Máta peprná a její léčivé účinky. Skvělá na žaludek i do mojita!

Máta peprná a její léčivé účinky. Skvělá na žaludek i do mojita!

2 min. čtení Aneta Zýková
Máta peprná je vytrvalá bylina typické chuti a vůně, kterou v nápoji nebo jídle rozpoznáte již při prvním ochutnání. Pokud patříte k příznivcům jejího aroma, jistě oceníte i šíři jejich blahodárných účinků. Používá se při trávicích problémech, ale pomůže i od psychického napětí a stresu. Navíc si ji můžete vypěstovat i u Vás doma. Jaká další pozitiva máta peprná přináší a jakým způsobem ji připravit?

Vypěstujte si mátu za oknem

S mátou peprnou se v dnešní době již téměř nesetkáte, ale můžete si ji buď koupit, nebo sami vypěstovat. Sazenice pěstujte v květináči, který umístíte na místo, kde nebude podléhat přímému slunečnímu svitu a větru. Nať je potřeba zastřihnout ještě před prvním vykvetením. Listy pak můžeme sbírat až dvakrát za léto. Pokud se je chytáte následně usušit, tak by teplota při sušení neměla přesáhnout 35 stupňů celsia. Usušené listy máty skladujeme na suchém místě v nádobě, která zabraňuje přísunu vzduchu a vlhkosti.

Máta toho umí opravdu hodně!

Hlavní účinnou látkou máty jsou silice obsahující mentol a menthon. Mentol snižuje napětí hladkého svalstva, pomáhá tak při křečích a bolestech břicha. Setkáme se s ním také v zubních pastách, ústních vodách a žvýkačkách, protože osvěžuje dech. Díky svému chladivému a znecitlivujícímu účinku bývá součástí gelů a mastí. Menthon dodává mátě typickou vůni. Přidává se do parfémů a kosmetiky. V mátě se nachází také třísloviny, které se v přírodní medicíně používají při léčbě průjmů, onemocnění trávicího traktu, a díky svým antiseptickým účinkům i k léčbě bakteriálních infekcí. Významné jsou také flavonoidy, které nalezneme v každé zelené potravině. Ty podporují imunitu a funkci srdce. Hořká chuť je způsobena hořčinami, které podporují vylučování trávicích šťáv. Všechny tyto látky též napomáhají správné funkci jater, žlučníku a slinivky břišní. Mátový odvar pomůže od psychického napětí, nespavosti či bolesti hlavy. Inhalace máty navíc pomáhá při problémech s dýchacími cestami a nachlazením.

Jakým způsobem mátu připravit?

Máta má relativně široké spektrum použití. Můžete ji využít do salátů či jako ozdobu moučníku. Nejčastěji se z ní ale připravuje odvar, sirup nebo se přidává do známého kubánského alkoholického nápoje mojito.

Odvar připravíme ze dvou lžiček sušených nebo čerstvých listů a necháme 15 minut louhovat. Mátového čaje bychom neměli vypít více než dva až tři šálky denně.

Pro výrobu sirupu si nejdříve vytvoříme cukerný odvar z litru vody a půl kila cukru. Do odvaru přidáme přibližně 60 gramů nasekaných listů a opět povaříme. Po vychladnutí konzumujeme s vodou nebo jej můžeme přidat do míchaných nápojů. A nakonec mojito! To snadno připravíme smícháním lístků máty, dvou lžic třtinové cukru, 3 centilitrů limetkové šťávy a 4 centilitrů bílého rumu ve větší sklenici. Mátu doporučujeme před vložením do sklenice promnout, aby se uvolnilo její aroma. Poté sklenici naplníme ledem a dolijeme sodovkou.

Mátu můžeme použít i na ozdobu nápoje. Jakou přípravu máty peprné zvolíte Vy?

 

Autorský článek

Foto: Unsplash.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1