Movember – knírem proti rakovině prostaty

Movember – knírem proti rakovině prostaty

Druhou nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění u mužů je rakovina prostaty. Mezi nejrizikovější skupinu patří muži po padesátce, ale bohužel se tento problém nevyhýbá ani výrazně mladším ročníkům. Základem úspěšné léčby je i včasná diagnostika nemoci. Proto by součástí života každého muže měla být vhodná prevence v této oblasti. Na to se snaží upozornit i projekt Movember.

Prostata (předstojná žláza) je pohlavní žláza o velikosti cca vlašského ořechu, která se nachází pod močovým měchýřem, kde obepíná močovou trubici. Její sekret je součástí ejakulátu (zvyšuje životaschopnost spermií a schopnost oplodnění).

Rakovina nevzniká „přes noc“

Vznik rakoviny je otázkou mnoha faktorů, z nichž některé můžeme ovlivnit snáze, jiné hůře a některé téměř vůbec. Nádor navíc nevzniká ze dne na den, ale roste postupně. A tělo nám zpravidla o nějakém problému dává jasné zprávy prostřednictvím příznaků (někdy téměř nesouvisejících). Čím později se rakovina diagnostikuje, tím více klesá šance na trvalé uzdravení. Základem prevence je samozřejmě obezřetnost vůči vlastnímu tělu a kontrola jeho netypických projevů. Výrazným rizikovým faktorem vzniku rakoviny prostaty je také úbytek mužského pohlavního hormonu testosteronu. A pozor, jeho produkce klesá již od 30. roku! Muži, v jejichž rodinách se již problém s rakovinou prostaty vyskytl by měli mezi preventivní kroky zařadit také pravidelnou návštěvu urologa.

Nepodceňujte první příznaky

Jakmile čelíte nějakým dlouhodobějším zdravotním obtížím (i zdánlivě nesouvisejících), je třeba vyhledat odborníka. Mezi nejčastější příznaky problému v oblasti prostaty patří:

  • časté a přerušované močení (často doprovázené bolestí)
  • slabý proud moči
  • náhlé potíže s erekcí
  • krev v moči
  • hubnutí, únava, nechutenství bez zjevné příčiny

Moustache + November = Movember

Na problematiku rakoviny prostaty se snaží upozornit i kampaň Movember, při které si muži nechávají narůst kníry. Ti odvážnější z nich tvoří malá umělecká díla. Celý projekt nebyl kalkulem, ale jistou recesí několika přátel z Melbourne, kteří se svojí touhou vrátit mužské kníry do módy tak trošku „náhodou“ přispěli ke skvělé věci. Od roku 2007, kdy byly odstartovány první kampaně, se projekt rozšířil do mnoha zemí světa. Hlavními cíli kampaně jsou:

  1. Motivace mužů k aktivnímu přístupu ke zdraví (např. preventivní prohlídky prostaty).
  2. Osvěta a šíření informací o problematice prostaty.
  3. Finanční sbírky na nákup lékařských přístrojů.
  4. Podpora výzkumů rakoviny a hledání úspěšné a šetrné léčby.

Rakovinou život nekončí, jen se mění

Nádorová onemocnění jsou velkým zásahem do života pacienta i jeho okolí. Standardní onkologická léčba je navíc i velmi zatěžující, a to po fyzické i psychické stránce. Spolu s chirurgickým zákrokem v případě rakoviny prostaty dochází u mužů také k řadě změn. Muž však nepřestává být mužem. Stane se „jen“ jiným mužem. A existuje řada cest, jak se se změnami vypořádat. I na to se snaží akce Movember upozornit.

Strach z kontroly a bagatelizování příznaků nevede ke ztrátě nemoci, ale spíše zdraví. Takže pánové, nechte si narůst knír (a nebo také ne), ale o své zdraví pečujte.

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1