Meningokok karanténu nedodržuje. Očkování neodkládejte

Meningokok karanténu nedodržuje. Očkování neodkládejte

U meningokokové meningitidy nelze předvídat, u koho propukne. Nejčastější rizikovou skupinou jsou malé děti do čtyř let a teenageři. Častým problémem je – zvláště u mladých lidí – pobyt ve velkém kolektivu, vyčerpání ze sportu, ponocování a zvýšená únava. Aktuální situace skupinovým akcím sice nepřeje, ale vzhledem k závažným následkům této nemoci by na toto preventivní opatření neměli rodiče adolescentů zapomínat ani v období pandemie covid-19.

Následky invazivních meningokokových onemocnění bývají závažné. „První příznaky nemoci nejsou rozpoznatelné ani pro laika, tak často ani pro lékaře. Druhotné příznaky už jsou fatální a končí amputací, paralýzou, mentálním onemocněním, anebo smrtí,“ doplňuje MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů. Úmrtnost se pohybuje kolem 9 %, v případě sepse bývá vyšší než v případě meningitidy.

Od začátku pandemie covid-19 se lékaři jednohlasně shodují na tom, že nelze očkování proti jiným chorobám zanedbávat, natož na něj rezignovat. A proto: nemá-li pacient nějaký racionální a závažný důvod, je důležité se očkovat a chránit tak sebe i své okolí.

Důsledky nezodpovědného chování

Běžné chování teenagerů a mladých dospělých může vést ke zvýšenému riziku vzniku infekčního onemocnění. Přestože se v tuto chvíli, kdy dochází k mnoha vládním restrikcím, nelze setkávat v barech, restauracích, na diskotékách, ani ve školách, nesmí se zanedbat ochrana zdraví. Pro rodiče mohou být alarmující data Ministerstva zdravotnictví z podzimu, která ukázala změnu věkové struktury nakažených nemocí covid-19. Razantně přibylo nákaz mezi dětmi a mladými lidmi. Vliv na tuto změnu a nárůst nemocných dospívajících v této době šel ruku v ruce s návratem do školy a rozvolněním opatření. Lze předpokládat, že k návratu do škol dřív nebo později opět dojde. I takový návrat do normálního života může být pro teenagery rizikový a může být pro meningokoky „živnou půdou“: „Jedna osmnáctiletá dívka po počátečních příznacích, které nenaznačovaly závažnost onemocnění, zemřela na meningokokovou sepsi. Nemoc byla vyvolaná meningokokem typu B. Předchozí průběh byl typický pro tento věk: dívka byla oslabena dřívější lehkou virózou, navštívila diskotéku a její vyčerpaný organismus byl pro meningokoka snadnou kořistí. V době návštěvy lékaře již bylo pozdě,“ doplňuje příklad ze své praxe Šebková.

Zodpovědnost za vlastní zdraví

Zodpovědnost a vědomí, že každý může svým jednáním ohrozit nebo zamezit nákaze nejen covidem-19, ale i meningokokovou meningitidou by v dnešní době mělo být prioritou každého mladého člověka. Právě v letech 15–25 je riziko nákazy meningokokovou meningitidou velmi vysoké. „Všichni by si měli být vědomi zodpovědnosti za vlastní zdraví a rizikových situací, do nichž se například pohybem v místech, kde je vysoká koncentrace lidí, vrhají. Není totiž vyloučené, že zrovna na jednoho konkrétního jedince tato nemoc padne. Ani v období pandemie meningokok nezmizel,“ říká MUDr. Šebková.

Jediné řešení je očkování. I v době koronavirové

Cílem očkování proti IMO neboli invazivnímu meningokokovému onemocnění je zajistit co nejkomplexnější a nejdelší protektivní imunitu očkované osoby. Schválená úhrada očkování pro nejmenší děti od 1. 5. 2020 je jistě dobrou zprávou, avšak je třeba nezapomínat ani na adolescenty, kteří jsou ohroženou skupinou a je mezi nimi velký počet bezpříznakových nosičů. „Je dobré, že se o tomto závažném onemocnění mluví, řeší se a lze to považovat za první krok,“ říká MUDr. ŠebkováStejnou šanci jako miminka by ale měli dostat i teenageři. Už jen proto, že se sdružují, mají sklony k ponocování, baví se ve společnosti apod. Riziko nákazy je příliš vysoké a je nutné, aby se očkování neodkládalo, a hlavně bylo hrazeno státem. „Důrazně apeluji na to, aby lidé nepodceňovali prevenci IMO, jež by neměla být z důvodu aktuální koronavirové epidemie odsouvána na neurčito. Je potřeba chránit sebe i své nejbližší, neodkládat důležitá očkování, jakým např. vakcína proti meningokokové meningitidě bezesporu je,“ dodává MUDr. Šebková.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1