Kdy je čas na očkování proti „klíšťovce“?

Kdy je čas na očkování proti „klíšťovce“?

TEĎ. Stříkáte se repelentem a berete si dlouhé kalhoty, když jdete do lesa? To je dobře. Ale jako ochrana proti přisátí klíštěte to nestačí. Klíšťata se totiž mohou stejně tak přisát v městském parku nebo na zahradě. Navíc ani repelent není 100% ochranou. Zbavit se obavy z klíšťové encefalitidy a jejích dlouhodobých následků můžete pouze očkováním. Protože to začíná být účinné 2 týdny po 2. dávce, je čas na návštěvu praktického lékaře nebo očkovacího centra právě v zimě. Na jaře, až klíšťata začnou být aktivní, tak budete chráněni.

To, že máme klíště, podceňujeme

Je pravdou, že když jsme byli malí, o klíšťové encefalitidě a lymeské borrelióze téměř nikdo nevěděl. Počet případů těchto onemocnění se ale stále zvětšuje. Méně než tisícovka za rok se může zdát málo. Ale jen do doby, kdy někdo z našich známých nebo blízkých zůstane kvůli klíšťové encefalitidě dlouhodobě ochrnutý nebo má jiné vážné zdravotní komplikace. „Rodina i kamarádi nemocného se poté nechávají hromadně očkovat. To už je ale pozdě,“ uvádí MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost z Prahy. Už nyní je jisté, že letos bude nejvíce pacientů za posledních 9 let.

Nejsme očkovaní, nebo s očkováním otálíme

Očkování proti klíšťové encefalitidě využívá 29 % populace. Základní očkování se skládá ze 3 dávek s tím, že vakcína začne chránit 14 dní po dávce druhé. Na tu je běžně čas po 1 až 3 měsících od první dávky. Protože klíšťata jsou aktivní při teplotě nad 5 stupňů Celsia, přichytit se mohou už v březnu a dubnu. Jednoduché počty ukážou, že čas na návštěvu praktického lékaře nebo očkovacího centra kvůli klíšťové encefalitidě je už v lednu.

Klíšťata jsou i ve městech

Zatímco dříve jsme se klíšťat báli hlavně při pobytu v lese nebo na louce, teď musíme počítat s tím, že klíště se může přisát téměř kdekoli. Není nic výjimečného, pokud si klíště „přineseme“ z parku nebo dětského hřiště. Klíšťata totiž nežijí na stromech, jak si mnoho lidí myslí. Číhají na nás spíše v keřích nebo ve vysoké trávě. „Ochrana repelentem a dlouhé nohavice nejsou 100% ochranou a často nás ani nenapadne používat je ve městě,“ říká MUDr. Cabrnochová.

Klíště po vyndání neupalujte

Klíště neupalujte, hrozí nebezpečí úrazu. Spláchněte ho do záchodu zabalené v papíru. Obavy, že znovu vyleze, jsou zbytečné…

Patříte k těm, kteří posílají klíště na vyšetření do laboratoře? Náklady na vyšetření zaměřené na borrélie a klíšťovou encefalitidu jsou zpravidla 1 000 až 2 000 Kč, zatímco při očkování proti klíšťové encefalitidě je cena jedné dávky včetně aplikace přibližně 940 Kč a navíc část hradí pojišťovny v rámci preventivních programů. „Samotný pozitivní výsledek z laboratoře také nic neříká o tom, že opravdu došlo k nákaze. Proto odborníci považují vyšetřování klíšťat za zbytečné,“ říká MUDr. Cabrnochová. Navíc je důležité si uvědomit, že u klíšťové encefalitidy je možné pouze mírnit příznaky, na tuto virovou nákazu lék neexistuje. Stejně tak vám nepomůže informace o tom, že klíště bylo pozitivní na lymeskou borreliózu. Pro lékaře je důležité projevení symptomů a výsledky rozboru krve.

Jak SPRÁVNĚ odstranit klíště?

„Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.“ Rčení, které je pravdivé bohužel i v případě, kdy nám zkušenost z dětství může ublížit. Odborníci se vytrvale snaží opravovat chybný způsob odstranění klíštěte. „Klíště stačí zakápnout dezinfekcí a vyviklat. Děti se často bojí pinzety, tady je možné použít i vlhký konec vatové tyčinky namočený v mýdle. Tím stačí přes klíště přejíždět a simulovat tak viklavý pohyb,“ radí MUDr. Cabrnochová. Jen pozor, klíšťová encefalitida i lymeská borrelióza se mohou přenést i při pouhém odstraňování klíštěte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1