Máte zažívací potíže? Pomoc najdete i ve Vaší lednici

Máte zažívací potíže? Pomoc najdete i ve Vaší lednici

Se zažívacími potížemi jsme se pravděpodobně setkali všichni a někdy zkrátka nezbývá nic jiného než chvíli vydržet a počkat až sami odezní. Ale! V mnoha případech nám vytoužené úlevy pomohou dosáhnout jednoduché babské rady. Znáte je všechny?

Narozeninová oslava, svatební hostina, rodinná sešlost nebo firemní večírek. Všechny zmíněné události spojuje jedna věc a sice neomezený přísun dobrého jídla. Asi není třeba dál dopodrobna vysvětlovat, jak to na takových akcích chodí. Důležité je, že na stolech bývá k mání nespočet specialit, od jednohubek a řízků až po sladké dezerty. A právě tohle ohromné množství nejrůznějších pochoutek a naše touha od každého alespoň trošku ochutnat se nám často může pěkně vymstít. Druhý den po akci nás zaskočí ostrá bolest v žaludku nebo ve střevech, která se postupně rozvíjí do nepříjemných křečí. A křeče jsou jen jedním z mnoha projevů zažívacích potíží. 

Mnozí z nás, kteří zažívací potíže mají pravidelně, již konzultovali problémy se svým lékařem a jsou vyzbrojeni prášky či kapičkami. Při občasné břišní nepohodě ale úlevu najdete i ve zcela přírodních ingrediencích, které běžně najdete u sebe doma.

Mátový čaj

Máta zmírňuje nadýmání a plynatost, zároveň také tlumí křeče a čistí střeva. Právě tyto vlastnosti ji zaručují právoplatné místo v našem seznamu. Pokud Vás tedy překvapí zažívací potíže jakéhokoliv druhu, vsaďte na šálek dobrého mátového čaje. 

Heřmánkový čaj

Pokud Vám z nějakého důvodu máta nesedí nezoufejte. Není jedinou bylinou, jejíž výluh pomůže od křečovité bolesti. Výborným pomocníkem je i jemný heřmánek. Tato bylina se pyšní protizánětlivými účinky a zároveň efektivně dezinfikuje střevní sliznici, takže s bolestí břicha a křečemi snadno zatočí.

Banány

Toto výborné ovoce je skvělým zdrojem vlákniny a draslíku. Navíc je snadno stravitelné a také zklidňuje žaludek. Banány mají také schopnost neutralizovat žaludeční kyseliny, což Vám může pomoci i v případě, že trpíte na jícnový reflux, lidově zvaný pálení žáhy.

Rýže

Rýži najdeme doma většinou všichni, což opravdu oceníme, když nás náhle přepadnou zažívací potíže. Spolehnout se na ni můžete zejména pokud Vás trápí průjem nebo zácpa. Rýže totiž nezatěžuje trávení a zároveň zklidňuje zažívací soustavu. Doporučuje se proto i například při žlučníkových dietách.

Aloe vera

Zázračná rostlina, která bývá zmiňována v souvislosti snad se vším a výjimkou nejsou ani zažívací potíže. Aloe vera pomáhá zklidnit žaludek a čistit střeva. Kromě toho má pozitivní vliv na regeneraci pleti nebo vlasů a poradit si dokáže dokonce i při problémech s afty.

S pomocí výše uvedených potravin se v běžných případech zbavíte problémů se zažíváním poměrně snadno a rychle. Stále však mějte na paměti, že v případě, kdy se Váš zdravotní stav nelepší, je vhodné navštívit lékaře a konkrétní problémy s ním konzultovat. 

Jak zažívacím potížím předcházet?

  • Zdravá strava - Pokuste se omezit mastné a tučné výrobky. A nepřehánějte to ani se smaženým jídlem a sladkostmi. Naopak se do jídelníčku nebojte zařadit potraviny bohaté na vlákninu, tedy například zeleninu, ovoce a luštěniny. Vašemu zažívání udělají dobře i probiotika buď ve formě tabletek, které se dají zakoupit v lékárně, nebo v podobě kysaných mléčných výrobků.
  • Jezte pravidelně - Během dne se téměř nezastavíte a na jídlo si uděláte čas až večer. Kručení v břiše a velký hlad tak pravděpodobně vyřešíte tím, že sníte polovinu zásob z lednice. Tento scénář je jistě povědomý nejednomu z nás, a tak asi není třeba zdůrazňovat, že je to špatně, to všichni víme. Takže pokud se chcete vyvarovat případným zažívacím problémům, čas si během dne raději najděte a jídlo v menších porcích konzumujte průběžně.
  • Vyhýbejte se stresu - Vyhnout se stresovým situacím bývá často velmi obtížné, přesto si snažte uvědomit, že neexistuje nic, co by Vám stálo za případné zdravotní problémy a zkuste tak stres, co nejvíce eliminovat. Nezapomínejte také na dostatečně dlouhý spánek.
  • Pravidelný pohyb - Po vydatném obědě upřednostněte relaxační procházku před poledním šlofíkem. Pohyb totiž pozitivně ovlivňuje pohyblivost střev, která napomáhá správnému trávení.
  • Dodržujte pitný režim - Pravidelný pitný režim je jedním ze základních faktorů, které ovlivňují fungování lidského těla. Má zásadní vliv na mnoho procesů probíhajících v našem těle a výjimkou není ani zažívání. Nejvíce Vám prospěje pití obyčejné vody nebo bylinných čajů a naopak je dobré omezit sycené nápoje, alkohol nebo kávu.

Zdroj: drmax.cz, greekmarket.cz, bezhladoveni.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1