Když láska prochází žaludkem

Když láska prochází žaludkem

Ty umíš uvařit svíčkovou? Tak to už se můžeš vdávat! Přesně toto mnohé ženy poslouchaly a dodnes slýchají od svého okolí. Proč se stejného ocenění nedostane třeba těm, kdo perfektně utírají prach nebo hrají brilantně na klavír? Zřejmě to má něco do činění se starou lidovou zkušeností, kterou odráží rčení: Láska prochází žaludkem.

Štěstí po nasycení

Neříkáme, že ten, kdo je hladový, nemůže zároveň cítit velkou touhu po druhé milované osobě, že nemůže prožívat blízkost či rozkoš. Může. Ale přeci jen s plným žaludkem, tedy po uspokojení naší základní potřeby, kterou nasycení určitě je, vypadá svět i lidé kolem nás lépe. Gastroenterolog René Chlébik z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí na nemocničních webových stránkách rčení Láska prochází žaludkem komentuje. Podle něj máme vždy větší náklonnost k lidem, kteří dobře vaří. Příjemný pocit po naplnění žaludku je srovnatelný s pocitem lásky a romantická večeře ostatně bývá častým úvodem společně strávené noci.

 

Za vším hledejte hormony

Vlivem dobrého jídla se v těle zvyšuje hladina řady hormonů. Jednak těch, které potřebujeme k trávení potravy, ale také těch, které způsobují naší dobrou náladu. Podle doktora Chlébika se jedná hlavně o serotonin a dopamin, jimž se říká hormony štěstí. Tělo je produkuje i tehdy, když cítí touhu či vášeň. „Pokud si tyto příjemné pocity spojíme s osobou, která nám jídlo uvařila nebo se kterou toto jídlo sdílíme, posiluje to náš vzájemný citový vztah,“ vysvětluje lékař.

Sex není fitness

Postavit vztah jen na sdílení kulinářských zážitků, by ovšem nebylo rozumné, zvlášť, pokud by energie zkonzumovaná jídlem nebyla vzápětí vydaná pohybem. Kilogramy skvělého jídla by se ukládaly do tukových zásob a hrozila by obezita. A nezachránil by to ani vášnivý sex. Průměrné milování českého páru, tedy přesněji samotný pohlavní styk, trvá kolem 14 minut. Tento odhad publikoval ve svém výzkumu v roce 2009 český sexuolog Petr Weiss. Jako s hubnoucí aktivitou tedy se sexem počítat nelze. A čím více kilogramů navíc na svém těle lidé nosí, tím horší bývá jejich milostný život, upozorňují lékaři.

Kila navíc svědčí o spokojenosti

Ovšem pozor! Každé pravidlo má svou výjimku. Existuje britská studie, o níž informoval na sklonku roku 2019 deník The Sun, která u mužů starších padesáti let zkoumala vztah jejich hmotnosti a sexuální aktivity. Studie tvrdí, že ve spokojeném partnerském vztahu, kde si užívají důvěru a lásku partnerky, muži často přibývají na váze a méně je trápí mindráky z toho, jak vypadají. To pak přispívá k jejich sebedůvěře v ložnici a zvyšuje sexuální aktivitu.

 

Zdroj:

https://nemocnicetrinecpodlesi.agel.cz/o-nemocnici/novinky/210211-gastroenterolog.html

https://www.thesun.co.uk/news/10627850/fat-blokes-more-sex-thinner-men-study/

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1