Nejstudenější měsíc roku je tu. Chce to hodně Déčka a pohyb na vzduchu

Nejstudenější měsíc roku je tu. Chce to hodně Déčka a pohyb na vzduchu

5 min. čtení Lucie Jankovská
Vánoce, svátky klidu a radosti, utekly jako voda a je tu ideální období k provozování různých zimních aktivit. Může se sice zdát, že nejchladnější dny letošní zimy máme za sebou, ale jak to tak bývá, předpověď počasí se může kdykoliv změnit a Vy byste na to měli být náležitě připraveni.

Zimní měsíce jsou každoročně spojovány s vyšší nemocností, a proto je na čase se o sebe a své zdraví začít starat více než kdy jindy. Mráz, vítr a suchý vzduch společně s oslabeným imunitním systémem totiž tvoří hrůznou kombinaci. Všichni to známe, řeč je o chřipce a nachlazení, únavě nebo třeba i zhoršené náladě. Tyhle všechny věci k zimě zkrátka neodmyslitelně patří. Díky následujícím radám se vyhnete nepříjemnostem se zimou spojených a nejspíš i několika dnům strávených v posteli. Nepřijdete tak o nejrůznější zimní aktivity, na které se celý rok těšíte.

Trápí Vás zimní únava? Vyzkoušejte vitamín D

Proleželi byste nejraději celé dny v posteli? Pravděpodobně na Vás přišla zimní únava. Krátké dny, málo světla a studené počasí totiž představují faktory, kvůli kterým se se zimní únavou potýká nejeden z nás. Jak můžete své tělo znovu nastartovat?

Za neustálou únavou a ospalostí většinou stojí nedostatek vitamínu D. Tento vitamín nám totiž poskytuje tolik potřebnou energii. Déčko se do těla obvykle dostává ze slunečních paprsků, kterých je ale v zimě nedostatek, a tak je potřeba ho získat jinde. Máte zpravidla dvě možnosti, buď seženete vitamín D v podobě tabletek v lékárně, nebo ho do svého jídelníčku zařadíte v podobě potravin, které ho obsahují.

Potraviny bohaté na vitamín D:

  • Mořské ryby
  • Rybí tuk
  • Tvrdé sýry
  • Mléko
  • Játra

Při péči o pleť nezapomínejte na vyživující krémy a SPF 

Zima nemá negativní vliv pouze na Vaše zdraví, má značný podíl i na stavu pokožky. Suchost, svědění či začervenání jsou typickými znaky podrážděné pokožky, zejména tedy v obličejové části. Obličej má zkrátka tu smůlu, že je během našeho pobytu venku první na ráně, před nepřjícím počasím ho nic nechrání, a proto to také následně nejvíce odnáší. Navíc časté přechody z tepla do zimy tváři také rozhodně nepomáhají.

Do své rutiny péče o pleť byste měli zařadit hutnější vyživující krémy s obsahem antioxidantů, které Vaši pleť ochrání před nepříznivými vnějšími vlivy. Také je důležité, aby byla pleť dostatečně hydratovaná a toho docílíte aplikací přípravků s obsahem olejů, kyseliny hyaluronové, aloe vera nebo bambuckého másla

Další důležitou věcí je, abyste se nenechali zmást zdánlivou nepřítomností slunečního záření. Nezapomínejte tedy používat krémy s dostatečným ochranným UV faktorem, v zimě se nedoporučuje aplikovat krémy s nižším SPF než 15

Za dobrou náladou vyběhněte ven

Jak to tak vypadá, pohyb je lékem na řadu problémů a výjimkou není ani oblast duševní pohody. Pro zimu typické ponuré dny, bez dostatku slunce, se mohou negativně odrazit i na Vaší psychice. S tím nám mohou naštěstí pomoci různé pohybové aktivity. Nikdo netvrdí, že musíte trávit dlouhé hodiny v posilovně i krátká procházka dokáže zázraky.

Díky pohybu dokáže mozek uvolňovat látky serotonin a endorfiny, tzv. hormony štěstí. Po sportovní aktivitě se tedy budete cítit spokojenější a veselejší. Kromě nálady má pohyb pozitivní vliv i na kvalitu spánku, což jde s duševním zdravím ruku v ruce. 

Chcete posílit celkovou imunitu? Vsaďte na otužování

Otužování s sebou nese řadu pozitiv, nejen že má skvělý vliv na Váš imunitní systém, kromě toho působí příznivě i na kardiovaskulární systém a urychluje celkovou regeneraci. Aby toho nebylo málo, tělo dokáže v kontaktu se studenou vodou produkovat hormony, díky kterým se Vám v mžiku zlepší nálada a zbavíte se stresu. 

Rozhodně to neznamená, že byste měli hned skočit do nejbližší řeky nebo jezera. To by dokonce nadělalo více škody než užitku. Na otužování jděte pomalu a postupně. Nejjednodušší a nejlepší variantou je začít si pravidelně dopřávat studenější sprchu. 

Zdroje: ordinace.cz, benu.cz, cordeus.cz, pohybazdravi.cz

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1