Pandemie má negativní vliv na mužskou plodnost

Pandemie má negativní vliv na mužskou plodnost

Pandemie koronaviru měla a má vliv na téměř každého člověka. Podepisuje se na těle i na duši. Jednotlivá omezení vedou k prakticky úplné přeměně životního stylu. Na mužskou plodnost má vliv nejen home office, ale také prodělání covid-19.

Infekční onemocnění, která doprovází vysoké horečky, se vždy odráží na mužské plodnosti, protože dochází ke zhoršení kvality spermií. Stejně je tomu i v případě prodělání nemoci covid-19. To potvrzuje i studie publikovaná v magazínu EClinicalMedicine, která zkoumala vliv koronavirového onemocnění právě na mužskou plodnost. Testy ukázaly, že u 39 % mužů, bylo po prodělání koronaviru možné pozorovat nízký počet spermií, přestože muži již zplodili přirozenou cestou alespoň jedno dítě. V 61 % případů se pak ve spermatu prokázala přítomnost bílých krvinek, které zhoršují vlastnosti spermií.

Toto zhoršení naštěstí nemá vliv na mužské spermie dlouhodobě a trvale. Hodnoty se dostávají do normálu zhruba po dvou až třech měsících.

Změna je život

Na mužskou plodnost však nemá vliv jen prodělání nemoci covid-19, ale i další důsledky pandemie. Především je to změna životního stylu, což potvrzuje i MUDr. Pavel Turčan.

Mnoho lidí si to ani neuvědomí, ale na zdraví může mít dopad nejen způsob, jakým u práce muži sedí, ale také to, v čem. Co má tedy na mužskou plodnost ještě vliv?

  • Domácí oblečení by mělo být co nejpohodlnější. Muži by se měli vyhýbat těsným kalhotám nebo upnutému spodnímu prádlu.
  • Vhodné pracovní podmínky. Doma často lidé nemají kvalitní zázemí k práci. Běžně tak pracují místo u psacího stolu z křesla či gauče a mají přitom notebook položený na klíně. Taková poloha může mít přímý vliv na mužskou plodnost. Notebook totiž zahřívá oblast podbřišku, čímž zhoršuje spermatogenezi. Tvorbu spermií negativně ovlivňují i stále vysílané signály notebooku při připojování se k sítím.
  • Přibírání na váze a kouření škodí. Oba trendy mohou přispívat k neplodnosti u mužů. Nadváha totiž způsobuje nerovnováhu hormonů, protože se v tukové tkáni tvoří estrogen. Vyšší hladina tohoto ženského hormonu má negativní dopad na tvorbu spermií. Stejný vliv má i kouření. Kuřáci mají méně pohyblivé spermie, což snižuje šanci na oplodnění vajíčka.
  • Psychická nepohoda má přímý vliv na mnoho nemocí a může způsobovat i neplodnost. V důsledku obav se totiž zhoršuje kvalita spánku, který je klíčový pro tvorbu testosteronu. Testosteron se v největší míře tvoří v noci, a to v nejhlubší fázi spánku. Pokud spí muž jen mělce, dochází ke snížení potřebné hladiny tohoto hormonu, což vede ke snížení plodnosti.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1