i zdraví. Podle různých zahraničních studií například zvyšuje riziko rakoviny prsou, utlačuje lymfatické uzliny, znemožňuje plynulý tok krve a vliv má i na bolesti zad, krční páteře a od toho se odvíjející migrény a bolesti hlavy. Na jeden kousek spodního prádla je to opravdu dlouhý výčet.

Která je ta pravá?

Myslíte, že stačí vzít do ruky metr a prostě si změřit obvod přes prsa a pod nimi? Tak jednoduché to bohužel není a s výběrem se vyplatí opravdu nechvátat. I z toho důvodu je lepší si podprsenku vyzkoušet, než ji objednávat přes internet. A jak si vybrat tu správnou velikost?

Nabízíme pár tipů:

Správné měření – velikost košíčků i obvod změříte krejčovským metrem. Při měření se doporučuje zvednout ruce nad hlavu a poprosit nějakého asistenta, aby vás mezitím přeměřil přes prsa a pod nimi.

Je mi velká? – máte dojem, že jste si zvolila příliš velkou podprsenku? To poznáte jednoduše podle toho, že vám zapínání vylézá nahoru a když zvednete ruce, prsa vám spodem vypadávají. Mezi tělo a podprsenku byste měla strčit dva prsty, rozhodně ne víc. Zapínání by mělo být ve stejné výši, jako přední díl. Takže by vás podprsenka měla obepínat vodorovně.

Mám malé košíčky? – ne každá podprsenka má stejný tvar košíčků, proto je potřeba vyzkoušet, které vám budou nejlépe sedět. Neměly by vám odstávat, ale ani nesmí prsa přetékat. Pokud chcete opticky plnější dekolt, sáhněte raději po push-up podprsence, než abyste si vzala o velikost menší.

Ramínka – pokud máte větší prsa, rozhodně si vyberte podprsenku se silnějšími ramínky. Ta by se neměla zařezávat, ani při pohybu sklouzávat z ramene.

Je to věda? Věřte, že investice času i peněz se vyplatí. Pokud si stále nejste jistá, poradit by vám měli v každém specializovaném obchodě se spodním prádlem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1